API in de cloud offreert razendsnel

In het nieuwe webportaal dat De Cromvoirtse recentelijk in gebruik heeft genomen, draait het API platform van WiCAM als technologie op de achtergrond. Deze ‘techniek van morgen’ draait in de cloud en is in staat om razendsnel CAD-bestanden te analyseren, valideren en calculeren, zodat in no-time offertes kunnen worden uitgebracht en bestellingen worden verwerkt.

Het API platform van WiCAM draait in de cloud en is in staat om razendsnel CAD-bestanden te analyseren, valideren en calculeren, zodat in no-time offertes kunnen worden uitgebracht en bestellingen worden verwerkt.

Op de eigen website noemt WiCAM het API platform een interface. Maar dat is volgens Ronald Potter, business-unit manager van WiCAM Benelux, eigenlijk wat te kort door de bocht. “Het is cloud software die bedrijven deels of compleet kunnen inzetten bij het bouwen van hun eigen calculatieoplossing. Wij leveren met WiCAM API de achterkant, de klant levert samen met zijn portaalbouwer de voorkant.”

Samenwerking met Laserhub.de

WiCAM, ontwikkelaar en leverancier van CADCAM- en nestingsoftware voor geautomatiseerde 2D en 2.5D CNC-bewerking, is al jaren bezig met digitalisering en online connectiviteit. API is ontwikkeld in een strategische samenwerking met Laserhub.de, een online portaal voor het uitbesteden van plaatwerk maakonderdelen. WiCAM leverde met API precies de juiste componenten voor deze Duitse start-up. Algoritmen gebruiken de interface om de onderdelen te ontvouwen, te nesten, te converteren en de rekenmodule van het portaal te benutten.

De cloud-oplossing zorgt voor een real-time prijsstelling en nauwkeurige ordergeneratie. Het bestellen van een willekeurig aantal plaatwerkonderdelen wordt zo teruggebracht tot enkele seconden. Er kunnen meer dan 100.000 onderdelen worden berekend en duizenden bestellingen per dag worden gegenereerd.

Voor buis en plaat

Dit platform stelt WiCAM ook beschikbaar voor plaatwerkbedrijven. API functioneert voor plaat en voor buis en zowel voor enkeldelen als samenstellingen. Deze worden geanalyseerd en afgebroken naar losse onderdelen. De bewerkingen worden automatisch herkend. Zodra de klant zijn tekening heeft geüpload, wordt het productieproces gesimuleerd. Dit houdt in dat voor bijvoorbeeld een buigonderdeel het ontvouwen de eerste stap binnen het proces is.

Vervolgens wordt de nesting gemaakt en op grond van deze informatie – aangevuld met andere parameters – wordt binnen enkele seconden een prijs berekend. Dat kan omdat ook de cyclustijden en de hoeveelheid materiaal die nodig is automatisch worden berekend. Door het productieproces te simuleren wordt tevens vastgesteld of een bestand voldoet aan alle voorwaarden om te kunnen worden verwerkt.

Snelheid in de cloud

De offerteberekening voor elke aanvraag is een dynamisch proces. En zeker het calculeren van het kleine seriewerk kost relatief veel tijd bij de meeste plaatwerktoeleveranciers. Ronald Potter: “Bij het rekenen aan dit soort zaken gaat het veelal om kennis van mensen. Daardoor komen medewerkers binnen hetzelfde bedrijf ook vaak tot verschillende calculaties. In onze oplossing wordt die kennis in software gebracht en centraal beheerd, zodat er geen verschillen meer zullen zijn.

Bovendien integreren we die kennis heel vroeg in het proces, waardoor direct al wordt vastgesteld of iets maakbaar is of niet. En daarbij biedt API dan hét grote voordeel van de cloud: hierin zijn meer dan 200 processen aan het werk die gelijktijdig verwerkingen kunnen doen. Het gaat dus allemaal veel sneller dan wanneer zo’n programma draait op een lokale server.”

Integratie in digitale ketens

API vormt een schaalbare en wendbare basis voor een webportaal en geeft daarmee plaatwerktoeleveranciers de mogelijkheid om hun bedrijf digitaal aan te sturen én volledig te integreren in digitale ketens. “Webshops bieden heel veel mogelijkheden”, zegt Ronald Potter, die tegelijkertijd vaststelt dat veel plaatwerkbedrijven het hebben van een eigen webshop nog maar schoorvoetend omarmen. Hij is er echter van overtuigd dat binnen enkele jaren een webshop voor een plaatbewerker net zo gewoon zal zijn als een CADCAM systeem. WiCAM wil de drempel voor webshops verlagen: “We bieden API nu als achtergrondtechnologie aan, maar op termijn zullen we een complete oplossing bieden.

Een standaard oplossing voor het digitaal aansturen van productieprocessen en de integratie in de keten, inclusief een tool om de verbinding te maken met platforms zoals dat van Gatewise en alle andere platforms die er aan komen.” Samenwerking tussen verschillende partners is daarbij volgens Potter cruciaal. “De beste automatisering krijg je door samenwerking tussen partijen die specialisten zijn op hun gebied. Dat zie ik als een succesfactor voor goede digitalisering.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

Automatisering

Altair koopt Cassini voor cloudgebaseerde PLM-technologie en kennis

23-02 De software van Cassini creëert een 360-graden digitale rode draad van de producten en…

Automatisering

Forse inhaalslag cybersecurity nodig in industrie

26-01 De industriesector is door de digitale dataverwerking en communicatie een zeer interessante sector voor…

Plaatbewerking

Toekomstgerichte oplossingen met fiberlasers HGTECH

17-11 HGTECH is nadrukkelijk bezig om met zijn fiberlasersnijmachines, die onder de merknaam Marvel op…

Automatisering

Ervaren ERP-duo start met Video AI

01-11 De twee zijn in contact gekomen met een Video AI oplossing en dusdanig enthousiast…

Automatisering

Honderd lasers automatisch vanuit de cloud besturen

21-07 Een ultrakorte puls laser is een complex systeem waarmee praktisch elk materiaal met micrometer…

MetaalNieuws Extra IM

AESC en Oroox brengen e-commerce naar de metaalbedrijven

22-12 De vierde industriële revolutie is in volle gang en ook in de maakindustrie wordt…

Automatisering

Gebrek aan kennis en ervaring funest voor cloudadoptie

15-10 Maar liefst 35 procent van de Nederlandse IT-verantwoordelijken zegt dat zijn organisatie op dit…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X