Fieldlabs voor Smart Industry-oplossingen

Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Actieagenda Smart Industry in ontvangst genomen. Hierin staat wat er moet gebeuren om de kansen te verzilveren die de vervlechting van productie met ICT ons land biedt. Het Team Smart Industry, dat de agenda heeft opgesteld, stelt voor Fieldlabs in te richten, waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry-oplossingen gaan ontwikkelen, testen en implementeren. De Actieagenda presenteert tien voorbeelden van Fieldlabs.

Bij Smart Industry draait het om het optimaliseren van productie met inzet van ICT. Slimmere machines en robots communiceren onderling, sporen zelf fouten op en herstellen die fouten. Met Smart Industry wordt ook de interactie tussen mens en machine een stuk beter. Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van het Team Smart Industry: “Nederland heeft alles in huis om van Smart Industry een succes te maken. We hebben een krachtige industriële basis van grote én MKB-ondernemingen. We hebben een uitstekende ICT-infrastructuur. Samenwerken zit in ons DNA. Kortom, we hebben alle mogelijkheden om de Nederlandse economie op voorsprong te brengen en tot de kopgroep van de wereld te laten behoren op het gebied van slimme productie. De Actieagenda zet hier op in.”

In Actieagenda staat beschreven wat er moet gebeuren om deze ambitie te verwezenlijken. Om te beginnen moet iedereen zich gaan realiseren hoe groot het economische én maatschappelijke belang van investeren in Smart Industry is (groei en banen). En er moeten dus Fieldlabs komen. Deze bieden ook de mogelijkheid laagdrempelig (lage kosten, weinig eigen risico) te onderzoeken wat Smart Industry innovaties voor een bedrijf kunnen betekenen. Zo kan een bedrijf nieuwe technologieën testen zonder zelf dure machines te hoeven aanschaffen. Verder wordt vanuit de Fieldlabs een structurele samenwerking gezocht met kennisinstellingen, vakgroepen aan universiteiten en onderwijsinstellingen.
Fieldlabs moeten een doorbraak realiseren op vraagstukken die voor de Nederlandse industrie urgent zijn. Een voorbeeld is het verhogen van de duurzaamheid van de melkveehouderij door het real-time monitoren van melkkoeien en het delen van data in de keten.

De ontwikkelingen rond Smart Industry gaan ook de manier van werken veranderen. Dezentjé: “Veel beroepen zullen veranderen door Smart Industry. Dat betekent dat werknemers, op alle niveaus, blijvend moeten investeren in kennis en vaardigheden. Dat noemen we leren zonder onderbreking. Die mogelijkheid moet hen worden geboden en werknemers moeten de mogelijkheden zelf ook grijpen. Het vraagt om aangepaste opleidingen, om een goede afstemming tussen school en bedrijf, om aandacht voor sociale innovatie. Ook daar hebben we in de Actieagenda aandacht aan besteed.”

Lees hier de Actieagenda Smart Industry

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Automatisering

Maakt automatisering het oog van de vakman overbodig?

27-06 Bij de tweede editie van Tuwi Next op de hoofdvestiging van machineleverancier Tuwi in…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Plaatbewerking

Automatisering hét thema op Tuwi Next

09-05 Met het oog op het nijpende personeelstekort en de wens om productieprocessen zo snel…

Toeleveren

Hannover Messe ideale showcase voor Industrie 4.0

17-04 Industrie 4.0 is een overkoepelend merk dat sensorfabrikanten, automatiseringsbedrijven, roboticabouwers, softwareproducenten en gebruikers groepeert.…

Verspanen

Tech Demoweek heeft nu echt de deuren geopend. Dit zijn de highlights.

15-03 De redactie van MetaalNieuws bracht op de eerste dag van de Tech Demoweek een…

Verspanen

Maximale kwaliteit en duurzaam succes met automatisering en digitalisering

23-11 Deze ontwikkeling heeft zijn weg gevonden naar de eigen productie van de Duitse fabrikant…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV