Filtratie is ondergeschoven kindje in verspaning

Dankzij automatisering, kortere wisseltijden en kortere doorlooptijden neemt het aantal spiluren op verspanende machines drastisch toe. Machines worden daardoor intensiever benut, waarmee ook het spanenvolume sterk toeneemt. In de praktijk vormen spanen echter een bron van vervuiling.

Vooral toename van kleinere spaandeeltjes veroorzaakt een hogere vervuiling van koelvloeistof en daardoor ook een verhoogde kans op slijtage in machines. Pompen raken sneller beschadigd en inwendige leidingen raken verstopt. De noodzaak om koelvloeistof en olie te filteren neemt daardoor toe. Fabrikanten van filtersystemen spelen daar op in met de ontwikkeling van filtersystemen die zelfs vuildeeltjes tot 10 micron uit het koelvloeistof scheiden.

Voorkomen van vervuiling bij draai-, frees- en slijpmachines is een specialiteit van Dormatec Environment Systems. Met haar kennis en expertise van procesoptimalisatie is Dormatec vergaand gespecialiseerd in advisering en levering van filtersystemen, koelwaterkoelsystemen, hoge druk pompen, oliemistfilters en oliescheiders. Dit assortiment helpt onnodige stilstand en hoge onderhoudskosten reduceren.

Spanen spelbreker
Manuel Schippers van Dormatec ziet een toenemende vraag naar systemen om het verspaningsproces verder te kunnen optimaliseren. “De huidige generatie machines en software is steeds meer ingericht op het efficiënt produceren van kleine series met korte wisseltijden. Met een 24/7 inzet wordt de verspaningscapaciteit maximaal benut en moet een ondernemer kunnen vertrouwen op een bedrijfszeker en beheersbaar verspaningsproces. Stilstand door lintspanen die het proces verstoren of kleine deeltjes die het koelwater ernstig vervuilen vormen ongewenste spelbrekers. Het regelmatig reinigen en scheiden van olie en emulsie voorkomt dat soort problemen. En ook gezondheidsproblemen van personeel, stinkend koelwater en corrosie op werkstukken.”

Green Light Machining
Schippers: “Vooral bij kleine aluminium en gietijzer deeltjes heeft de inzet van filtersystemen een hoge prioriteit. Grotere spaandeeltjes kunnen makkelijker worden verwijderd, maar vormen wel een risicofactor wanneer ze om het gereedschap blijven zitten en daardoor het proces verstoren. Op dat punt leveren koel- en hogedruksystemen een belangrijke bijdrage aan een betere procesbeheersing. Wie dus serieus produceert, zoveel mogelijk spindeluren wil maken, met andere woorden de  groene lamp van de driekleuren signaallamp zo zoveel mogelijk wil laten branden, zal meer na moeten denken over procesoptimalisatie. Green Light Machining staat voor procesoptimalisatie in de verspanende productie. Dat vraagt de inzet van systemen die ervoor zorgen dat het proces niet meer wordt onderbroken (minder stilstand), het aantal spiluren toeneemt, de kwaliteit hoog en constant blijft en de productiviteit wordt verhoogd.

Dormatec Environment Systems
Stand 101

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

Verspanen

Scen vindt stabiel verspaningsproces naast machine

22-09 Om meer output te genereren met het huidige machinepark en ook om een aangenaam…

Verspanen

Optimaliseren verspaningsproces is vaak eenvoudig

06-09 Het gaat hierbij om olieafscheiders, olie- en spanenzuigers, koelinstallaties, apparatuur voor vloeistoffiltratie en olienevelfiltratie,…

Verspanen

Cobot biedt Evink helpende hand in onbemande productie

05-05 “Er staan veel hoogwaardige CNC-machines in Nederland en dat maakt het een moeilijke markt.…

Verspanen

Dormatec levert spanenpersen voor grote volumes

27-01 Hiermee biedt Dormatec naast de compacte brikettenpersen nu ook een lijn spanenpersen voor de…

Verspanen

Dormatec luchtreiniger bestrijdt besmetting via aerosolen

28-07 Dormatec introduceert een filtersysteem dat de verspreiding van virussen en bacteriën via aerosolen tegen…

Verspanen

Grote doos vol spanen wordt klein bakje met schijfjes

25-11 Met een grote doos vol aluminium spanen achterin de auto begaven Loek Claessens en…

Featured

Dormac toonde high-end segment in eigen huis

12-11 Het Open Huis dat Dormac CNC Solutions, leverancier van machines en systemen voor de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X