Formaco breidt expertise smeed- en gietwerk uit in hightechsector

Formaco levert niet alleen hoogwaardig smeed- en gietwerk van hooggespecialiseerde productiebedrijven uit West-Europa, maar de klanten in de Benelux ook synergie. Door de samenwerking met ing. Henk Kiela, specialist in mechatronica en robotica en parttime lector aan de Fontys Hogescholen, zijn die synergie-mogelijkheden onlangs uitgebreid.

Formaco-directeur Robert Heester noemt de samenwerking met Henk Kiela een logische stap: “Als intermediair tussen onze toeleveranciers en onze afnemers maken wij de vertaalslag en verzorgen wij de totale projectbegeleiding op het gebied van hoogwaardig gietwerk en smeedwerk. Formaco levert een scala aan producten en is heel open in de communicatie met onze producerende partijen. Onze klanten bezoeken deze veelal samen met ons en we komen ook met de producent bij de klant. De korte lijnen zorgen ervoor dat de wensen van de klant en de productiemogelijkheden van de producent geheel op elkaar worden afgestemd. Kiela kan met zijn enorme kennis en ervaring op het gebied van mechatronica en robotica hieraan een belangrijke bijdrage leveren.”

Nieuwe activiteit
Henk Kiela, naast lector ook directeur van Opteq R&D Robotics: “De nieuwe activiteit is het koppelen van een nieuwe sector aan nieuwe producten uit de bestaande keten. Met de nieuwe sector bedoel ik dan de hightechsector precisiemachinebouw, robotica en mechatronica. Ook de complexiteit is anders dan wat Formaco tot nu toe deed: het gaat in de nieuwe activiteit om kleinere onderdelen met complexere vormen in kleinere of grotere aantallen.

Van belang is: wat kun je aan de Nederlandse en Belgisch/Luxemburgse markt leveren; hoe kun je je eigen keten koppelen aan de innovatie. De algemene trend in de industrie is dat grotere bedrijven de verantwoordelijkheid meer bij de toeleverancier leggen, zelfs voor het ontwerp van een bepaalde samenstelling. Formaco kan nu, als extra toegevoegde waarde, re-design aanbieden door bijvoorbeeld kostenvriendelijkere bewerkte smeed- of gietstukken in te zetten in plaats van dure freesstukken. Met andere woorden: hoogwaardige gefreesde samenstellingen te vervaardigen uit giet- en smeeddelen, die beter presteren tegen lagere kosten.”

Pro-engineering
Kiela vervolgt: “Het gaat dan veelal om kwalitatief smeed- en gietwerk vanaf de automobielindustrie en machinebouw, tot aan transportsystemen of robottoepassingen in de voedselindustrie of de agro-industrie. In potentie zitten in al die industrieën onderdelen in kleine of middelgrote aantallen die hoogbelast worden en een hoge complexiteit hebben qua vorm. Wij denken als Formaco een bijdrage te kunnen leveren in de vorm van pro-engineering ter verlaging van de logistieke kosten. Je moet wel vertrekken vanuit de sterkte van je huidige toeleveranciers: welke extra bijdrage kunnen zij in deze nieuwe sectoren leveren? Het zal vooralsnog niet gaan om zeer hoge aantallen, zoals bijvoorbeeld in de automotive gebruikelijk is.”

Volop kansen
“Als je kijkt naar de activiteiten van Formaco op het gebied van, qua afmetingen en gewichten, groot en zwaar hoogwaardig giet- en smeedwerk, dan denk ik dat we gebruik kunnen maken van het werkmodel: de koppeling van de innovatieve mogelijkheden met het landschap waar meer tussen de bedrijven wordt samengewerkt en waar die samenwerking dieper de keten in gaat in meer delen van het ontwikkel- en productieproces. Daar zijn volop kansen om met ons model van samenwerking tot resultaten te komen”, aldus Kiela.

Heester voegt er aan toe: “Belangrijk is dat Formaco nu ook in is voor kleinere smeed- en gietwerkcomponenten op het gebied van hoogwaardige machinebouw. Daarbij kunnen zowel onze bestaande als nieuwe afnemers gebruik maken van de uitgebreide expertise die onze samenwerking biedt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Verspanen

KIVI en Mikrocentrum starten samenwerking

04-07 Mikrocentrum ondersteunt de hightech- en maakindustrie met opleiden, ontmoeten en ondernemen. Dit sluit mooi…

Toeleveren

Marc Hendrikse in bestuur Mikrocentrum

09-03 Met de komst van Hendrikse versterkt Mikrocentrum de ambitie om een Leven Lang Ontwikkelen…

Verspanen

Dekens Metaalgieterijen excelleert met hoogwaardig gietwerk uit moderne gieterij

08-02 In 2008 heeft Dekens de activiteiten van de gieterij nog verder versterkt met een…

Bedrijf en Economie

BCSEMI NL en High Tech NL bundelen krachten

04-09 BCSEMI NL en High Tech NL, twee platforms voor de technische industrie, integreren per…

Bedrijf en Economie

Nederlandse hightechindustrie groeit razendsnel

21-11 De Nederlandse hightechindustrie is de afgelopen twintig jaar twee maal zo snel gegroeid als…

Toeleveren

Uitbreiding Formaco in non-ferro gietwerk

11-04 Met de inlijving van het Franse bedrijf Inoxyda breidt LBI haar mogelijkheden op het…

Bedrijf en Economie

Inspiratie & Innovatie Award voor Ferro Techniek

14-09 Ferro Techniek heeft tijdens het Mikrocentrum High Tech Platform Jaarcongres beslag gelegd op de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?