Gigantisch hijsschip heeft gesmede bussen en ringen van Formaco

De Italiaanse producent van grote smeeddelen FMA heeft via Formaco Forgings & Castings in Haps enorme smeedstalen ringen uit lasbaar veredeld S 460 materiaal geleverd voor de vele draaipunten in het grootste hijsschip dat tot nu toe is gebouwd, de ‘Pieter Schelte’.

Het schip is ontwikkeld en gebouwd voor het afbouwen van olieboorplatforms en de enorme krachten tot wel 48.000 ton, die bij het optillen van een heel olieplatform opgevangen moeten worden. Dit stelt hoge eisen aan de mechanische onderdelen van het hefmechanisme.
Formaco doet al jaren zaken met FMA (Forgiatura Moderna Arese). Het gaat in verreweg de meeste gevallen om smeedwerk van enorme afmetingen, zoals onder meer naadloos gesmede ringen en assen ten behoeve van de scheepsbouwindustrie. De levering van de ringen voor de Pieter Schelte was volgens Formaco-directeur Robert Heester wel heel bijzonder: “Voor Formaco is dit een enorme klus. In alle draaipunten van de hefarmen van dit schip zitten onze ringen; in totaal wel 30 volle vrachtwagens smeedwerk uit veredeld staal die vanuit Arese in Italië zijn getransporteerd. Maar voordat onze klant, de ontwerper en afnemer Allseas Engineering Delft, de materialen afnam, hebben we eerst een hele reeks las- en andere kwalificaties op het materiaal moeten uitvoeren, zoals onder meer de kerfslagwaarde met de CTOD – Crack Tip Opening Displacement- proef. Gelukkig hebben alle door ons geleverde materialen de diverse lasproeven en CTOD proeven glansrijk doorstaan.”

FMA kan zowel ringen als assen van kleine tot enorme afmetingen in de gewenste materialen produceren. Het bedrijf heeft alle denkbare keuringscertificaten in huis en exporteert naar Brazilië, Rusland, Duitsland en Nederland. Het is een belangrijk toeleverancier voor de wereldwijde energiesector, die steeds blijft investeren: onlangs nog een nieuwe hal met draai- en freesbanken voor de bewerking van de gesmede delen en een 8000-tons pers, één van de grootste in Italië. Bij zo’n pers hoort natuurlijk de nodige periferie voor dergelijke grote smeeddelen: een 100-tons manipulator, zware kranen en uitgebreide warmtebehandelingsfaciliteiten. Het gaat hierbij om een investeringsbedrag van 20 à 25 miljoen euro. Door de aanhoudende wereldvraag naar steeds grotere smeedstukken voor de steeds groter worden olietankers, containerschepen en werkschepen, is deze investering voor FMA van levensbelang om haar positie op smeedgebied te behouden.

As van 37 ton
“Door intensieve samenwerking met onze klanten en onze toeleveranciers zijn wij in staat in praktisch elk project in de offshore en scheepsbouw te participeren”, aldus Heester. “Zo hebben we onlangs nog een as van 37 ton in het hooggelegeerde staal 34CrNiMo6 mogen leveren voor een van de grootste zelfdrijvende cutterzuigers die het Nederlandse bedrijf Van Oord in gebruik heeft: de Athena. Ook het zusterschip Artemis wordt met een gelijke set uitgerust. Deze schepen kunnen een hele constructie laten zakken om met een snijkop rotsachtige bodems los te wrikken en op te zuigen met enorme centrifugaalpompen. Wederom was het FMA Italië dat het smeedwerk voor dit project gedaan heeft en ook voor de volgende set zal uitvoeren. Op deze machinaal eindbewerkte assen zitten dan weer bewerkte duplexbussen en speciale lascoatings, die van een van onze andere partners komen. We kunnen dus ons hele toeleveringsnetwerk met elkaar koppelen, dus one-stop-shopping voor onze klanten.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Formaco rondt levering smeeddelen aan grootste hijsschip af

08-06 De bouw van Allseas ‘Pioneering Spirit’, het grootste hijsschip ter wereld, nadert zijn voltooiing.…

Geen categorie

Closed-die smeedwerk voor kleppenhuizen en afsluiters in opkomst

08-12 Om beter aan de gestegen vraag naar een hogere kwaliteit kleppenhuizen en afsluiters in…

Geen categorie

Formaco verwacht vloedgolf aan opdrachten

14-10 Directeur Robert Heester van Formaco Forgings & Castings verwacht de komende jaren een grote…

Bedrijf en Economie

Investeringen over een breed front bij MSE

30-09 De smederijen, gieterijen en voorraadhouders waarmee MSE Metal Service Europe samenwerkt, zijn druk aan…

Geen categorie

Formaco exclusief agent van smeed- en gietwerk Gerdau Spanje

25-06 Formaco Forgings & Castings is al jaren intermediair voor het Spaanse Gerdau. Vorig jaar…

Geen categorie

MSE vergroot programma vrije vorm smeden

19-06 Door de vertegenwoordiging van Forgia di Bollate heeft MSE (Metal Service Europe) onlangs haar…

Geen categorie

Formaco breidt expertise smeed- en gietwerk uit in hightechsector

09-01 Formaco levert niet alleen hoogwaardig smeed- en gietwerk van hooggespecialiseerde productiebedrijven uit West-Europa, maar…

Geen categorie

Smid Cees Pronk in MetallDesign International jaarboek

03-01 Peter Elgass heeft weer een nieuw MetallDesign International jaarboek gemaakt. De presentatie was onlangs…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV