Grootste freesbank van Europa staat in Borne

0

Met een ferme druk op de knop heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp de nieuwe productiehal en de nieuwe freesbank van Dutch-Shape in bedrijf gesteld. De in Borne gevestigde toeleverancier van turn-key oplossingen voor de tooling van grote, complexe composietdelen en assemblages, stelt zelf dat deze freesbank met afmetingen van 26x6x3 meter de grootste freesbank van Europa is.

Qua afmetingen mag de nieuwe freesbank dan bijzonder zijn, dat geldt ook voor de 10-assige besturing ervan. De freesbank, een Dinomax machine van de Italiaanse fabrikant FPT Industrie, beschikt daarvoor over twee portalen die allebei 5-assig kunnen frezen. Met de nieuwe freesbank speelt Dutch-Shape in op de toenemende vraag van vliegtuigbouwers naar grotere en meer complexe vliegtuigonderdelen. Guus Engelen, algemeen directeur van Dutch-Shape: “Zeker bij de grote vliegtuigproducenten leeft de wens om bijvoorbeeld vleugels en rompdelen samen te stellen uit steeds minder segmenten.”

Freesbank Dutch-Shape
De freesbank beschikt daarvoor over twee portalen die allebei 5-assig kunnen frezen

Met de aanschaf van de nieuwe freesbank die complexe, dubbel gekromde 3-dimensionale producten kan vervaardigen, komt Dutch-Shape tegemoet aan die vraag. Uiteraard is ook de totale capaciteit van Dutch-Shape toegenomen met de nieuwe machine.

In twee jaar tijd een nieuwe productiehal bouwen en tegelijk een freesbank assembleren is een opgave van formaat. Guus Engelen: “Dat het ons is gelukt, is te danken aan een intensieve en effectieve samenwerking tussen alle betrokken partijen, de gemeente Borne incluis, en de niet aflatende inzet van al onze  medewerkers.”

Minister Kamp prees de Twentse toeleverancier bij de openingshandeling: “Dutch-Shape is van een regionaal bedrijf uitgegroeid tot een wereldwijde toeleverancier voor vliegtuigbouwers. De nieuwe duurzame productiehal met daarin de grootste freesbank van Europa, toont aan dat Dutch-Shape mondiaal kansen benut. Ook de investering in carboncomposiet, waardoor vliegtuigen in de toekomst minder CO2 uitstoten, is een voorbeeld van de innovatieve kracht van dit bedrijf. Ik ben verheugd dat het Ministerie van Economische Zaken de afgelopen jaren hieraan een bijdrage heeft kunnen leveren.”