Grootste robotsysteem ter wereld

Het Machinebouw event, op 8 december in Hart van Holland in Nijkerk, wordt besloten met een lezing over het grootste robotsysteem ter wereld. Deze robot heeft een reikhoogte van 26 meter, is 4 meter breed en zal 48 ton zwaar worden.

Dit robotsysteem gaat worden gebouwd voor het verwijderen van de lak van diverse types vliegtuigen. Het zal vanaf het derde kwartaal van 2017 worden geproduceerd in de test- en assemblagehal op Aviolanda in Woensdrecht. De bouw van deze hal  (4500 m2 productiefaciliteit) is momenteel gaande.

Het robotsysteem kan volledig autonoom een 20 kW laser positioneren. Deze laser kan zeer nauwkeurig verf verwijderen van ieder commercieel en militair vliegtuig. De robot, die ook grote vliegtuigen zoals de Airbus A380 kan behandelen, draagt bij aan een verbetering van de werkomstandigheden en het op deze manier verwijderen van verf gaat sneller dan dat het voorheen ging. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot met 85 procent verminderd en worden stoffen zoals Chroom 6 geëlimineerd.

De productie van de robot, test en ontwikkelactiviteiten leveren naar verwachting in Woensdrecht enkele tientallen banen op. LR Systems denkt jaarlijks acht systemen te kunnen afleveren aan vliegtuigonderhoudsbedrijven wereldwijd. De belangstelling is dan ook groot en grote namen in de industrie werken mee aan de ontwikkeling en productie van het robotsysteem. Niet alleen voor de luchtvaartindustrie is de methodiek voor het verwijderen van verf interessant. LR Systems is bezig te onderzoeken in hoeverre het systeem ook toegepast kan worden in andere sectoren van de industrie, zoals scheepsbouw, treinen, olie en gasopslag en grote infraprojecten.

Peter Boeijink (Program Director van LR Systems) geeft  tijdens het Machinebouw event een presentatie over de automatisering van dit robotsysteem. Welke technologieën zijn er gebruikt voor deze grootse case en hoe ziet het ecosysteem van de automatisering van deze robot eruit? In de presentatie gaat de spreker in op het complexe ontwerp en wat er verwacht wordt van de automatisering. De baanbrekende automatisering zal leiden tot een sterk product, dat onderscheidend is in de markt. Het proces zal efficiënter en duurzamer zijn dan de huidige methoden. De productie van deze robotsystemen in Nederland zorgt voor een nieuwe infrastructuur met hightech kennis en een wereldwijde markt.

Dekra test en certificeert
Internationale expertorganisatie Dekra gaat voor LR Systems  deze Laser Coating Removal robot testen en certificeren. Dekra wordt verantwoordelijk voor het volledige test- en certificeerproces, van de evaluatie van het veiligheidsconcept, het testen van de componenten en de Factory Acceptance Testing op locatie tot en met het installeren van de eerste LCR Robot.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws – Thema Machinebouw

02-04 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Toeleveren

VDMA: ‘Prognose installatie- en machinebouw beter dan verwacht’

17-12 Tijdens de jaarlijkse persconferentie van VDMA, de vereniging voor de Duitse machinebouw, maakte voorzitter…

Bedrijf en Economie

AWL en Van Raam in de race voor Koning Willem I prijs

02-11 Machinebouwer AWL en producent van aangepaste fietsen Van Raam zijn in de race voor…

Verspanen

Machinebouwer Bauhuis klaar voor nieuwe uitdagingen

22-06 Bauhuis in Goor is op zoek naar nieuwe uitdagingen. De Twentse machinebouwer is wereldmarktleider…

Personeel en Opleiding

Werkplaats ZTI smart machines is een snoepwinkel voor techneuten

09-06 Waar een ogenschijnlijk klein bedrijf groot in kan zijn. De werkplaats, de ontwikkelingsruimte, het…

Bedrijf en Economie

Modularisatie grootste uitdaging machinebouw

19-02 Machinebouwbedrijven in Nederland richten zich met name op productinnovatie (61% ten opzichte van 47%…

Bedrijf en Economie

Prorunners Qimarox multi-inzetbaar

29-01 Steeds meer bedrijven maken gebruik van de mogelijkheid om hun Prorunner mk5 een tweede…

Bedrijf en Economie

Industriële productie krimpt met 1,5 procent in 2020

09-01 Onder invloed van de wereldwijde handelsspanningen en de kwakkelende Duitse auto-industrie was 2019 een…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X