Hefeweizen

Ooit was hij als vertegenwoordiger begonnen bij een plaatselijk bedrijf dat metalen onderdelen maakte voor de tuinbouw. Hij was veel onderweg en gaf veel tijd aan zijn klanten. Een perfect gevoel van wat klanten willen en zijn weinig flexibele werkgever deed hem besluiten om maar voor zichzelf te beginnen.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen

Zonder enige twijfel, zonder geld en zonder een businessplan maar met een jong gezin startte Dorus vanuit de garage zijn onderneming. De twee gebruikte machines kocht hij op de pof en met hard werken kon hij zijn boterham verdienen. Al snel was hij toe aan de volgende stap: er kwam personeel in dienst en er werd een bedrijfshal gehuurd. Vele investeringen en tientallen jaren verder stond er een mooi bedrijf. Klanten over de gehele wereld, een indrukwekkend pand een groot machinepark, mooie stijgende omzetten en vooral prachtige resultaten.

De kinderen van Dorus hadden alles aan de zijlijn meegemaakt en zij wisten al vrij snel dat ze dit niet gingen doen. ‘Er is meer dan alleen maar werken’. Ook wist Dorus dat als zijn kinderen het bedrijf zouden overnemen, hij zich er toch mee zou gaan bemoeien en dus eigenlijk nooit van zijn bedrijf af zou komen.

‘Fijn dat je zo snel kan komen. Of we nu wel of niet met elkaar in zee gaan; dit vind ik fijn. Als een potentiële klant ergens mee zit, dan moet je snel reageren’. Dorus wilde stappen zetten in het proces, maar was onzeker over wat er op hem af zou komen en bang dat er ook maar iets van zijn plannen zou uitlekken. ‘Ik wil hier de rust houden en als er mensen komen kijken, weet ik zeker dat ik vragen krijg’. Ik vertelde hem dat er meer opdrachtgevers deze angst hebben en dat dat geen enkel probleem is. ‘Communiceren doen we via de privémail, als ik je wil spreken, stuur ik je eerst een WhatsApp en je belt me terug als het schikt en afspreken doen we na werktijd of bij jou thuis’.

Het werd een mooi verkoopproces. We telefoneerden vooral ’s avonds en als hij ergens mee zat of nog een korte vraag had, stuurde hij een WhatsApp waarop hij snel antwoord kreeg. Legendarisch werden de apps op vrijdag rond een uur of 6 ’s avonds. De ‘nog vragen of overpeinzingen’ werden al snel het leesteken ‘?’. Het antwoord was vrijwel altijd ‘nope’ met een emoji van een glas bier. Dit betekende overigens niet dat er in het weekend geen vragen kwamen. Ook daar kreeg hij direct antwoord op.
Na een jaar hadden we het proces afgerond. Dorus was er erg blij mee. Na enkele dagen werd er een krat Paulaner Hefeweizen bezorgd met een kaart zoveel beslissingen genomen afgelopen jaar, maar voor het eerst in mijn werkzame leven heb ik dat niet alleen gedaan’.

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

De columns van Han van Rijn zijn waargebeurde verhalen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Restaurant, of toch niet?

07-11 Het bedrijf was eigendom van een Duitse stichting waar Bernd uiteindelijk de belanghebbende was.…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

24-10 Gas- en energiekosten die door het dak gaan komen bij particulieren én MKB’ers ijzingwekkend…

Columns

Zelfkennis, een sterk punt

10-10 Viktor heeft toentertijd de aandelen van zijn broer overgenomen en was direct begonnen de…

Columns

Zo kan het ook….

05-09 Hun bedrijf waren ze bijna 25 jaar geleden begonnen in de schuur van het…

Columns

De zoon

20-06 Mijnheer P. had een groothandel in metaalproducten. Hij wilde graag dat zijn zoon, die…

Columns

Prutsen in de schuure

16-06 Door projectleiders word je wel eens gevraagd hoelang een ontwikkelproces gaat duren. Wat mij…

Columns

Ophoepelen

23-05 Via een gezamenlijke kennis sprak ik uitvoerig met Jan. Een daaropvolgende kennismaking met Ben…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

11-05 Het is bijna niet te bevatten wat er allemaal gebeurd is de afgelopen 40…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen