Hirux brengt eenvoud in stabiel opspannen

0

Hirux uit Westerhoven brengt sinds vijf jaar zwaluwopnames op de markt voor het spanningsvrij opspannen van werkstukken in bewerkingscentra. Waar Hirux de laatste jaren voornamelijk opnames leverde aan een selecte groep vaste klanten, wil het bedrijf door de stijgende vraag het product nu breder aan de man brengen.

Hoewel de gedachte achter de opspanning relatief eenvoudig is, heeft Hirux verschillende handige functies toegevoegd aan het standaard gereedschap. Daarnaast kan het bedrijf de zwaluwstaartopnames ook aanpassen aan klantspecifieke eisen.

Eric van Sambeeck en Dennis van Kessel, de oprichters van Hirux, hebben na jarenlang gewerkt te hebben met zwaluwstaartopnames het product verbeterd en onder eigen naam op de markt gebracht. “We hebben heel wat jaren met dit soort opspanningen gewerkt en omdat ze zo eenvoudig en effectief zijn, zijn het hele goede oplossingen om werkstukken stabiel op te spannen. Omdat we allebei techneuten zijn, zagen we al snel dat het ontwerp beter kon. En hoewel we niet veel hebben veranderd, kunnen we wel concluderen dat de veranderingen voor een groot gebruiksgemak zorgen”, aldus Van Sambeeck.

Opname bestaat uit 2 delen

De Hirux zwaluwopnames onderscheiden zich doordat de opname uit twee delen bestaat. Deze constructie vereenvoudigt het positioneren van het product. “Een nadeel van zwaluwstaartopnames was altijd dat je een werkstuk alleen vanaf de zijkant schuivend in de opname kon plaatsen. Bij grote werkstukken is hier vaak niet de ruimte voor.

Daarom hebben we een zogenaamde zwikker constructie ontwikkeld. Hiermee kan men werkstukken zowel vanaf de zijkant inschuiven als vanaf de bovenzijde inleggen”, vertelt Van Kessel. Daarnaast hebben de twee techneuten de opname uitgerust met een excentrische aanslag die, wanneer gewenst, gebruikt kan worden om het werkstuk te positioneren.

Veel vrijheid en stabiliteit

De zwikker constructie van de Hirux zwaluwstaartopname bestaat uit twee delen die afhankelijk van de lengte met behulp van twee of meer bouten kunnen worden aangedraaid. Tussen de twee delen heeft Hirux een veer geplaatst. Deze veer zorgt ervoor dat wanneer de bouten losgedraaid worden, de twee delen uit elkaar gedrukt worden. Hierdoor wordt er altijd voldoende ruimte gecreëerd, waardoor het plaatsen van ook grote werkstukken heel eenvoudig gaat.

Ondanks dat er veel manieren en oplossingen zijn om werkstukken op te spannen, ziet Hirux dankzij een aantal voordelen veel potentie in de zwaluwstaartopnames. Ten eerste is de opname compact en klemt ze het werkstuk aan de onderzijde in plaats van aan de zijkanten zoals bij een machineklem. Hierdoor ontstaat veel spindelvrijheid rondom het werkstuk en kan je vijf zijdes compleet bewerken, waarbij het ook mogelijk is om met de frees deels aan de onderkant van het werkstuk te komen. Het tweede voordeel is het ondersteunend vlak dat veel groter is dankzij de zwaluwstaart vorm.

Uiteraard moet deze vorm eerst in het werkstuk gefreesd worden met een zwaluwstaart frees, maar daarna wordt een zeer stabiele klemming gerealiseerd. Het grote ondersteunende vlak van de zwaluwstaart zorgt voor trillingsarm en spanningsvrij klemmen. Van Sambeeck legt uit: “Door de zwaluwstaart wordt de klemkracht verdeeld over een groot oppervlak. Omdat er alleen geklemd wordt op de speciaal daarvoor aangebrachte zwaluwstaart, blijft de rest van het werkstuk spanningsvrij. Daardoor is het mogelijk een grote spankracht te realiseren.”

Zwaluwstaartopname is filosofie

Wat volgens Van Kessel door klanten vaak als nadeel wordt gezien, is dat er eerste een zwaluwstaart gefreesd moet worden voordat het werkstuk in de zwaluwstaartopname geklemd kan worden. “De zwaluwstaartopname is een filosofie. Wat je in een normale klem kan opspannen, moet je niet in een zwaluwstaartopname willen opspannen. Het is productafhankelijk. Wil je meer spindelvrijheid, is een normale klem te onstabiel of zijn de bewerkingskrachten hoog, dan is de zwaluwstaart erg geschikt.

Helemaal bij onbemand verspanen wil je zekerheid dat het werkstuk in de klem blijft zitten. Dan is een zwaluwstaart echt de geschikte oplossing. Uiteraard is het aanbrengen van een zwaluwstaart op het werkstuk een extra stap, maar hiervoor zijn standaard freesgereedschappen beschikbaar. Daarnaast heeft een werkstuk bij een normale klem soms een spanrand nodig waar je rekening mee moet houden. En bij allebei de oplossingen moet uiteindelijk de onderzijde toch nog worden nabewerkt. Wat dat betreft scheelt het elkaar qua bewerkingstijd niet veel.”

De Hirux zwaluwopnames onderscheiden zich doordat de opname uit twee delen bestaat. Deze constructie vereenvoudigt het positioneren van het product.
De Hirux zwaluwopnames onderscheiden zich doordat de opname uit twee delen bestaat. Deze constructie vereenvoudigt het positioneren van het product.

Gestandaardiseerd

De zwaluwopnames van Hirux zijn uitwisselbaar door gestandaardiseerde inbouwmaten. Dankzij het grote assortiment is er voor elk werkstuk een geschikte oplossing te vinden. De zwaluwopnames zijn leverbaar in een lengtebereik van 45 mm tot 300 mm met een zwaluwbreedte van 18 mm tot 70 mm. De Hirux zwaluwstaartdrager die nodig is om de juiste ruimte te krijgen tussen spil en bed wordt vaak op maat ontwikkeld om de juiste spindelvrijheid te creëren voor de gewenste machine. Daarnaast heeft Hirux ook standaard zwaluwstaartdragers in het assortiment. Deze hebben een afmeting van 90x90x52 mm en 150x90x52 mm (XxYxZ).

De drager is simpel en robuust vormgegeven en leverbaar in gietstaal of aluminium. Daarnaast kan de drager gekoppeld worden met Lang, Schunk en andere systemen. Tevens kan Hirux klantspecifieke zwaluwopnames en -dragers leveren. Vooral bij kleine specials komt die vraag veel voor. “We hebben inmiddels al meer dan 100 zwaluwstaartopnames geleverd, waaronder veel specials. Uit die klantspecifieke wensen verkrijgen we vaak ook nieuwe ideeën om de standaard opnames mee te verbeteren of om ons assortiment mee uit te breiden. Zo komen we binnenkort met een hele kleine opname op de markt. Deze is in eerste instantie ontwikkeld voor een klant die kleine koperen onderdeeltjes bewerkt, maar we verwachten dat hier een veel grotere markt voor is”, vertelt Van Sambeeck.

Dankzij de Hirux zwaluwstaartopname ontstaat veel spindelvrijheid rondom het werkstuk en kunnen vijf zijdes compleet bewerkt worden. Het is zelfs mogelijk om met de frees deels aan de onderkant van het werkstuk te komen.
Dankzij de Hirux zwaluwstaartopname ontstaat veel spindelvrijheid rondom het werkstuk en kunnen vijf zijdes compleet bewerkt worden. Het is zelfs mogelijk om met de frees deels aan de onderkant van het werkstuk te komen.

Andere spanoplossingen

Hirux verzorgt wat dat betreft alles tussen machinetafel en product. Naast aanbieder van zwaluwstaartopnames en toebehoren helpt het klanten ook om andere spanoplossingen te ontwikkelen zoals een complete tafel met nulpuntspansystemen, spanzuilen en torens. In het ontwikkelproces wordt rekening gehouden met zaken als het type machine, de automatiseringsoplossing, het materiaal en het gereedschap. Aan de hand daarvan ontwikkelt Hirux de meest efficiënte manier van opspannen. “Dit is een extra service die we aanbieden voor onze klanten”, vertelt Van Kessel tot slot.