HP tijdens Landré 3D Printing Event: ‘Techniek klaar voor serieproductie’

Landré presenteerde tijdens haar 3D Printing Event in Houten samen met HP het HP 3D JetFusion printsysteem voor het eerst aan de maakindustrie in de Benelux.  Deze  nieuwe 3D printer biedt ‘lower cost per product’ en concurreert daarmee als productiemachine met conventionele spuitgiettechniek. HP heeft dan ook de ambitie een significant deel van de markt voor 3D printsystemen te veroveren.

Volgens Victor Marti van HP zetten de marktontwikkelingen daarvoor alle seinen op groen. Digitization, zoals in de printing- en muziekindustrie, de conversie van voorraadhoudend naar On Demand produceren, customization en de vraag naar een toenemende complexiteit, zijn marktontwikkelingen die mede door 3D printsystemen mogelijk worden gemaakt. “De markt voor 3D printsystemen groeit op dit moment sterk, waarbij we al van een megatrend mogen spreken. Dat biedt een groot potentieel voor HP. Juist de conversie naar On Demand  produceren zal een enorme impact op de supply chain hebben en HP wil dat met haar nieuwe systemen faciliteren”, aldus Marti. Naast de hardware en ontwikkeling van nieuwe printmaterialen streeft HP naar één standaard voor het uitwisselen van bestanden voor 3D printontwerpen, zoals pdf voor publicaties en jpg voor beeld.

Landre 3D

HP maakt in haar nieuwe 3D printers dankbaar gebruik van de printkoppen waarvan er al vele miljoenen in de 2D printers zijn verwerkt. Daarmee bestrijkt HP het volledige werkoppervlak in 8 seconden. Bij iedere stap wordt 0,07 mm opgebouwd.

Key concept
De presentatie maakte de unieke kenmerken van het HP concept duidelijk. HP maakt in haar nieuwe 3D printers dankbaar gebruik van de printkoppen waarvan er al vele miljoenen in de 2D printers zijn verwerkt. Daarmee bestrijkt HP het volledige werkoppervlak in 8 seconden. Bij iedere stap wordt 0,07 mm opgebouwd, zodat het hele bouwvolume in ongeveer 10 uur geprint wordt. Ook voor het printmateriaal gaat HP uit van een uniek en eigen ontwikkeld concept van voxels; de 3D equivalent van de 2D pixel uit de traditionele HP printtechnologie. De printkoppen injecteren vervolgens fusing en detailing agents op de voxels. De fusing agents zorgen ervoor dat de voxels onder invloed van warmte met elkaar worden verbonden. De detailing agents bepalen daarbij de mechanische, functionele en esthetische kenmerken.

Printing en cooling gescheiden
HP past voor het printen en koelen twee aparte units toe, waarbij de buildunit na de printcyclus in het coolstation wordt gereden. Voordeel daarvan is dat de printer direct voor de volgende buildunit kan worden ingezet, zonder te wachten op het koeltraject. Het totale proces van printen en koelen duurt bij de HP Jet Fusion 24 uur. Daarnaast kan 80% van de poeders zonder kwaliteitsverlies worden hergebruikt, hetgeen een flinke besparing op de materiaalkosten oplevert. Hieraan dankt HP een belangrijk deel van haar ‘lower cost per part’.

Klaar voor serieproductie
Landré is één van de exclusieve dealers in Europa en verzorgt de verkoop en service van de Jet Fusion 3D printers in de Benelux. Het nieuwe systeem voldoet aan de eisen die de markt stelt aan snelheid, kwaliteit, kosten en betrouwbaarheid. Daarmee wordt het mogelijk series van 1 tot 1.000 stuks sneller en concurrerend te produceren, omdat de productietijd- en -kosten van matrijzen komen te vervallen. Niet verwonderlijk dat 50% van alle onderdelen in de HP Jet Fusion printers zijn geprint. Bij de productie van een onderdeel dat voorheen werd verspaand, is de kortste bewerkingstijd bepalend voor de kostprijs. Bij het geprinte deel is dit de hoeveelheid materiaal, waarop HP het ontwerp heeft aangepast. “Dat vraagt dus om een andere manier van construeren. De techniek is er klaar voor, alleen moet de markt nog leren de ontwerpen daar op aan te passen”, besluit directeur Landré Jan Floor van Egmond.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

AM Solutions belicht Additive Manufacturing in zesdelige liveserie

22-05 AM Solutions, onderdeel van de Rösler Group belicht deze en andere interessante vragen in…

3D

Index breidt activiteiten uit met instap 3D-printers

17-05 Deze participatie geeft One Click Metal extra knowhow en kapitaal om het groeitraject voor…

3D

Layertec start levering Formlabs Fuse 1 SLS printer

05-05 Formlabs heeft de Fuse 1 SLS printer enkele bijzondere features gegeven. Zo beschikt hij…

3D

MX3D kan ‘lasrobot’ 3D- metaalprinter uitrollen

14-04 Ook wordt met het geld ingezet op de doorontwikkeling van de ‘MetalXL’, een software…

3D

Safran en SLM Solutions 3D-printen onderdeel voor landingsgestel

08-04 Vanwege de strenge eisen van dit onderdeel, dat een van de onderdelen van het…

3D

Nieuwe 3D-printer Trumpf vereenvoudigt instap in serieproductie

29-03 De TruPrint 3000 is op belangrijke onderdelen doorontwikkeld en daardoor nog beter aangepast aan…

Automatisering

Leica Geosystems scant met 3D-laserscanner op Spot-robot van Boston Dynamics

09-03 Wanneer nauwkeurige, betrouwbare en up-to-date 3D-gegevens nodig zijn, biedt de combinatie van de RTC360-technologie…

3D

Subsidie voor proeftuin 3D printen in Noord Nederland

15-02 De subsidie is onlangs overhandigd aan Jan Geerts, DGA van GeTech in Westerbork. Hij…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X