Hybride ventilatie praktische oplossing voor afvoer lasrook

0

De nieuwe grote productiehal die Machinefabriek Boessenkool momenteel bouwt, krijgt een hybride ventilatiesysteem voor een effectieve afvoer van de lasrook en ventilatie. Dit systeem wordt geleverd door Colt.

Het Colt-concept van lasdampventilatie is gebaseerd op decentrale systemen. Er is voor gekozen om de hal nu te voorzien van natuurlijke ventilatie in combinatie met een Colt Klimaatstraat en adiabatische koeling (de Colt Coolstream). Deze praktische oplossing geeft de mogelijkheid om het systeem in de toekomst op te waarderen.
Doordat nog niet bekend is hoeveel er exact gelast wordt, is met de berekeningen van onder andere 5xBeter en de 1% regel niet precies te bepalen hoeveel verse buitenlucht er geventileerd moet worden. Ook hier wordt praktisch tegenaan gekeken. Bij een eventuele uitbreiding kunnen de berekeningsmethodes voor het laswerk exact worden berekend. Daar kan dan de benodigde ventilatie op worden aangepast.
Vanuit de praktische benadering is er gekozen om gefaseerd te investeren in dit project. Door nu te kiezen voor een kleinere installatie kan deze gemakkelijker aan toekomstige opschaling worden aangepast. Boessenkool heeft hiermee een flexibele installatie in huis gehaald die kan meegroeien met het bedrijf.

Boessenkool werkt momenteel hard aan de nieuwe productiehal in Almelo. De uitbreiding van de productiecapaciteit is nodig omdat Boessenkool voor verschillende grote opdrachtgevers werkt. Op dit moment wordt er onder meer gewerkt aan stoominjectie blokken waarmee oude olievelden tot op de laatste druppel worden leeggehaald. Verder produceert Boessenkool onderdelen voor de bouw van een wereldprimeur: een super LNG-tanker. In de nieuwe hal worden vooral grote zware op maat gemaakte componenten geproduceerd. Hierbij komt lasrook vrij die afgevoerd moet worden. De nieuwe hal voor het lassen van grote zware componenten wordt begin 2014 geopend.

Boessenkool was op zondag 17 november op televisie bij Ondernemend Nederland op RTL7. Bekijk hier het item. De link bevat de hele uitzending, maar vanaf minuut 16.35 gaat het over Boessenkool.

Colt neemt deze week deel aan de vakbeurs TIV Venray (19,20 en 21 november)