Hydraulische pers nodig? RHTC kan altijd ja zeggen

0

Begonnen in 2003 met de import van 150 eenvoudige persen uit Turkije, is RHTC in Schaijk uitgegroeid tot een wereldwijd opererende leverancier van persen, die alles kan leveren: van een eenvoudige standaard werkplaatspers tot een zware, klantspecifiek gebouwde vier koloms pers van 2000 ton. “Op het gebied van hydraulische persen kunnen we eigenlijk altijd ja zeggen”, aldus Rob Huberts, die in zijn bedrijf inmiddels gezelschap heeft gekregen van zoon Tim.

Rob Huberts is oud mede-eigenaar van technische groothandel Huvema in Veghel geweest. Toen hij afscheid nam, wilde hij iets nieuws gaan doen zonder zijn oude bedrijf in het vaarwater te zitten. Hij koos voor hydraulische persen, want die verkocht Huvema niet.

Kwaliteit
Zijn eerste persen haalde hij uit Turkije, maar de kwaliteit daarvan stond hem niet aan. En juist op kwaliteit zet RHTC zwaar in. Voor Huberts zit de kwaliteit van een pers in goede seals, goede pomp, goede cilinder, goede motor, goede schakelaars, gekeurde slangen van Europese kwaliteit en een goede staalsoort. “Het grootste probleem bij persen zit doorgaans in lekkage. Maar wij hebben daar nooit problemen mee omdat we de juiste materialen gebruiken. Er staan meer dan 6000 persen van ons in het veld, we hebben maar twee keer een hydraulische cilinder moeten wisselen. Verder niks.”

Produceren in Nederland
Jarenlang liet Huberts zijn werkplaatspersen in Polen bouwen; volgens een eigen design, ontwikkeld in samenwerking met zijn Poolse leverancier. Dat verliep 7 jaar naar volle tevredenheid, maar in die periode verdubbelde wel de prijs, vooral door de stijgende loonkosten. En het transport begon ook te knellen. Om de kosten in de hand te houden moest Huberts telkens minimaal een vrachtwagen vol laten komen, wat natuurlijk niet bevorderlijk was voor de flexibiliteit van RHTC. Omdat Huberts bovendien weer een nieuw design voor zijn persen wilde, maakte hij de switch naar produceren in Nederland.
Dat gebeurt nu bij Lacom in Budel. “Zij maakten al hydraulische cilinders. Het belangrijkste onderdeel van een pers is voor hun dus kinderspel. Maar nog belangrijker: ze hebben een geautomatiseerde productie. Hun las-, draai- en freesbanken worden door robots beladen en ze ontwikkelen nu zelfs een robot waardoor ze in één keer acht staanders van een pers kunnen boren. 70 procent van onze persen wordt onbemand gebouwd, waardoor we qua prijs prima mee kunnen komen. Lacom is ook goed in het bouwen van klantspecifieke specials. Een wat hogere of bredere pers; het kan allemaal.”

Technische vorderingen
Door te kiezen voor productie in eigen land, maakte RHTC opnieuw een kwaliteitsslag. “Toen we in 2012 voor de eerste keer op de Euroblech stonden met onze in Nederland gebouwde persen, kregen we veel complimenten. We hebben ook technische vorderingen gemaakt. Om de cilinder te verplaatsen moest je vroeger bijvoorbeeld een paar schroeven eerst los en na de verplaatsing weer vast draaien. Nu draai je twee hendels een kwartslag, waardoor de cilinder los komt; je klikt hem zo weer vast.”

RHTC beperkt zich niet tot werkplaatspersen. Het doel is immers een persenspecialist te zijn die elke persvraag kan invullen. RHTC verkoopt hydraulische werkplaatspersen, brootspersen, portaal persen, c-frame persen, vier koloms persen, toogpersen, hydraulische persen met vaste tafel, productiepersen, profielwalsen en magnetische buigmachines. De gemotoriseerde, hydraulische werkplaatspersen en brootspersen (bekend onder het merk ‘Profi Press’) worden in Nederland gemaakt, de andere machines in Polen en Spanje.

Al die persen gaan de hele wereld over. RHTC is in 59 landen actief en breidt nog steeds uit.  Onlangs heeft Huberts deelgenomen aan de allereerste AMB vakbeurs in Iran, een land dat veel perspectief biedt, nu de boycot is opgeheven. RHTC verkoopt aan importeurs en handelaren. “We werken samen met grote machine-importeurs. Met meer dan honderd dealers in verschillende landen bieden wij uitstekende lokale ondersteuning en service. We ondersteunen onze partners via de website, de catalogus en beurzen. Zo hebben we nu een hydraulische C-frame pers (CM model 50 ton) laten bouwen als showmodel. Die kunnen onze partners demonstreren op beurzen om te laten zien hoe geweldig de afwerking is en hoe mooi onze persen lopen.”

Direct contact met eindklanten
Hoewel RHTC verkoopt via partners, is er ook steeds meer direct contact met eindklanten. Zeker als er sprake is van specifieke eisen en er een speciale machine moet worden gebouwd. En dat is steeds vaker het geval. Rob en Tim Huberts zien wel brood in die ontwikkeling, want daarmee kunnen ze zich onderscheiden in de markt. “Hierdoor merk je ook hoeveel kennis RHTC inmiddels heeft van persen. Kennis die ook nodig is. Want de markt voor persen is niet alleen enorm groot maar ook lastig en complex. Steeds heb je weer te maken met vragen als: met welke snelheid moet ik werken, kan ik snelheid opvoeren, kan ik de spindel laten stoppen midden in de cycles. Men wil grotere, langere tafels, het moet tegenwoordig allemaal precisiewerk zijn en allerlei technische kwesties komen aan de orde. Dankzij onze kennis kunnen we dat allemaal uitstekend invullen.”
Dat gebeurt inmiddels ook vanuit een tweede RHTC-vestiging in Newcastle, Groot-Brittannië. Dankzij die vestiging is RHTC nu ook in GB gevraagd een offerte  van een richtpers van 800 ton te maken en zijn er al verschillende C-frame modellen verkocht in GB.

Nederlandse markt
Rob en Tim Huberts zien Europa en de Verenigde Staten als hun belangrijkste markten. Daartoe behoort dus ook Nederland. Ze werken voor het installeren van de persen samen met Ronnie Besten van Besten Machinehandel in Overijsselse Haarle, die tevens dealer van RHTC is. “Hierdoor beschikken we over gediplomeerde en gecertificeerde monteurs, iets wat onze klanten vaak eisen. We willen hen ook inzetten om onderhoudscontracten af te sluiten.”