Industriële krimp houdt aan door zwakke klantvraag

Het Nevi PMI-cijfer steeg van 43.8 in oktober naar 44.9 in november en wijst daarmee op een verdere verslechtering van de stand van zaken in de Nederlandse productiesector.

De zwakke klantvraag was in november wederom een belangrijke reden voor de verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie

Deze verslechtering was minder groot dan vorige maand, maar bleef aanzienlijk. Hiermee komt de huidige periode van krimp op 15 maanden.

Zwakke klantvraag

De zwakke klantvraag was in november wederom een belangrijke reden voor de verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie. De bedrijven maakten melding van aanhoudende afnames van zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders. Het bedrijfsvertrouwen daalde ondertussen verder tot onder het historisch gemiddelde en de bedrijven verkleinden zowel de voorraad gereed product als de materiaalvoorraad.

Verkoopprijzen verlaagd

Om hun concurrentievermogen te vergroten, verlaagden de productiebedrijven hun verkoopprijzen opnieuw, ondersteund door een verdere aanzienlijke daling van de inkoopkosten. Het aantal nieuwe exportorders was halverwege het laatste kwartaal van 2023 eveneens kleiner. De daling van de buitenlandse vraag naar in Nederland geproduceerde goederen was bovendien aanzienlijk en iets groter dan vorige maand. De panelleden schreven deze daling vaak toe aan de zwakke internationale vraag uit met name de Europese landen.

Black Friday ook in de industrie

“Ondernemers zetten steeds vaker het prijswapen in om de verkopen aan te jagen. De afgelopen maand stond daarom niet alleen de detailhandel in het teken van Black Friday, maar de industrie in feite ook”, schrijft David Kemps, sector banker industrie bij ABN AMRO in zijn redactioneel commentaar op de Nevi PMI deze maand. “Ondersteund door lagere materiaalprijzen en overtollige voorraden gereed product verlaagden veel industriële bedrijven hun verkoopprijzen om extra omzet te genereren.”

Kostenverlaging

Swart signaleert dat ook kostenverlaging hoog op de managementagenda staat. “De personeelsomvang wordt teruggebracht in lijn met het gedaalde productievolume en klantvraag. Vooral tijdelijke en uitzendcontracten worden opgezegd. Daarnaast worden voorraadposities verder afgebouwd om meer cash vrij te maken en hoge rentelasten te voorkomen.”

Meer reparatie en onderhoud

Volgens Kemps is niet alles kommer en kwel: “Waar machinebouwers minder orders binnenkrijgen omdat veel kopers nieuwe investeringen in kapitaalgoederen uitstellen, zien de reparatie- en onderhoudsbedrijven hun omzetten juist stijgen. Ook de toeleveranciers aan de hightechindustrie draaien nog op volle toeren. Met een goed gevuld orderboek kunnen zij nog maanden vooruit.”

Opnieuw banenverlies

Vanwege de lagere orderaantallen verkleinden de bedrijven in november hun productieomvang. Er werd ook melding gemaakt van personeelstekorten waardoor sommige bedrijven gedwongen waren om hun productie te verminderen. Er was in november opnieuw sprake van banenverlies in de productiesector. Hiermee komt de periode van krimp op zes maanden. Deze daling van de werkgelegenheid was bovendien groter dan die van oktober. Veel panelleden gaven aan dat zij hun personeelsbestanden hadden aangepast aan de onbenutte capaciteit en de zwakke vraag.

Verbetering levertijden

De aanhoudende daling van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was een verder teken van overcapaciteit bij de bedrijven. Sommige bedrijven konden hun achterstanden verkleinen vanwege de betere beschikbaarheid van materialen. De zwakke vraag in de sector leidde opnieuw tot een forse verbetering van de levertijden omdat de leveranciers meer capaciteit hadden. De bedrijven verkleinden in november opnieuw hun inkoopactiviteiten als gevolg van de zwakke vraag en om de cashflow te verbeteren. Dit leidde tot een aanzienlijke daling van de materiaalvoorraad. De panelleden gaven ook aan dat er minder noodzaak was voor extra voorraad door de betere beschikbaarheid van grondstoffen.

Optimistisch

Tot slot waren de bedrijven optimistisch over hun productieomvang voor de komende twaalf maanden, al gaf een aantal bedrijven aan bezorgd te zijn over de huidige zwakke marktomstandigheden, vooral die in de bouwsector.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Stijging aantal nieuwe orders, groot vertrouwen bij fabrikanten

02-04 David Kemps, sector banker industrie bij ABN AMRO, noemt in zijn maandelijkse commentaar vooral…

Bedrijf en Economie

Klimaatdoelen 2030 zijn pittige opgave voor basismetaal- en metaalproductenindustrie

14-02 ABN AMRO constateert in het onderzoek ‘Met de beschikbare koolstofarme technologieën liggen de 2030…

Bedrijf en Economie

Inkoopmanagers industrie optimistisch gestemd over 2024

01-02 Het hoofdindexcijfer steeg van 44.8 in december naar 48.9 in januari en wijst daarmee…

Bedrijf en Economie

Productieomvang blijft fors dalen

01-11 Deze verslechtering was echter iets minder groot dan in september, toen het cijfer 43.6…

Bedrijf en Economie

Industrie zet mes in productie en banen

02-10 De overcapaciteit werd verder duidelijk uit een aanzienlijke daling van de achterstanden en de…

Bedrijf en Economie

Grootste verslechtering bedrijfsomstandigheden in meer dan drie jaar

03-07 Er was in de Nederlandse productiesector aan het eind van het tweede kwartaal opnieuw…

Bedrijf en Economie

Snelle daling aantal nieuwe orders

01-06 De daling is de negende achtereenvolgende verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse productiesector.…

Bedrijf en Economie

Loonkosten bedrijfsleven stijgen met ongeveer 17 miljard euro

16-05 De loongroei – die dit jaar waarschijnlijk 5,3 procent bedraagt – wordt aangejaagd door…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV