Innovaties op Materials+Eurofinish+Surface

De exposanten op MES 2021 presenteren tal van nieuwe producten en ontwikkelingen. Hierbij een kleine greep uit de innovaties.

Sinds 1 juni is bij Adruu de nieuwe beits & passiveer lijn operationeel. Het proces verbetert en verfraait het oppervlak van RVS onderdelen.

Slijtagebescherming

Baliq is de volgende generatie coatingfamilie van Oerlikon Balzers. Gebaseerd op de S3p-technologie (Scalable Pulsed Power Plasma), tilt het HiPIMS naar een hoger niveau door de voordelen van boog- en sputtertechnologieën te combineren: hoge ionisatie en vrijwel druppelvrije coatings. Het resultaat is Baliq, een nieuwe familie van slijtvaste, extreem gladde en dichte coatings, voor een bijzonder spectrum van toepassingen.

Cleanroom beitsen/passiveren

Sinds 1 juni is bij Adruu de nieuwe beits & passiveer lijn operationeel. Het proces verbetert en verfraait het oppervlak van RVS onderdelen. Tevens wordt de corrosiebestendigheid verbeterd. De lijn is onder andere voorzien van meerdere beitsbaden, drie ultrasoon baden en een geïntegreerde cleanroom om tot een optimaal resultaat te komen. De baden hebben binnen afmetingen van 1000x750x450 mm (LxHxB).

Vloertransportsysteem

Het F2 Wide Track Power & Free vloertransportsysteem van Railtechniek van Herwijnen is ontworpen voor het stabiel transporteren van producten zoals kunststof auto-onderdelen en aluminium wielen. De brede railconfiguratie in vergelijking met een gewone rail maakt het mogelijk om zwaardere ladingen stabiel te transporteren, waardoor de efficiëntie van het productieproces wordt verhoogd. Deze breedspoorsystemen kunnen volledig worden geautomatiseerd. Het F2 breedspoorsysteem kan het product door flash-off zones, spuitcabines, poedercoatingeenheden, waszones, voorbehandelingszones en droog- en uithardingsovens voeren. Ook geschikt voor installaties die gebruik maken van pick & place-robots.

Ruimtebesparend Flexi-frame

HangOn presenteert een universeel inzetbaar demontabel ophangframe wat ruimte bespaart tijdens transport en opslag en tegelijkertijd efficiënt en stevig is om producten op te hangen.

Het F2 Wide Track Power & Free vloertransportsysteem van Railtechniek van Herwijnen is ontworpen voor het stabiel transporteren van producten zoals kunststof auto-onderdelen en aluminium wielen.

Het F2 Wide Track Power & Free vloertransportsysteem van Railtechniek van Herwijnen is ontworpen voor het stabiel transporteren van producten zoals kunststof auto-onderdelen en aluminium wielen.

Processtapcleaner

Binnen een reguliere chemische voorbehandeling bestaat de generieke procesvoering uit ontvetten, beitsen en het aanbrengen van een conversiecoating. De stap ontvetten en beitsen staat praktisch gelijk aan het proces ontvetten en mechanisch voorbehandelen. Na het mechanisch voorbehandelen wordt echter geen meerwaarde aan het metaal toegevoegd zoals dat bij een chemische voorbehandeling het geval is. Door Cleaner MM31 van AD Chemicals na een mechanische voorbehandeling toe te passen komen de twee werelden samen. Dit resulteert in een rein, coating gereed oppervlak en een kwaliteitsverbetering van het gecoate substraat op zowel corrosiebescherming en lakhechting eigenschappen. Ook biedt het product bescherming tegen vliegroest en onderkruipcorrosie waardoor een verlengde tussenopslag (overstandtijd) tot 48 uur mogelijk wordt. Cleaner MM31 creëert een op chroom-3 gebaseerde beschermende conversielaag, die op het metaal gevormd wordt door inwerking van chemische stoffen, waarbij het metaal zelf aan de totstandkoming van de laag meewerkt. Deze laag zorgt voor een meer gelijkmatig te coaten metaaloppervlak.

Dry on dry poederlak

Dankzij de poeder-in-poedertechnologie, biedt Dryprim de voordelen van een tweelaags-coatingsysteem, maar behoeft slechts een moffelcyclus om zijn volledige potentieel tot zijn recht te laten komen. Na het aanbrengen van de twee lagen (droog)poeder, worden beide poederlagen (tegelijkertijd) uitgebakken in dezelfde moffelcyclus, wat de stap van tussentijds uitbakken van de primer elimineert. Het voordeel van dit twee-in-een systeem is dat het met het regulier, standaard spuitapparatuur aangebracht kan worden. Dryprim excelleert in intercoat-adhesie en in superieure corrosiebescherming en kantendekking. Het systeem geeft de beste resultaten met de PE40 lowbake, ontgassende topcoat. Echter kunnen andere topcoats op verzoek getest en goedgekeurd door Protech-Oxyplast.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Alles over duurzame materialen en oppervlaktetechnieken op één dag

07-06 Duurzaamheid is niet langer een keuze: grondstof schaarste, maar ook het klimaat en de…

Oppervlaktetechniek

Materials+Eurofinish+Surface terug naar 1 dag

13-02 De organisatoren Vereniging ION, VOM België en Mikrocentrum beraden zich nog over een optie…

Bedrijf en Economie

METAVAK in de startblokken

04-07 Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) is ook tijdens deze editie weer de officiële…

Verspanen

KIVI en Mikrocentrum starten samenwerking

04-07 Mikrocentrum ondersteunt de hightech- en maakindustrie met opleiden, ontmoeten en ondernemen. Dit sluit mooi…

Bedrijf en Economie

Hannover Messe verplaatst naar eind mei, begin juni

19-01 Dat is een uitstel van slechts vijf weken, want de Hannover Messe zou worden…

Bedrijf en Economie

Online naar TIMTOS x TMTS

18-01 Er worden meer dan 900 exposanten verwacht, die hal 1 en 2 van het…

Verspanen

METAV: hybride beurs met digitale aanloop

29-11 “We kijken er erg naar uit om onze exposanten en bezoekers weer te zien”,…

Verspanen

Honger naar precisie neemt alleen maar toe

15-11 321 exposanten presenteerden hun innovaties aan de bezoekers in de Brabanthallen in Den Bosch.…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema