Kaak gaat onderdelen deegmachines printen

0

Kaak Group in Terborg gaat 3D metaalprinten gebruiken om onderdelen te maken voor haar  deegverwerkende machines. Het bedrijf investeert in een industrieel 3D printsysteem MetalFAB1 van Additive Industries uit Eindhoven.

Kaak, actief in de ‘food tech’ en gespecialiseerd in geïntegreerde en geautomatiseerde broodproductiesystemen, is al sinds 2014 een partner in het AddLab van Additive Industries. “Wij gaan het printen inzetten om zelf onderdelen te maken en voorzien tevens een belangrijke rol voor additive manufacturing in de toekomstige wereldwijde supply chain voor reserve onderdelen’, aldus Kaak CEO Lodewijk van der Borg.

Naast Kaak heeft Additive Industries nog een klant bekend gemaakt voor een Beta versie van de MetalFAB1. Ook United Grinding Group zal deelnemen in het Beta programma via haar onlangs aangekondigde joint venture met Inspire, IRPD in het Zwitserse St. Gallen. De interesse van United Grinding is strategisch volgens CEO Stephan Nell. “Wij zien additive manufacturing van metaal als een veelbelovende aanvulling op onze verspanende activiteiten. We hebben grote verwachtingen van de samenwerking met Additive Industries.”

Het eerste MetalFAB1 systeem was al verkocht aan Airbus APWorks. Met de aankondiging van deze twee nieuwe klanten heeft Additive Industries haar Beta programma gesloten, slechts drie maanden na de marktintroductie van de machine eind vorig jaar. Parallel met de uitvoering van het MetalFAB1 Beta programma zal Additive Industries starten met de voorbereidingen voor de eerste serieproductie. “Wij verwachten dat dit jaar nog de eerste machines onze fabriek zullen verlaten”, zo zegt Daan Kersten van Additive Industries.