Keetels Metaalbewerkingsmachines terug op oude nest

Keetels Metaalbewerkingsmachines is weer teruggekeerd in het bedrijfspand waaruit het 5 jaar geleden was vertrokken. Terug op het oude nest zijn de broers Marcel en Ton Keetels er direct achter gekomen hoe heerlijk het is om hier te werken. Ze hebben niet alleen veel meer ruimte voor hun machinehandel maar kunnen dankzij de grote halkraan ook alle machines binnen laden en lossen.

Keetels Metaalbewerkingsmachines is in 1989 opgericht door de vader van Marcel en Ton. Het bedrijf is begonnen vanuit de hobby die vader Keetels samen met zijn zoons fanatiek bedreef: stoommachines maken. Daarvoor hadden ze natuurlijk een draai- en een freesbank nodig. Maar de eerste machines die ze kochten, waren al snel te klein. Ze werden ingeruild voor grotere exemplaren en zo ontdekte de familie Keetels al gauw dat daar een goede boterham mee viel te verdienen. De hobby verdween naar de achtergrond en vader ging, geholpen door zijn jonge zoons, door met de handel. Dat liep gelijk goed. Zelfs zo goed dat Marcel direct van school in het bedrijf kwam en daardoor niet in militaire dienst hoefde.

Ton en Marcel Keetels zijn teruggekeerd in het eigen pand van Keetels Metaalbewerkingsmachines. Ze hebben niet alleen veel meer ruimte voor hun machinehandel maar kunnen dankzij de grote halkraan ook alle machines binnen laden en lossen

Ton en Marcel Keetels zijn teruggekeerd in het eigen pand van Keetels Metaalbewerkingsmachines. Ze hebben niet alleen veel meer ruimte voor hun machinehandel maar kunnen dankzij de grote halkraan ook alle machines binnen laden en lossen

Bedrijfspand verhuurd

Er werd een eerste pandje gehuurd om wat machines op voorraad te kunnen houden en ruimte te hebben voor onderhouds- en revisiewerkzaamheden. Later werd een pand gekocht, waar enkele malen wat bij aan werd gebouwd. Begin deze eeuw was de tijd rijp om op het industrieterrein van Schijndel een groot nieuw pand te laten bouwen. Daar heeft Keetels echter maar een beperkt aantal jaren plezier van gehad. De crisis kwam en er moest iets gebeuren om niet in de problemen te komen en het voortbestaan van het familiebedrijf te waarborgen. Het bedrijfspand werd verhuurd aan een machinebouwer en de machinehandel zelf verhuisde naar een kleiner onderkomen, 20 meter verderop.

Fraaie showroom

Daar gingen de zaken geleidelijk aan weer beter. Hierdoor ontstond ook de wens om weer over een groter en meer geschikt pand te beschikken, het liefst natuurlijk het eigen bedrijfspand. Die gelegenheid deed zich voor, toen bleek dat de machinebouwer plannen had om elders nieuw te gaan bouwen. Zo kon Keetels terugkeren in het eigen pand. Sinds 1 februari is de machinehandel daar weer gevestigd, samen met een collega-ondernemer die in de slijptechniek actief is. Het kantoorgedeelte is helemaal opgeknapt en er is een fraaie showroom gecreëerd, waar de gebruikte machines gescheiden van de nieuwe machines staan opgesteld. “We kunnen hier weer jaren vooruit”, aldus Marcel Keetels.
Het pand bestaat uit een 800 vierkante meter grote hal en 150 vierkante meter kantoor. Daarmee is het drie keer zo groot als het vorige onderkomen. Maar dat is niet de enige vooruitgang. Bij het vorige pand moesten de machines in weer en wind buiten worden geladen en gelost daarna met veel passen en meten naar binnen worden geschoven. Nu is dat totaal anders. De halkraan kan machines tot 10 ton overal neer zetten. Er kan zelfs een oplegger helemaal naar binnen rijden. “Dat werkt fijn en veilig”, zegt Marcel Keetels. “We kunnen hier veel machines kwijt en ze kunnen veel beter worden bezichtigd door de klanten.”

De eerste vestiging van Keetels Machines in 1989.

De eerste vestiging van Keetels Machines in 1989.

Gebruikte machines

De kracht van Keetels zit vooral in de in- en verkoop van gebruikte metaalbewerkingsmachines. De machinehandel in Schijndel beschikt continu over een voorraad van ongeveer honderd machines, vooral verspanende machines, zowel CNC-gestuurd als conventioneel. De hele voorraad is te zien op de website en in de Keetels App, die zorgvuldig worden bijgehouden. Iedere machine die net is ingekocht komt er direct op met foto en uitgebreide beschrijving. Zodra een machine is verkocht, wordt dat eveneens onmiddellijk vermeld.

Nieuwe machines

Daarnaast is Keetels ook leverancier van nieuwe machines. Het Oostenrijkse merk Holzmann wordt al enkele jaren geleverd en sinds de verhuizing is daar het eveneens Oostenrijkse Bernardo bijgekomen. Holzmann behelst een programma voor de metaal- en houtbewerking, alsmede machinetoebehoren. De machines worden in Taiwan en China geproduceerd en vanuit Oostenrijk in Europa verspreid. Het betreft allemaal conventionele machines. Voor de verspanende bewerking zijn dat onder andere draai-, frees- en boormachines, cirkel- en bandzaagmachines en slijpmachines, voor de plaatbewerking scharen, kantbanken en buigmachines.

Hier is nu het programma van Bernardo aan toegevoegd. Qua soorten machines is het vergelijkbaar met Holzmann, maar het is veel breder. “Als Holzmann vijf types draaimachines heeft, biedt Bernardo er 15  à 20”, legt Keetels uit. Zo biedt Bernardo de juiste machine voor hobby, semi-professioneel, professioneel en industrieel gebruik. “De handel in gebruikte machines blijft de hoofdzaak voor ons, maar we kunnen ook klanten bedienen die bijvoorbeeld om arbotechnische redenen een nieuwe machine willen.”

Vader Keetels begon met zijn bedrijf vanuit zijn hobby stoomketels maken.

Vader Keetels begon met zijn bedrijf vanuit zijn hobby stoomketels maken.

Vertrouwen

De zaken lopen naar wens. “Het eerste kwartaal hebben we hartstikke goed gedraaid, we hebben heel wat machines weggezet”, aldus Marcel Keetels. Hoe de rest van het jaar zal lopen, is natuurlijk afwachten door de coronacrisis. Die maakt het belangrijker dan ooit om via de website en de App een goed en inzicht in de machinevoorraad te geven. Want Keetels merkt dat door het rondwarende virus de manier van kopen en ontvangen is veranderd. “Klanten beslissen makkelijker. Ze komen niet langs, maar gaan er vanuit dat de informatie die je verstrekt klopt en laten de machine dan ophalen of brengen. “Dat is het vertrouwen dat we in ruim dertig jaar met onze machinehandel hebben opgebouwd.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines blijft stabiel

11-01 De omzet met gebruikte machines was vorig jaar stabiel, want die is niet zo…

Bedrijf en Economie

Inbrengveilingen Troostwijk werken goed in de metaal

25-10 Het principe van de inbrengveiling is eenvoudig. Iedere metaalondernemer die één of twee overtollige…

Verspanen

Driedaags open huis bij Mondiale

14-09 Mondiale (opgericht in 1921) heeft zijn hoofdkantoor in het Oost-Vlaamse Zele en is gespecialiseerd…

Toeleveren

Veilingplatform Surplex groeit in coronacrisis

02-12 Het industriële veilingplatform Surplex heeft dit jaar tot nu toe 584 internationale online veilingen…

Verspanen

Mamach breidt uit met extra hal

30-11 Mamach Machinehandel in Zevenbergen krijgt rond de jaarwisseling de beschikking over een extra hal…

Plaatbewerking

MTU levert plaatdelen als service bij buis en profiel

20-10 Toeleveranciers van plaatwerk voegen vaak een buislaser toe aan hun vlakbedlaser(s). Het omgekeerde gebeurt…

Featured

MTU levert plaatdelen als service bij buis en profiel

20-10 Toeleveranciers van plaatwerk voegen vaak een buislaser toe aan hun vlakbedlaser(s). Het omgekeerde gebeurt…

Bedrijf en Economie

Bij fusies en verhuizingen wordt onnodig kapitaal vernietigd

19-12 Metaalbedrijven die samengaan en/of verhuizen naar een nieuwe productielocatie gooien regelmatig veel geld weg.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen