MTU levert plaatdelen als service bij buis en profiel

Toeleveranciers van plaatwerk voegen vaak een buislaser toe aan hun vlakbedlaser(s). Het omgekeerde gebeurt veel minder vaak. Maar Metaal Techniek Uden (MTU) heeft dit onlangs wel gedaan. De vier buislasers in het nieuwe bedrijfspand in Uden hebben gezelschap gekregen van een Bystronic BySprint fiberlaser. Deze is geleverd door Laser & Bending Machines, dat ook zorgt voor een opslagtoren met automatisch be- en ontlaadsysteem.

MTU is in 2013 opgericht vanuit Metaalindustrie Uden, het bedrijf van Frans Schepers. Metaalindustrie Uden besteedde veel buislaserwerk uit, maar was daarover niet tevreden. Daarom startte Schepers samen met Martin Gruijters MTU. “We vonden dat onze toeleveranciers oubollig werkten met moderne machines”, blikt het duo terug op de oprichting van MTU. “We moesten vaak nabellen, kregen geen terugkoppeling en geen informatie. Dat moest volgens ons beter kunnen.”

Software en automatisering

Er werd geïnvesteerd in een buislaser en daarmee is MTU profielen en buizen gaan produceren met een eigen visie op toeleveren. Dat houdt in: zo veel mogelijk gebruik maken van software en automatisering. “Maar we blijven mensen en helemaal manloos zal de metaalbewerking niet worden”, zegt Martin Gruijters. “De software ondersteunt ons. We hebben zelf een portal ontwikkeld, waarin onze klanten hun orders exact kunnen volgen. Ze krijgen een gereedmelding via e-mail of sms.”

Door de automatisering zijn niet alleen de klanten altijd perfect op de hoogte. Het geeft MTU ook meer ruimte om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de producten en het contact met klanten om hun producten beter te maken en slimmer te produceren, waardoor ze kosten besparen. “We sparren veel met productontwikkelaars om te laten zien wat er allemaal kan met buis en profiel en helpen onze klanten om op een bepaalde manier te werken. Het resultaat is dat zij sterk groeien en wij groeien mee.”

Sterke groei

Schepers en Gruijters hebben een team van twaalf medewerkers geformeerd, die werken in een tweeploegendienst. Gruijters managet het bedrijf, ontwikkelt software en programmeert. Schepers is met zijn tientallen jaren kennis en ervaring van metaalbewerking meer op de achtergrond bezig. MTU pakt alles aan in profiel en buis. “We kunnen zelfs HOP en andere speciale (opmaat) profielen programmeren, wat vaak een probleem is. Ook hebben we tekencapaciteit. En we zijn gecertificeerd op de NEN-EN 1090 norm voor constructiedelen.”

Door dit alles is MTU hard gegroeid. Het bedrijf is begonnen met één buislaser, tegenwoordig staan er vier in het ruime bedrijfspand, dat dit jaar is betrokken. MTU snijdt grote en kleine buizen en (open) profielen tot maximaal 220 mm rond en kan materiaal tot lengtes van 8,5 meter in- en uitladen. Drie buislasers zijn vol in bedrijf, één machine wordt ingezet als snel extra capaciteit nodig is.

De productie van buizen en profielen wordt sterk ondersteund door software om de klanten optimaal te bedienen.

De productie van buizen en profielen wordt sterk ondersteund door software om de klanten optimaal te bedienen.

Plaatuitslagen als service

Gruijters en Schepers en hun team krijgen veel complimenten dat ze het goed doen. Maar ze zagen ook dat klanten zoeken naar dezelfde service  in gesneden plaatdelen. Daarom is er nu geïnvesteerd in een gebruikte vlakbedlaser, om plaatuitslagen te kunnen leveren als service bij de buizen en profielen. De belangrijkste eisen die werden gesteld aan de nieuwe machine: het moest een fiberlaser van een A-merk zijn met een 4×2 bed. Deze machine is gevonden bij Laser & Bending Machines (LBM), een jonge machinehandel, die begin dit jaar is gestart door Nathan van der Hoeven.

LBM concentreert zich op gebruikte machines van A-merken en wil klanten daarmee volledig ontzorgen. Bij MTU is een BySprint Fiber 4020 met 4 kW laserbron geleverd. De machine (bouwjaar 2013) is van de vorige eigenaar in Duitsland rechtstreeks naar Uden gegaan en daar helemaal nagelopen en gereviseerd. Ook is de nieuwste software van Bystronic geleverd. Drie medewerkers van MTU hebben een softwarescholing gehad en drie mensen een scholing aan de machine. MTU streeft ernaar dat de medewerkers meerdere machines kunnen bedienen.

Gruijters en Schepers zijn zeer te spreken over de dienstverlening van LBM: “Nathan van der Hoeven heeft alles geregeld en dat doet hij heel goed. Hij verkoopt niet alleen machines, maar weet ook waar hij mee bezig is. Als ondernemers zoals wij vertellen waarnaar we op zoek zijn, dan begrijpt hij ons. Ook kan hij daarbij advies geven.”

MTU biedt de klanten met plaatuitslagen dezelfde kwaliteit, service en automatisering als met buizen en profielen. De laser wordt daarom binnenkort voorzien van een opslagtoren met 40 palletplaatsen met elk 5 ton laadvermogen en een be- en ontlaadsysteem, zodat ook ’s avonds en in de weekends kan worden gesneden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Plaatbewerking

Productieve buislaser LVD geschikt voor complex werk

28-06 Met een grote invoerlengte van 8500 mm snijdt de TL 8525 buizen met een…

Plaatbewerking

Bystronic verkoopt eerste 15 kW lasersnijmachine in de Benelux aan De Cromvoirtse

23-06 De machine beschikt dankzij het enorme laservermogen over een verbluffende snijsnelheid. Hij gaat met…

Plaatbewerking

Wilvo robotiseert zwaar én complex zetwerk

09-06 Wilvo in Bergeijk is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd in omzet. Begonnen als…

Automatisering

De eilandjes bij Bloemhof Bolsward verdwijnen

21-05 Freddy en Jaco Bloemhof zijn hun bedrijf in 1995 gestart met een gereedschapskist. Deze…

Plaatbewerking

Constructiebedrijf De Vries breidt machinepark verder uit

11-05 De Vries is het eerste bedrijf in de Benelux dat over een dergelijke lasermachine…

Plaatbewerking

Voordendag van der Stelt blinkt uit met flexibele snijplannen

21-04 Het fundament van Voordendag van der Stelt is 25 jaar geleden gelegd met de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X