Keizers Metaalbedrijf breidt buigcapaciteit uit

Wie dezer dagen op internet naar Keizers Metaalbedrijf in Haaksbergen surft, lijkt wel ‘per ongeluk’ doorgelinkt te worden naar de website van SafanDarley, fabrikant van kantpersen en scharen uit het nabijgelegen Lochem. Dat is niet zo, maar Keizers is zo ingenomen met de recente investering in twee kantpersen van het Nederlandse merk, dat ze pontificaal op de homepage staan. Zeg maar als E-Braking nieuws…

De investering in twee nieuwe kantpersen, een belangrijke uitbreiding van de capaciteit, past in het voortvarende investeringsbeleid van de Twentse onderneming, toeleverancier van zwaar plaatwerk en onder andere machineframes. Keizers verwerkt voornamelijk (80%) constructiestaal, maar daarnaast ook roestvast staal (18%) en aluminium (2%). Lasersnijden, walsen, buigen, lassen – het wordt allemaal onder één dak uitgevoerd; alleen voor oppervlaktebehandelingen wordt gebruik gemaakt van de diensten van regionale partners.

Directeur Dennis Keizers, die als een soort allround invalkracht vaker op de werkvloer is te vinden dan op zijn kantoor: “We leveren de machineframes compleet, meestal als gelaste samenstelling, aan onze afnemers in onder andere de papier-, beton-, recycling- en de olie & gasindustrie in Nederland en voor een klein deel ook in Duitsland; soms gaat het ook om frames voor testopstellingen die onze klanten doorverkopen aan hun afnemers in het buitenland.  Veel frames zijn volledig voorbereid, onze afnemers hoeven er alleen nog hun eigen componenten zoals elektromotoren in te bouwen.”

Technologische vernieuwing
De crisis lijkt bijna geheel aan Keizers (zestien medewerkers) voorbij te gaan. Van een negatieve invloed op de vernieuwing van het machinepark valt al helemaal niets te bespeuren. Voor een belangrijk deel dankt Keizers dat aan de tijdige overschakeling op een alternatieve constructietechniek voor machineframes, die mogelijk is geworden door de hoge precisie van het lasersnijden. Bij de assemblage van frames wordt steeds meer van plaatwerk en minder van profielen uitgegaan. Het samenvoegen van componenten gebeurt veelal met klikverbindingen. In dat kader heeft Keizers onder andere in twee geavanceerde lasersnijmachines geïnvesteerd en nu dus ook in nieuwe kantbanken. Begin april werden ze afgeleverd, de H-Brake 480 T met een werklengte van 4 meter, en de E-Brake 35 T met een werklengte van 1,250 m. Hiermee breidt Keizers het bewerkingsspectrum van de buigcapaciteit naar beide kanten uit. De 35 tons kantpers is er een uit de Ergonomic-serie, waarbij de operator zijn werkzaamheden zittend kan verrichten en omgeven wordt door een verstelbare oplegtafel. Zoals de serienaam al aangeeft, kan de operator zijn zitpositie aan zijn persoonlijke wensen aanpassen. De oplegtafel kan geheel of gedeeltelijk omlaag geklapt worden, zodat de operator ook staand kan werken. ook kan de tafel worden afgenomen van de machine zodat de kantpers inzetbaar is voor het grotere werk.

Prototype getest
Terwijl deze kleine kantpers op servo-mechatronische wijze wordt aangedreven, wordt de kantpers met de perskracht van 480 ton – geschikt om stalen plaatdelen met een dikte tot 30 mm te buigen – uiteraard hydraulisch aangedreven; SafanDarley heeft de capaciteit van kantpersen met een katrolmechanisme in de bovenbalk in de loop der tijd opgevoerd tot 300 ton, maar daar ligt nu wel de grens.
“Misschien wel aardig om te vertellen”, zegt Keizers, “is dat de 300 tons kantpers als prototype destijds bij ons is getest. Maar omdat we nu een nog hoger tonnage nodig hebben, kiezen we voor het zware werk toch voor hydrauliek, al moet je dan bomberen. Onze zwaarste kantpers ging tot 320 ton; daar voegen we nu dus 50% aan toe. Daarmee kunnen we staalplaat tot 20 mm dik probleemloos buigen. We hebben onze capaciteit dus zowel kwalitatief als kwantitatief uitgebreid: we kunnen zwaarder en meer werk aan, en daarmee hebben we onze positie op de markt versterkt. Alles bij elkaar beschikken we nu over vijf persen, alle van SafanDarley. Hierdoor kunnen we onze operators gemakkelijk laten rouleren, omdat de besturingen op hetzelfde platform gebaseerd zijn. En natuurlijk profiteren we van het gegeven dat onze kantpersfabrikant op een half uurtje rijden hiervandaan gevestigd is. De vier zwaardere, hydraulische persen worden vooral ingezet voor enkelstuks- en kleinseriewerk. De ergonomische kantpers gebruiken we voor grote series van kleine producten, duizenden stuks, voornamelijk voor klanten in de elektrotechnische industrie.”

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Verhoogde buigcapaciteit voor Van Rijsoort Bending dankzij nieuwe profielwals

26-02 Van Rijsoort Bending heeft geïnvesteerd in een nieuwe profielwals. De machine is aangeschaft om…

Bedrijf en Economie

Kersten Europe opent productievestiging in VAE

25-11 Door de toenemende vraag uit het Midden Oosten naar gebogen delen start buigspecialist Kersten…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV