Kranendonk roept op tot slimmer automatiseren

Kranendonk, het Robot Technology Centre in Tiel, heeft eind november tijdens het event ‘Gigantries!’ de laatste stand van robot- en automatiseringstechniek laten zien aan negentig deels internationale gasten. Arie Kranendonk, oprichter en directeur van het bedrijf, riep op tot het slimmer benaderen van automatisering en robotisering. “Het potentieel van robots kan nog beter worden benut als er integraal wordt nagedacht over de totale productieoplossing. Wij hanteren het motto: Rethink instead of Replace.”

Deze visie sluit aan bij die van partner ABB Robotics, dat in de persoon van Oliver Cafmeyer, Global Channel Partner Manager, een korte inspirerende lezing gaf over wat het voor beide partijen betekent dat Kranendonk zich mag rekenen tot één van de ‘Authorized Value Providers’ van ABB.
Na de presentaties waren er demonstraties van twee enorme robotlasportalen: iets wat normaliter achter de gesloten deuren van ‘s werelds grootste scheepswerven en staalconstructeurs blijft. Onder de gasten waren delegaties uit Europa, maar ook uit Turkije, Singapore en Canada.

Bart van Dam, teamleider ‘Controls’, gaf uitleg naast de aan enorme portalen bevestigde robots. Aangestuurd door Kranendonks RinasWeld software, liet hij de veelzijdigheid en de nauwkeurigheid van de machine aan het aandachtige publiek zien. Met een werkbereik van 126×12 meter, slimme oplossingen als onderhoudsstations voor de lastoortsen en een bulkvoorraad lasdraad, kan er vele uren onafgebroken geproduceerd worden.

RinasWeld is ‘model based programming’ software, dat de gevreesde lange programmeertijden van robots elimineert. Hierdoor kunnen deze machines efficiënt worden gebruikt voor niet repeterende productie. De getoonde Panel Welding Gantry en de eveneens geshowde Double Hull Welding Gantry maken gebruik van deze geavanceerde software.

Tijdens het middagprogramma konden de enorme ‘gantries’ van nog dichterbij worden bekeken. Er was volop ruimte voor vragen en men kon zelf een robot bedienen. Magnus Kjærbo, systems engineer, gaf zittend tussen het publiek een uitgebreide demonstratie van de RinasWeld software aan de hand van enkele 3D CAD modellen.
De getoonde hightech automatiseringsoplossingen vragen om samenwerking op het hoogste niveau. Dit werd gesterkt door de aanwezigheid van diverse partners. Naast ABB, waren B&R Automation, Schaeffler, IGUS en Dinse aanwezig om het publiek de componenten te tonen die verwerkt zijn in de Kranendonk oplossingen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

Verspanen

Maximale kwaliteit en duurzaam succes met automatisering en digitalisering

23-11 Deze ontwikkeling heeft zijn weg gevonden naar de eigen productie van de Duitse fabrikant…

Automatisering

MetaalNieuws thema/special Robots & Cobots

14-03 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Oppervlaktetechniek

Kachelbouwer installeert gerobotiseerde schuurcel van SHL

19-05 De klanten van Hase hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel,…

Featured

In de maakindustrie kent 62 procent Smart Industry

19-08 De naamsbekendheid van Smart Industry is gegroeid. Van de ondernemers in de maakindustrie heeft…

Automatisering

Machinebouwer wil spraakgestuurde machines en apparaten

12-02 Besturingenfabrikant E.D.&A. ziet de vraag naar spraakgestuurde bediening stijgen bij machine- en apparatenbouwers. Vooral…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen