Kusters & Bosch kiest voor veelzijdig Hedelius bewerkingscentrum

0

Kusters & Bosch Fijnmechanische Industrie in Mierlo heeft een Tiltenta 7 zwenkkop-bewerkingscentrum van Hedelius aangeschaft. De machine wordt ingezet voor de enkelstuks- en serieproductie van precisiecomponenten van diverse materialen voor afnemers in onder andere de medische en halfgeleiderindustrie.

De T7 uit de Tiltenta-serie is een bewerkingscentrum met een traploos zwenkbare hoofdspil, bewegende kolom en geïntegreerde NC-draaitafel. Deze combinatie maakt de machine geschikt voor complexe verspaningstaken en voor zowel 5-assige als axiale bewerkingen, waarbij een hoge productiviteit vereist is. De uitvoering voor Kusters & Bosch is verder voorzien van een NC-tafel die als 6e as fungeert (A-as). Ook kopse bewerking van lange werkstukken is goed mogelijk. Verder kan de bewerkingsruimte door een scheidingswand worden verdeeld voor seriematige bewerking in pendelbedrijf. De geïntegreerde NC-draaitafel met een diameter van 750 mm biedt nog meer flexibiliteit. De hoge ijlgang (40 m/min) en de korte gereedschapwisseltijden zorgen voor korte cyclustijden. De as verplaatsingen in X-, Y- en Z-richting bedragen respectievelijk 2600, 750 en 800 mm.

De machine is geleverd door Promas Machines uit Maasbree. “Een van onze horizontale bewerkingscentra was aan vervanging toe”, zegt directeur Tom Kusters van Kusters & Bosch. “We deden al zaken met Promas: ze hebben een van onze machines gerobotiseerd en verzorgen ook het nodige onderhoud. Omdat wij goede ervaringen hebben met de service van Promas was bij onze voorselectie ook Hedelius in beeld, naast drie andere merken. Bij een kritische beschouwing bleven er nog twee machines over, waaronder de Tiltenta. Natuurlijk kijk je dan naar prijs en technische prestaties, maar het bezoek aan de Hedelius fabriek trok ons over de streep. Een echt familiebedrijf, dat ons groot vertrouwen inboezemde. Wat de machine zelf betreft, spreekt ons vooral de veelzijdigheid aan, de compactheid en de capaciteit van het gereedschapmagazijn: 190 posities.”

De T7 is niet alleen breed inzetbaar, maar combineert ook precisie en verspaningscapaciteit, twee eigenschappen die normaal gesproken op gespannen voet staan. De speciale motorspillen realiseren een freesrendement van 550 mm³/min bij St.60. De robuuste zwenkaandrijving met een precisie binnen 5 hoekseconden zorgt in combinatie met de Heidenhain glaslinialen voor maximale nauwkeurigheid van het werkstuk. Ook deze eigenschappen weten ze bij Kusters & Bosch Fijnmechanische Industrie, dat zich immers richt op de hightech industrie, te waarderen.

]]>