Landelijke stakingsdag voor hoger loon Metaal & Techniek

Een vastgelopen onderhandelingsronde op 5 juni heeft erin geresulteerd dat op 28 juni metaalwerkers en installateurs in het hele land het werk voor 24 uur hebben neergelegd. Op 9 verschillende plekken in het land kwamen stakers bij elkaar.

Zowel in Rotterdam als Eindhoven kwamen de meeste metaalwerkers en installateurs op de stakingsdag af. Zo deden onder andere medewerkers van Strukton in Son, enkele VDL-bedrijven, Possehl, Tockheim in Bladel, GEA in Bakel, Siff Roermond, Spie, Engie, Delta Reefer Care, Snijders Electrotechniek, Santon en CroonWoltersDros mee. Ook in Leeuwarden, Alkmaar, Amersfoort, Deventer, Emmen, Hoogezand en Nijmegen schreven diverse stakers zich in.

De werkgevers uit de metaal en techniek zijn niet ingegaan op de eisen uit het ultimatum van FNV Metaal voor een goede cao en vanwege die reden is gekozen voor een 24 uursstaking. “Onbegrijpelijk dat werkgevers niet bereid zijn om tot goede afspraken te komen bij een enorme krapte op de arbeidsmarkt en waar men vecht voor personeel. Goede arbeidsvoorwaarden zijn meer dan nodig om de sector aantrekkelijk te maken voor ook de nieuwe generatie”, aldus Peter Reniers, bestuurder FNV Metaal in de regio Eindhoven. Zijn collega uit de regio Rotterdam Jan Meeder valt hem bij: “Onbegrijpelijk dat werkgevers niet willen investeren in hun werknemers, door eerder een vaste baan toe te kennen en de lonen voor jongeren stevig te verhogen. 60% van jonge instromers nemen na vier afscheid van de sector. Elders kunnen ze beter verdienen dan in de metaal en techniek. Daar moet gewoon wat aan gedaan worden en dat kan middels een fatsoenlijke cao. Ik roep de werkgevers dan ook op om snel over de brug te komen en het niet uit te laten draaien op een maandenlang actietraject. Al schuwen we dat overigens niet.”

In Eindhoven en Rotterdam kwamen de meeste stakers bij elkaar. (Foto: FNV Metaal)

Maandag 17 juni verliep een FNV-ultimatum aan de werkgevers. De eisen: 5% loonsverhoging, het generatiepact als recht, zodat werknemers niet afhankelijk zijn van de welwillendheid van hun werkgever om minder te werken om gezond hun pensioen te halen. “Hogere lonen komen er niet vanzelf” zegt Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal. “Opnieuw moeten we staken voor fatsoenlijke loonsverhogingen in de metaal. De werkgevers in de metaal en techniek hebben een grote kans laten lopen door niet op het ultimatum in te gaan. Daarom moesten de metaalwerkers helaas toch weer de straat op. Voor een goed loon, een generatiepact om het werk vol te houden en voor een aantrekkelijke sector.”

Onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen was aanwezig bij de staking in Leeuwarden. Hij kondigde aan dat de staking van een aanzet was voor meer acties na de zomervakantie: “We hebben heel reële eisen ingediend aan de onderhandelingstafel. Een goed loon, een set goede afspraken over minder werken aan het eind van de loopbaan, behoud van seniorendagen, recht op vaste contracten voor uitzendkrachten en het behoud van pensioenpremiebijdrage. De ondernemingen in de sectoren draaien gemiddeld als een tierelier. Er is dus weinig reden om zuinig te doen als het over een nieuwe cao voor pakweg 300.000 werknemers gaat. Eerder andersom: de vraag naar werk is zo groot dat de branche dringend verlegen zit om nieuwe mensen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Werknemers Metalektro gaan er 11% op vooruit

22-09 Bij goedkeuring door de leden gaat het akkoord gelden voor 150.000 werknemers die onder…

Bedrijf en Economie

FME: Koopkracht bedrijven moet prioriteit zijn

20-09 Andere Europese landen hebben een steunpakket opgetuigd om de industrie te ondersteunen. Ook Nederland…

TechnishowNieuws

ASML-CEO Peter Wennink en FME-voorzitter Theo Henrar openen TechniShow

05-07 Peter Wennink is als hoogste baas bij het belangrijkste Nederlandse hightechbedrijf al ruim twee…

Plaatbewerking

Personeel is de grootste uitdaging

05-07 De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens Tuwi Next, een onderdeel van het tweedaagse open…

Personeel en Opleiding

CAO voor Metaalbewerkingsbedrijf definitief

13-06 De volledige cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf is hier te downloaden in pdf formaat. Salaristabellen De…

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

3D

Bijeenkomst over mogelijkheden 3D-printen

28-03 Tijdens deze bijeenkomst bij de 3D Makers Zone in Haarlem worden praktische use cases…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X