Lasersnijmachine “op leeftijd” bevalt prima

Eerlijk is eerlijk, Edwin Jansen van Jansen Metaal in Aalten had zelf ook wel enige twijfel bij de aanschaf van een ruim twintig jaar oude lasersnijmachine van Mazak. Maar hij heeft er nog geen moment spijt van gehad dat hij zich voor de aankoop van deze machine heeft laten overtuigen door Harry Vernooy van laserspecialist MoVer. Jansen verwachtte twee dagen, 10 uur per week met de machine te gaan snijden, maar de praktijk is dat de Mazak vijf dagen in de week snijdt. Anderhalf jaar na de aankoop heeft Jansen Metaal al bijna 1400 snij-uren gemaakt.

Jansen Metaal opereert voornamelijk regionaal. Veel klanten lopen gewoon binnen om hun producten te bestellen of onderdelen te laten repareren. Vaak kunnen ze er op wachten. Edwin Jansen en zijn vier medewerkers maken zeer diverse producten: onder andere containers, silo’s bouwdelen voor carrosserieën, stalen en RVS winkelinrichting en allerlei metalen onderdelen. Ze beschikken over een machinepark met apparatuur voor MIG en TIG lassen, knippen, CNC kanten, walsen, zagen, ponsen en boren.

Korte levertijden
Voor een bedrijf als Jansen Metaal is een investering in een dure lasersnijmachine te veel gevraagd. Maar Edwin Jansen wilde toch gaan lasertijden. “Omdat onze klanten mooie producten verwachten en korte levertijden. Vooral dat laatste aspect maakt een laser interessant.”
Jansen ging zich daarom verdiepen in de lasersnijmachines en kwam terecht bij Harry Vernooy van MoVer in Nieuwegein. Die durfde wel een Mazak uit 1991 te adviseren met tafelafmetingen van 1,5 bij 2,5 meter en 1500 watt laservermogen, goed voor het snijden van 10 mm dik staal. “Mazak was begin jaren negentig al enorm vooruitstrevend in techniek, met name qua besturingen en spindels”, aldus Vernooy. “Vooral het principe met hybride is geweldig.”

Financieel haalbaar
Hij levert dit soort machines aan bedrijven als Jansen Metaal, die wel belangstelling hebben voor lasersnijden, maar aanhikken tegen de investering. Vernooy heeft een concept bedacht dat een lasersnijmachine een financieel haalbare kaart maakt. En het werkt, want op deze manier heeft MoVer in korte tijd al vier machines verkocht.
Het uitgangspunt is een relatief oude, maar wel goede lasersnijmachine. Vernooy kijkt deze goed na, maar wijzigt er niet te veel aan. De machine bij Jansen Metaal is wel voorzien van een moderne elektronische Precitec snijkop (die was al bij een vorige gebruiker geïnstalleerd) en nieuwe nestingsoftware. “Dus kun je Windows 7 draaien en goed een DXF-file inlezen”, aldus Vernooy, die zelf de installatie van de machines doet. Ook is de reservering van vijf trainingsdagen bij de prijs inbegrepen; twee dagen opleiding bij de installatie van de machine, de overige dagen kunnen naar believen ingevuld worden. Edwin Jansen heeft zijn laatste trainingsdag pas een paar weken geleden opgemaakt.

Storingen voorkomen
Voor Vernooy zelf was het spannend of het op deze manier zou kunnen. “Normaal houd je in je prijsstelling rekening met twee à drie weken installatie en training. Nu moet het in enkele dagen. Een voorwaarde daarbij is dat je machines hebt die makkelijk te installeren en te bedienen zijn. Dat hebben deze Mazaks.”
“Dat klopt”, beaamt Jansen. “Binnen een week was ik aan het snijden, terwijl ik er daarvoor helemaal geen verstand van had.”
Na de installatie blijft Vernooy altijd bereikbaar voor zijn klanten. Door zijn kennis en ervaring kent hij de lasersnijmachines precies en kan hij bij storingen aan de hand van de klachten meestal telefonisch uitleggen wat er moet gebeuren om het euvel te verhelpen.  

Om storingen te voorkomen adviseert Vernooy altijd om op 80 procent van de machinecapaciteit te snijden. “Dan heb je de minste problemen en hoef je niet te pas en te onpas spiegels en buizen te vervangen. Zo houd je de kosten in de hand.”
Edwin Jansen is enthousiast geraakt over het lasersnijden. Hij weet nu al dat zeker dat de Mazak een opvolger gaat krijgen. “Die zal wel wat groter zijn en meer vermogen hebben.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productieve, flexibele combinatie

30-10 Met zijn combinatie van productiviteit en flexibiliteit is dit systeem een oplossing voor een…

Plaatbewerking

Nauta reduceert snijtijden met 22kW Bodor laser

03-02 Het leven is keuzes maken en dat geldt ook voor zakelijke beslissingen. Zo stond…

Plaatbewerking

Mazak showt buislaser voor kleine diameters op Tube

13-06 Deze FT-150 Fiber is verkrijgbaar in vier verschillende opties, elk met een 3 kW…

Plaatbewerking

Mazak lanceert lasersnijmachine Optiplex 3015 NEO

09-03 De machine past automatisch de straaldiameter aan om verschillende materialen optimaal te snijden en…

Plaatbewerking

Bodor installeert 12 kW laser bij Paul Meijering

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan erg snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Toeleveren

Training NSK lost lagerdefecten in staalfabriek op

03-05 De onderhoudstechnici die voor de walserij verantwoordelijk waren wisten niet hoe ze de dimensionering…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV