Layertec maakt 3D metaalprinten bereikbaar met Desktop Metal printers

Layertec introduceert twee nieuwe 3D metaalprinters van Desktop Metal. Deze gaan volgens Layertec-directeur Arnaud Kooij de productie van metalen onderdelen fundamenteel veranderen – van prototyping tot massaproductie.

De nieuwe 3D metaalprinters van de Amerikaanse producent Desktop Metal dragen de namen Studio System en Production system. “Hiermee wordt 3D metaalprinten bijzonder interessant voor de industrie”, zegt Kooij. “Baanbrekende technologie verlaagt de aanschafkosten enorm, terwijl de snelheid, veiligheid én printkwaliteit vele malen beter is.”

Studio System
De huidige high-end 3D metaalprinters vereisen omgevingen met speciale condities. Desktop Metal Studio System is een 3D metaalprinter die kantoorvriendelijk is, zonder aanvullende veiligheidsmaatregelen. Layertec stelt dat de printer daarnaast tot wel 10 keer goedkoper is dan de huidige 3D metaalprinters. Studio System omvat een compleet platform inclusief printer en sinteroven, die samen complexe en tot voor kort onmogelijke geometrieën in metaal kunnen creëren. Direct naast het bureau van de designer.
Het DM Studio systeem vereist geen gevaarlijke poeders, lasers en snijgereedschappen. In plaats daarvan gebruikt Studio system Bound Metal Deposition (BMD), een eigen proces, om op systematische en nauwkeurige wijze onderdelen te maken. BMD is vergelijkbaar met FDM-technologie (Fused Deposition Modeling), het veiligste en meest gebruikte 3D-printproces.

Continue bediening van de 3D metaalprinter is overbodig: Studio System maakt gebruik van cloud based software om de gehele workflow te stroomlijnen, zodat engineers hun CAD ontwerpen snel in handen kunnen hebben. Opmerkelijk is de mogelijkheid om printondersteuningen met de hand te verwijderen, waar dit bij andere systemen machinaal moet gebeuren. Cartridges zijn eenvoudig en veilig te wisselen in minuten. “Studio System is ontworpen om te 3D printen buiten de gebaande paden”, zegt Arnaud Kooij, die met Layertec hoogwaardige 3D printers voor de professionele markt in de Benelux levert. “Met ondersteuning van honderden metalen legeringen, kunnen ontwerpen worden geprint in hetzelfde materiaal als het eindproduct.”

Production System
Voor massaproductie van metalen onderdelen introduceert Layertec Desktop Metal Production System, een snelle 3D printer voor metalen onderdelen in hoge resolutie. “Dankzij het Single Pass Jetting (SPJ) is Production System maar liefst 100 keer sneller dan de huidige 3D laser metaalprinters”, belooft Kooij. “Betaalbaar metaalpoeder, een hoge doorloopsnelheid en eenvoudige nabewerking zorgen voor een stuksprijs die Production System concurrerend maakt met traditionele productieprocessen (zoals metaalgieten) – en tot wel 20 keer goedkoper is dan hedendaagse 3D metaalprintsystemen.”

Complexe, sterke metalen onderdelen
“Tot nu toe voldeed 3D metaalprinten niet aan de hedendaagse productiebehoeften van fabrikanten, vanwege de hoge kosten, trage processen en gevaarlijke materialen”,  vervolgt Kooij. “Met het Production System en Studio System kan nu wel aan deze productiebehoeften worden voldaan. Dit maakt flexibele prototyping, kleine series en massaproductie met 3D metaalprinters voor het eerst rendabel voor bedrijven. De Desktop Metal printers zijn namelijk speciaal ontwikkeld om op veilige wijze en op grote schaal complexe, sterke metalen onderdelen te produceren.”

De Desktop Metal printers bieden een nieuwe manier voor de maakindustrie om slimmer en sneller te werken én kosten te besparen met 3D metaalprinten. “De oplossingen van Desktop Metal zijn zo concurrerend ten opzichte van de traditionele productieprocessen, dat ze de ontwerp- en productieprocessen binnen maakbedrijven drastisch kunnen veranderen. In positieve zin”, aldus Arnaud Kooij.

Introductieseminars
Op donderdag 18 januari en donderdag 15 februari organiseert Layertec introductieseminars rondom de Desktop Metal printers. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via www.layertec.nl/DM-seminar.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

3D

SLS geeft Schneider Eletric nieuwe productiemogelijkheden

23-01 De Schneider Electric Group is met meer dan 160.000 werknemers wereldwijd een van de…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?