LBM introduceert buizenbuigmachines van Stargroup

Laser & Bending Machines (LBM) gaat de Stargroup vertegenwoordigen in de Benelux. Deze Italiaanse machinefabrikant ontwikkelt en produceert machines en geavanceerde software voor het buigen van buizen en profielen. Door deze uitbreiding van het assortiment kan LBM een totaaloplossing bieden voor klanten in de buizen- en profielenwereld. De nieuwe samenwerking wordt geïntroduceerd op METAVAK.

Het programma van de Stargroup omvat meerdere machinelijnen, waaronder de veelzijdige EvoBend. De kwaliteit van de buiging is gegarandeerd doordat de drie belangrijkste assen die de kwaliteit van de buiging bepalen, elektrisch zijn.

LBM is leverancier van gebruikte vlakbedlasers, kantbanken en automatisering van Bystronic en buislasers van de BLM Group, alsmede gebruikte onderdelen van deze twee machinebouwers. Dat is en blijft de basis van het bedrijf. Oprichter en eigenaar Nathan van der Hoeven wil echter groeien en breidt daarom zijn aanbod uit met een programma nieuwe machines naast de gebruikte. Zo is LBM vorig jaar al Warcom gaan vertegenwoordigen; een eveneens Italiaanse producent van lasersnijmachines, buislasers, kantbanken, scharen en plasmasnijmachines.

De Stargroup sluit hier perfect bij aan. Deze fabrikant bouwt machines om buismateriaal te buigen. “Daar is behoefte aan bij mijn klanten’, zegt Nathan, die veel bedrijven ziet omschakelen van het zagen, boren en lassen van buizen en profielen naar het lasersnijden en buigen daarvan. Dat gaat beduidend efficiënter en sneller en levert kwalitatief betere producten op. “Een laser kon ik deze bedrijven al bieden, nu ook een buigmachine op maat.”

De Stargroup is in 2020 ontstaan uit de samenvoeging van twee machinebouwers met allebei meer dan 40 jaar ervaring. Ze hebben machines geïnstalleerd bij zo’n 700 klanten in Italië, enkele andere Europese landen en de Verenigde Staten. De Stargroup bouwt geheel in eigen beheer goede, degelijke machines van Europese kwaliteit. Samen met de zelf ontwikkelde software Tubeworks vormen deze machines (het bereik qua diameters varieert van 4 mm tot 2200 mm) op maat gemaakte oplossingen voor specifieke toepassingen. Ze worden onder andere ingezet voor het maken van frames voor auto’s, fietsen en motoren. “De Stargroup kan met haar machines en software complexe vraagstukken heel goed aan. Van heel klein tot heel groot; zeg wat je wilt en zij brengen de oplossing”, aldus Nathan.

Veelzijdige EvoBend 450

Het programma van de Stargroup omvat meerdere machinelijnen, waaronder de EvoBend en de FullBend. De EvoBend 450 is de meest veelzijdige en meest verkochte buiger van de Stargroup. In deze machine zijn de drie belangrijkste assen (voor de voorwaartse beweging van de buis, de rotatie van de buis en de beweging van de buigarm voor het verkrijgen van de buiging) CN-assen. Alle andere assen zijn pneumatisch en of hydraulisch. De kwaliteit van de buiging is gegarandeerd omdat de drie assen die de kwaliteit daarvan bepalen elektrisch zijn. Deze machine kan maximaal drie secties hebben om buizen met verschillende diameters te buigen of om drie verschillende gereedschappen op de machine te monteren. Het is mogelijk om met een variabele diameter te buigen door gereedschappen toe te voegen die speciaal daarvoor zijn bestemd. De machine kan links of rechts buigen maar complexe vormen zijn geen probleem omdat de vorm van de buigkop lang en dun is, wat het mogelijk maakt dat de buis onderlangs passeert.

De Stargroup bouwt geheel in eigen beheer goede, degelijke machines van Europese kwaliteit. Ze worden onder andere ingezet voor het maken van frames voor auto’s, fietsen en motoren.

De Stargroup bouwt geheel in eigen beheer goede, degelijke machines van Europese kwaliteit. Ze worden onder andere ingezet voor het maken van frames voor auto’s, fietsen en motoren.

Elektrische FullBend 450

Een tweede machinelijn is de FullBend 450. Dit een volledig elektrische serie van buisbuigmachines met 9 CNC assen. Alleen de ondersteuning van de buis en het openen/ sluiten van de klemming zijn pneumatisch omdat deze niet bepalend zijn voor de buigsnelheid. De kwaliteit van de buiging is verzekerd doordat de drie hoofdassen altijd elektrisch zijn en de machine is 10 à 20 procent sneller dan de EvoBend omdat alle andere ondersteunende assen eveneens elektrisch worden aangedreven. De machine heeft meerdere niveaus om buizen te buigen met verschillende diameters of verschillende gereedschappen op de machine op te bouwen. Ook hier is buigen met variabele diameters mogelijk door specifieke gereedschappen toe te voegen. En ook de FullBend kan links en rechts buigen zonder problemen voor complexe vormen omdat het buismateriaal onderdoor kan. De lange en dunne buigkop heeft een hoogte van 290 mm.

Gebruiksvriendelijke software

En dan is er de gebruiksvriendelijke software Tubeworks, waarmee snel en eenvoudig ontwerpen kunnen worden omgezet in buigprogramma’s. Tubeworks haalt L-R-A (lengte – rotatie – hoek) en X-Y-Z data uit stepfiles en transporteert deze direct naar de buigmachine. De gebruiker kan kiezen tussen de automatisch, semi-automatische of handmatige functie. Bij de automatische functie is het laden van de file middels een simpele muisclick voldoende om de buigdata onmiddellijk na het openen van de file naar de buigmachine te transporteren. Bij de semi-automatische optie selecteert de gebruiker eenvoudig het eerste rechte deel van de buis die uit het bestand is geladen en binnen een seconde kan hij de data van het cyclusprogramma bekijken. De handmatige functie maakt de extractie van buiggegevens mogelijk voor die geometrieën die problemen en moeilijkheden bij de data-extractie opleveren. Het is weliswaar een handmatige procedure maar deze is razendsnel te gebruiken in die gevallen waarin het bestand onregelmatigheden vertoont. Verder bevat de software tal van andere handige functies, die het werk eenvoudiger maken.

Demomodellen op METAVAK

LBM kan met de machines en de software van de Stargroup op maat gemaakte oplossingen aanbieden voor verschillende sectoren. Op METAVAK zal het bedrijf een aantal demomodellen van gebogen buizen en profielen presenteren.

Laser & Bending Machines
Stand B114

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

LBM introduceert machines van Warcom

13-10 Voor LBM betekent dit importeurschap een grote uitbreiding van de mogelijkheden. De in Zwijndrecht…

Plaatbewerking

RVS- en aluminiumspecialist Buislaser Nederland laat van zich horen

06-07 Henrion Verpoorten en Attema hebben het bedrijf (opgericht in 1985), een specialist in RVS…

Plaatbewerking

Nieuwe verkoopdirecteur Laser & Bending Machines

14-03 Door de komst van de nieuwe verkoopdirecteur kunnen de taken beter worden verdeeld. Oprichter…

Plaatbewerking

LBM maakt leasen van gebruikte machines makkelijker door samenwerking met Beequip

04-05 Bij veel ondernemers in de metaalbewerking bestaat nog steeds het beeld dat leasen alleen mogelijk is bij de…

Plaatbewerking

Laser & Bending Machines gaat nieuwe hal bouwen

09-03 De ontwikkelingen gaan snel bij LBM. Het bedrijf is begin 2020 van start gegaan…

Plaatbewerking

LBM focust op gebruikte buislasers

24-02 Nathan van der Hoeven van LBM weet nu al dat het niet bij deze…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?