Lightmotif verkoopt eerste productiemachine

Lightmotif heeft haar eerste productiemachine succesvol geïnstalleerd bij een Nederlandse klant. Het in 2008 opgerichte spin-off bedrijf van de Universiteit Twente en het M2i instituut ontwikkelt productieoplossingen voor microbewerkingen gebaseerd op het gebruik van ultrakorte pulslasers.

Deze innovatieve technologie biedt nieuwe mogelijkheden voor nauwkeurige bewerkingen en vindt toepassingen binnen bijna alle sectoren waarin hoogwaardige productie een rol speelt. “Bewerkingen op micrometerschaal als boren, frezen en snijden zijn mogelijk op ieder gewenst materiaal”, zegt Max Groenendijk van Lightmotif. “Met deze technologie kunnen ook texturen aangebracht worden op oppervlakken om zo de functionele eigenschappen van materialen te verbeteren.”
 
De nu geïnstalleerde machine is aangeschaft door een Nederlands hightech bedrijf om een bestaand microbewerkingsproces te vervangen. De nieuwe technologie heeft hier reeds bewezen een nauwkeurigere bewerking mogelijk te maken en is daarnaast duurzamer en beter te automatiseren. Deze klant verwacht met de nieuwe technologie een betrouwbaarder product te kunnen fabriceren tegen lagere kosten. “Een uniek kenmerk van de ontwikkelde machine is het hoge integratieniveau”, aldus Groenendijk. “Om de vereiste nauwkeurigheid te kunnen halen worden verschillende sensorsystemen gebruikt om mogelijk optredende afwijkingen te monitoren en te compenseren. Het resultaat is een makkelijk te bedienen machine die een hoognauwkeurig proces betrouwbaar kan uitvoeren.”  
 
Groenendijk noemt de machine een uitstekend voorbeeld van Lightmotifs unieke kennispositie. “Sinds onze oprichting in 2008 hebben we gewerkt aan het ontwikkelen van eigen processen, machines en de besturingssoftware. Met deze combinatie kunnen klanten van een eerste haalbaarheidsstudie tot de integratie in productie ondersteund worden.”

Standaardmachine
 In 2014 zal Lightmotif een standaardmachine voor lasermicrobewerken met ultrakortepulslasers introduceren. Dit wordt een flexibel 3-­assig systeem met unieke besturingssoftware die de gebruiker in staat stelt complexe en grote bewerkingsopdrachten te genereren maar ook geschikt is voor een snelle omschrijving van simpele experimenten. “Het hoge integratieniveau ontzorgt de gebruiker”, aldus Groenendijk. “Door automatische kalibraties van diverse eigenschappen worden  
nauwkeurige en reproduceerbare resultaten gewaarborgd. Daarnaast is de aansturing zo ingericht dat de gebruiker niet over machinespecifieke details hoeft na te denken. Zo behoort het handmatige instellen en optimaliseren van delays in de galvoscanneraansturing bijvoorbeeld tot het verleden.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Featured

Lightmotif winnaar Laser Innovation Award

18-04 Lightmotif uit Enschede heeft de Laser Innovation Award 2018 gewonnen. Tijdens het Laser Event…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV