Maakindustrie gaat circulair aan de slag

0

Dit jaar zullen er tal van evenementen en projecten plaatsvinden, die ondernemers in de maakindustrie op weg helpen of ondersteuning bieden aan het realiseren van circulaire ambities.

Begin december was er al het symposium ‘De industrie maakt het circulair!’ bij Koninklijke Metaalunie. Met als doel bedrijven te inspireren en op weg te helpen. “Want circulair ondernemen is nodig voor een toekomstbestendige sector”, aldus de branchevereniging voor het MKB-metaal. Er liggen veel kansen voor nieuwe activiteiten en verdienmodellen, maar veel bedrijven in de sector moeten nog aan de slag. Tijdens het symposium waren voorlopers, kansen en nieuwe ideeën te vinden die de deelnemende ondernemers aanmoedigden te gaan ontdekken welke stappen naar een circulair businessmodel zij vandaag al kunnen zetten.

Er komen nog veel meer van dit soort evenementen en projecten. De onlangs gelanceerde website www.circulairemaakindustrie.nl zal als een centraal informatieplatform dienen waarop informatie en inspiratie samenkomt en concrete handvatten biedt voor ondernemers in de circulaire maakindustrie. Koninklijke Metaalunie en FME nemen het voortouw in het uitvoeringsprogramma voor de maakindustrie, de uitwerking van het Grondstoffenakkoord. Hiervoor werken ze de komende vier jaar nauw samen met Rijksoverheid, Provincies en kennisinstellingen. FME en Koninklijke Metaalunie verliezen hierbij de belangen van bedrijven niet uit het oog. Belangrijk aandachtspunt blijft een consistent beleid van de overheid en de beschikbaarheid van financiële middelen om innovaties te ontwikkelen. Fried Kaanen, voorzitter Metaalunie en voorzitter Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie: “We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan het opzetten van de organisatie en concretiseren van de ambitieuze plannen, de eerste projecten lopen inmiddels en dat stemt tevreden.”