Mamach Machinehandel breidt fors uit

Mamach Machinehandel heeft vorige week de eerste paal geslagen van een nieuw bedrijfspand in Zevenbergen. “We hebben meer ruimte nodig”, zegt directeur Ton Matena. “Allereerst omdat we heel hard zijn gegroeid, maar ook omdat de machines steeds groter worden.”

Mamach is gespecialiseerd in de handel in gebruikte CNC-machines: draaibanken, draaifreesmachines en bewerkingscentra. “Hoe complexer hoe liever, ook met automatisering”, aldus Matena. Hij koopt machines in heel Europa in en verkoopt ze over de hele wereld. Daarnaast is Mamach onder meer dealer van de (nieuwe) conventionele draaibanken van  ToRen en van Heimatec gereedschappen. Ook dat loopt goed en eist meer ruimte.
Het nieuwe pand van 2500 vierkante meter wordt gebouwd op een steenworp afstand van het huidige pand aan Campagneweg in Zevenbergen. Maar dat is niet het enige pand dat Mamach momenteel in gebruik heeft.
Iets verderop beschikt Mamach Machinehandel ook nog over een ander eigen pand en er wordt ruimte gehuurd. “Alles staat vol”, zegt Matena. “We hebben zelfs machines staan bij een andere machinehandelaar en een transporteur. Maar met al die locaties is het lastig werken. We zijn veel tijd kwijt aan reizen en soms weten we niet eens wat we allemaal hebben. Daarom hebben we de beslissing genomen om een nieuw groot pand te bouwen.”

Als deze nieuwbouw eind dit jaar in gebruik wordt genomen, komt er in één klap een einde aan de gespreide opslag van machines. “We kunnen hier alles kwijt. Het wordt echt een mooi groot pand. Er komt 20 ton hijscapaciteit in, we krijgen een overspanning van 30 meter op de halkraan en 9 meter ruimte onder de kraan zodat we ook machines over elkaar heen kunnen verplaatsen. Ideaal is ook dat we straks een reinigingsplaats apart van de werkhoek hebben. Verder gaan we er qua kantoorruimte flink op vooruit. We krijgen ruim 400 vierkante meter voor kantoren en showroom.”

Nog een uitbreiding
Het zal overigens niet bij die 2500 vierkante meter blijven. Zodra het huidige pand van Mamach is verkocht, wordt er direct nog eens 1250 vierkante meter aan de nieuwe hal bijgebouwd.
Het gaat dus goed met Mamach Machinehandel. Daarmee lijkt het bedrijf een uitzondering te vormen in de gebruikte machinehandel, maar dat is volgens Matena niet zo. Eind juni bezocht hij de jaarlijkse conferentie van de European Association of Machine Tool Merchants (EAMTM) in het Franse Cannes, waar 119 mensen van 57 bedrijven uit tien landen bijeen waren. “Ik heb daar heel veel mensen gesproken”, aldus Matena, die voorzitter is van de afdeling Benelux van de EAMTM. “Wat je hoort is dat het in Zuid-Europa heel moeilijk gaat. Maar in de overige landen, ook in Nederland, loopt het eigenlijk allemaal wel los. Natuurlijk, de marges staan onder druk, maar als je veel machines verkoopt dan lukt het allemaal prima.”
Matena sloeg de eerste paal van het nieuwe Mamach-onderkomen samen met wethouder Ada Grootenboer- Dubbelman van Moerdijk, die binnenkort de eerste burgemeester wordt van de nieuw gevormde gemeente Goeree-Overflakkee. Voor de gemeente Moerdijk was er ook sprake van een bijzonder moment, omdat Mamach bouwt op de laatste kavel van het industrieterrein De Koekoek. De gemeente kan nu beginnen met de ontwikkeling van de volgende fase. De aannemer van de  nieuwbouw is Bouw Bedrijf Vrolijk, de buurman van Mamach.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Inbrengveilingen Troostwijk werken goed in de metaal

25-10 Het principe van de inbrengveiling is eenvoudig. Iedere metaalondernemer die één of twee overtollige…

Verspanen

Mamach breidt uit met extra hal

30-11 Mamach Machinehandel in Zevenbergen krijgt rond de jaarwisseling de beschikking over een extra hal…

Plaatbewerking

MTU levert plaatdelen als service bij buis en profiel

20-10 Toeleveranciers van plaatwerk voegen vaak een buislaser toe aan hun vlakbedlaser(s). Het omgekeerde gebeurt…

Featured

MTU levert plaatdelen als service bij buis en profiel

20-10 Toeleveranciers van plaatwerk voegen vaak een buislaser toe aan hun vlakbedlaser(s). Het omgekeerde gebeurt…

Verspanen

Keetels Metaalbewerkingsmachines terug op oude nest

27-04 Keetels Metaalbewerkingsmachines is weer teruggekeerd in het bedrijfspand waaruit het 5 jaar geleden was…

Plaatbewerking

Overmars pakt uit op drie stands

13-03 Machinehandel Overmars presenteert zich op de TechniShow vanuit maar liefst drie stands met een…

METAVAK Gorinchem

Machinehandel Overmars rekent op goede METAVAK

21-10 Op de vertrouwde plek achter in Evenementenhal Gorinchem is Machinehandel Overmars weer present met…

Geen categorie

EAMTM breidt samenwerking met Usetec uit

16-12 De EAMTM (European Association of Machine Tool Merchants) gaat de samenwerking met de organisatie…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?