Mede op aandringen Metaalunie geen pensioenkortingen

0

De meeste pensioenfondsen die in de problemen zijn, hoeven volgend jaar niet te korten op de pensioenen die ze verstrekken. In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Koolmees van Sociale Zaken geschreven dat hij pensioenfondsen langer de tijd geeft om aan de vermogenseisen te voldoen. Koolmees komt daarmee tegemoet aan het verzoek van onder meer de sociale partners in de Metaal en Techniek én de Metalektro die de minister hier met klem om hadden gevraagd.

Op 31 december aanstaande zou er weer een meetmoment zijn om te kijken hoe de fondsen ervoor staan. Eigenlijk zouden fondsen die voor het zesde jaar op rij onder de norm zitten, dan moeten gaan korten. Maar Koolmees heeft besloten het meetmoment een jaar uit te stellen.

Alhoewel het voor nu goed nieuws is, is Jan Alfons Vaas, beleidssecretaris sociale zaken van Metaalunie, kritisch naar de toekomst. “Het is goed dat de minister de oproep van de sociale partners om kortingen te voorkomen serieus heeft genomen. Het voorkomt maatschappelijke onrust én is een goede basis voor de uitwerking van het pensioenakkoord. Wel blijft overeind dat wij grote moeite hebben met het maar blijven vasthouden aan de strakke reken regels”, aldus Vaas. Koolmees kan overigens niet garanderen dat er helemaal geen pensioenen verlaagd zullen worden. Ongeveer 600.000 mensen zijn deelnemer in een fonds dat ondanks de soepelere regels toch onder de grens zit. Maar voor de vier grootste fondsen (ABP, PFZW, PME en PMT) biedt de maatregel verlichting.