Metaalunie op bezoek bij EU

Een delegatie van Koninklijke Metaalunie heeft vorige week een bezoek gebracht aan Brussel om de wensen van de Nederlandse MKB-maakindustrie onder de aandacht te brengen bij de Europese Commissie.

De afvaardiging van het bestuur District Oost en Metaalunie voorzitter Fried Kaanen in de grote zaal van het Europees Parlement.

Een afvaardiging van het bestuur District Oost en Metaalunie voorzitter Fried Kaanen deden dat samen met de Overijsselse Gedeputeerde Eddy van Hijum bij de Nederlandse Europarlementariërs Tom Berendsen (CDA) en Bart Groothuis (VVD) en de Permanente Vertegenwoordiger Economische Zaken van het Nederlandse kabinet. Tevens is gesproken met de Brusselse vertegenwoordiging van MKB-Nederland en Orgalim (de Europese vertegenwoordiger van de metaalverwerkende industrie).

Innovatiestimulering voor MKB

Uiteraard zijn de uitdagingen als gevolg van de huidige energiecrisis aan bod gekomen, maar ook de wensen met betrekking tot een toekomstig EU-Industriebeleid, een eerlijk speelveld binnen de EU, financiering van het MKB en toepassing van de MKB-Toets op Europees niveau. Met name het belang van gerichte innovatiestimulering voor het MKB – het verhogen van de arbeidsproductiviteit door productie-innovatie – werd omarmd door de Brusselse vertegenwoordigers.

Minder regeldruk

Versterking van het MKB heeft voor de huidige Europese Commissie hoge prioriteit. Recentelijk heeft de Commissie een aanvalsplan gepresenteerd waarin het de lidstaten oproept de betalingstermijnen voor het MKB drastisch te verlagen. Tevens wil de Commissie de komende jaren nu echt werk gaan maken van het toepassen van de MKB-Toets voor het verminderen van regeldruk. Ook wil de Commissie financiering van het MKB toegankelijker maken. De verdere concretisering van de plannen zal het komende jaar plaatsvinden.

Belang productie-innovatie

Metaalunie heeft bij de Commissie, maar ook bij het Europees Parlement en de Permanente Vertegenwoordiging van het kabinet aangedrongen om ook het stimuleren van productie-innovatie – ter verhoging van de arbeidsproductiviteit en daarmee concurrentiekracht van het MKB – te benoemen als speerpunt. “Alleen door gericht in te zetten op innovatie en digitalisering van het MKB kunnen we als Nederlandse MKB-maakbedrijven concurrerend blijven”, aldus Metaalunie.

‘Protectionistische wind’ in de EU

Op dit moment waait binnen de EU een protectionistische wind. Met name veroorzaakt door de geopolitieke situatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de opmars van landen als China. Maar ook de VS heeft aangekondigd haar eigen industrie te willen gaan beschermen. Metaalunie is van mening dat ook de Europese Unie een antwoord moet formuleren door een duidelijk Europees Industriebeleid en daarmee onder andere de afhankelijkheid op het vlak van grondstoffen en energie van landen buiten de Europese Unie tegen het licht te houden. Strategische onafhankelijkheid, maar ook nadrukkelijker inzetten op een circulaire (maak)economie en sleutel technologieën maken hier een belangrijk onderdeel van uit.

 

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

€ 10.000 voor Walhallab

13-03 Op 20 januari van dit jaar nam Fried Kaanen afscheid als voorzitter van de…

Toeleveren

Kennisprogramma Maakindustrie Expo breidt uit

08-03 Ook komt er op de eerste beursdag een avondprogramma met TNO en is er…

Bedrijf en Economie

Metaalunie vraagt aandacht voor productie-innovatie in Tweede Kamer

15-02 “De overheid moet concreet de kansen van productie-innovatie voor MKB-maakbedrijven, zeker in relatie tot…

Bedrijf en Economie

Lobbysucces Metaalunie: Omgevingswet verder uitgesteld

30-01 De minister wil dan wel een snel invoeringsbesluit nemen, zodat er duidelijkheid is over…

Verbinden

Productief en spatvrij lassen met lage warmte-inbreng

24-01 Bij het robotiseren van een lasproces kunnen niet alleen de werkzaamheden door een robot…

Bedrijf en Economie

Staande ovatie en koninklijke onderscheiding voor Fried Kaanen

23-01 De nieuwjaarsbijeenkomst van de Metaalunie in de Woonindustrie in Nieuwegein stond volledig in het…

Bedrijf en Economie

MKB-metaal ziet sterk herstel binnenlandse orders

16-01 Met uitzondering van de buitenlandse orderpositie geeft de MKB-maakindustrie aan dat het zich in…

Personeel en Opleiding

4 Miljoen voor arbeidsmarktprojecten MKB-maakindustrie

14-12 Metaalunie, de vakbonden FNV, CNV en De Unie, aanpalende organisaties en het opleidingsfonds OOM…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen