Metaalunie: uitgelekte begrotingsplannen gunstig voor MKB-metaal

0

Metaalunievoorzitter Fried Kaanen noemt de begrotingsplannen van het kabinet, die in grote lijnen al in de media zijn uitgelekt, gunstig voor het MKB-metaal.

“Het tarief in de lage schijf, waartegen dit jaar winst tot €200.000 wordt belast, gaat omlaag, van 16,5% naar 15% en dat is goed voor het MKB”, aldus de preses van de brancheorganisatie voor het MKB-metaal in een eerste reactie op de uitgelekte grote lijnen van de begroting 2021 en de bijhorende miljoenennota. “Nog veel belangrijker is dat deze schijf vanaf volgend jaar in twee stappen wordt verlengd naar winsten tot €400.000. Dat ziet er goed uit voor MKB-bedrijven.”

Meer ruimte voor investeringsaftrek

Volgens Kaanen zijn er ook andere maatregelen aangekondigd die financieel goed uitpakken. “Er komt wat meer ruimte voor investeringsaftrek. Dan kunnen bedrijven net wat gemakkelijker investeringen doen als ze kansen zien.”

Er komt een extra aftrek voor investeringen, de  ‘Baangerelateerde Investerings Korting’ (BIK). Met die nieuwe subsidieregeling zou € 2 miljard gemoeid kunnen zijn. Bedrijven die investeren kunnen dan korten op hun loonheffing. Dat werkt nu ook al zo met de subsidies voor onderzoek en ontwikkeling. Kaanen: “Ik ken niet de exacte voorwaarden van de regeling en of er hoge drempels zijn waardoor het minder toegankelijk zou zijn voor het MKB. Maar in het algemeen is het een goede zaak dat het investeren in brede zin wordt aangejaagd. Zo kom je de crisis uit.”

Fiscale aftrek voor zzp’ers

“Van wat we nu weten is er een minder goed puntje en dat is de extra verlaging van de fiscale aftrek voor de zzp’ers”, vervolgt Kaanen. “Die ging al omlaag naar € 5000 in 2028. Dat wordt € 3200. Dit jaar is de aftrek nog ruim € 7000. Het kabinet probeert de schijnzelfstandigheid aan te pakken door alle zelfstandigen ietsje minder te geven, maar daarmee raak je dus ook de echte ondernemers. De afbakening binnen zzp-land blijft lastig en daar komen ze ook met deze maatregel niet uit, het is een soort noodgreep. Wij zien meer in een investeringsaftrek die de echte zzp’er, de ozp’er zoals wij die noemen, helpt. Daarmee stimuleer je het echte ondernemerschap. Dat zou je gerichter moeten doen: mensen die investeren in bedrijfsmiddelen lopen ook meer risico. Probeer daar dan ook aan tegemoet te komen.”

Wopke-Wiebes-investeringsfonds

Kabinet en coalitie presenteren nog voor Prinsjesdag nadere details over het langverwachte Wopke-Wiebes-investeringsfonds. Het kabinet wil alvast € 20 miljard reserveren, uit te smeren over vier of vijf jaar. Het fonds is bedoeld voor investeringen in innovatie en duurzaamheid, infrastructuur en leervermogen en moet het ‘duurzame verdienvermogen’ van Nederland versterken. De eerste projecten zitten in de pijplijn, maar wachten op een beoordeling.