Metaalunie vindt zzp-suggestie OESO slecht idee

0
21

Koninklijke Metaalunie vindt de suggestie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om het fiscaal voordeel dat zzp’ers hebben, af te schaffen een slecht idee. Volgens de OESO zijn riante fiscale prikkels voor zelfstandigen niet bevorderlijk voor echt ondernemerschap, maar dragen die bij tot een groot verschil in belastingheffing in vergelijking met werknemers. “Maar als je op deze manier gaat redeneren, straf je alle zzp’ers, dus ook de goede, die wij ozp’er, ondernemer zonder personeel, noemen”, vindt Foort Jan Wisse, teamleider Ondernemen, Economie en Fiscaliteit van Metaalunie. “Het kan niet zo zijn dat die ozp’er de dupe wordt van schijnzelfstandigheid.”

Metaalunie voelt veel meer om pas te spreken van een ‘echte’ zzp’er wanneer er een bodemtarief door die zzp’er wordt gevraagd. “Wanneer de zzp’er geen tarief van € 35,- kan vragen, is er sprake van een verkapte dienstbetrekking, tenzij de zzp’ers met meer bewijs komt dat hij wel een echte zzp’er is. Boven de € 35,- ben je automatisch zzp’er, tenzij de Belastingdienst het tegendeel kan bewijzen”, stelt Mirjam Meuwese, fiscaal adviseur Metaalunie. “Wanneer een zzp’er € 35,- kan vragen, dan is hij een echte ondernemer en heeft hij dus recht op de ondernemersfaciliteiten. Hij is dan in staat zelf te beslissen of hij voor de oudedagsvoorziening en het risico van arbeidsongeschiktheid wel of niet extern of in eigen beheer een voorziening treft.”

Het kabinet is overigens niet van plan te tornen aan de zelfstandigenaftrek. Wel wil minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de laagstbetaalde zzp’er meer bescherming bieden. Dat blijkt lastig in de uitvoering. Onlangs liet hij aan de Tweede Kamer weten dat die nieuwe aanpak nog op zich laat wachten.

Bron: Metaalunie