Metaalunie wil hogere salarissen voor techniekdocenten

Met de verkiezingen en de formatie van een nieuw kabinet in het vooruitzicht, vraagt Koninklijke Metaalunie aandacht voor MKB-maakbedrijven. Onderwijs is daarbij een belangrijk thema.

Er is veel aandacht voor onderwijs vanuit de overheid, maar er is volgens Metaalunie meer nodig dan goede intenties. (Foto: Techniekbeeldbank/Timon Jacob)

“De MKB-maakindustrie is al decennialang een stabiele sector met duurzame werkgelegenheid, maar ook met een tekort aan goed opgeleide vakmensen. Vakmensen die ook nodig zijn om uit de crises te kunnen komen”, zegt Cor van Vilsteren, directeur van MCM uit Marknesse en voorzitter van de Metaaluniecommissie Onderwijszaken.

Goede instroom nodig

Veel toegevoegde waarde wordt door vakmanschap bepaald. Voor een gezonde arbeidsmarkt is een goede instroom daarom nodig. Daar wordt binnen de metaalsector zelf al hard aan gewerkt vindt Van Vilsteren: “De sector heeft een effectieve eigen opleidingsinfrastructuur ontwikkeld, met veel erkende leerbedrijven en collectieve leerbedrijven, Bedrijfsvakscholen. Daarnaast is er een structurele samenwerking met mbo- en hbo-instellingen. Het opleidingsfonds OOM vervult namens sociale partners een spilfunctie in het geheel. De bbl (beroepsbegeleidende leerweg) is een belangrijke, effectieve leer-werk-instroomroute. De overheid is spekkoper wat betreft de opbrengsten.”

Stevig investeringsprogramma

Er is veel aandacht voor onderwijs vanuit de overheid, maar er is meer nodig dan goede intenties. Maatschappelijke uitdagingen vergen immers concrete stappen. “De belangen zijn groot”, zegt Van Vilsteren. “Zonder goede vakmensen, die maken en innoveren, zijn zaken als klimaatdoelstellingen en energietransitie, onhaalbaar. Het opleiden van die vakmensen moet macrodoelmatig en dat betekent dat er opgeleid moet worden voor de arbeidsmarkt. Samen met de overheid moet een stevig investeringsprogramma opgetuigd worden voor technisch onderwijs, waarbij partijen niet meer vrijblijvend kunnen acteren; een Sterk Techniek Onderwijsprogramma voor de hele onderwijsketen met meetbare doelstellingen.”

Hogere salarissen

Een belangrijk punt uit dat programma is dat de capaciteit van techniekopleidingen uitgebreid en de kwaliteit verbeterd moet worden. Van Vilsteren: “Ook moeten er prestatieafspraken over aantallen studenten en werk gemaakt worden en moet de bekostiging voor techniekopleidingen scholen omhoog en gelijk zijn voor bbl en bol.” Hij pleit ook voor een betere ondersteuning van en hogere salarissen voor docenten in technische opleidingen. “Maar het is ook belangrijk om technische studies aantrekkelijker te maken voor studenten, bijvoorbeeld door het collegegeld van technische studies te verlagen en een basisbeurs in te stellen voor technische studenten”, vindt Van Vilsteren.

Tot slot wenst hij dat er meer aandacht komt voor techniek in alle studies. “Maar vooral ook dat die aandacht er is vanuit alle kanten van de samenleving en zeker van de overheid.”

Bekijk hier de speciale Metaalunie verkiezingspagina.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Bedrijf en Economie

Nieuw kabinet moet zorgen voor MKB-vriendelijke energietransitie

03-06 Door de onevenredig grote stijging van de energierekening en de beperkte toegang tot subsidies,…

Bedrijf en Economie

MC Driessen wint Metaalunie Smart Manufacturing Award

01-06 Dat gebeurde door juryvoorzitter en voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof. Hij zei over Metaalcenter…

Bedrijf en Economie

Winstgevendheid onder druk door hogere inkoopprijzen

25-04 Net als in andere jaren hebben ook in het eerste kwartaal van 2021 veel…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: snel een kabinet – FME: eerst herstelplan

18-03 De uitdagingen waarmee dat nieuwe kabinet te maken krijgt, zijn niet mals volgens Jos…

Bedrijf en Economie

Metaalunie eist gedegen industriebeleid van nieuw kabinet

16-02 Metaalunie vraagt die aandacht door middel van IndustrieVisie 2021. Kaanen: “Hierin roept Metaalunie de…

Bedrijf en Economie

Gestaag herstel MKB-metaal ondanks tweede lockdown

13-01 Ruim drie kwartalen na het uitbreken van het coronavirus is bij veel ondernemers in…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws TOP 10 van 2020

28-12 Nog een paar dagen en dan kunnen we afscheid nemen van een roerig jaar.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X