METAV: veel investeringsplannen, tegenvallend bezoekersaantal

De metaalbewerkende bedrijven draaien op volle toeren en dat heeft de METAV goed kunnen merken. De internationale vakbeurs voor metaalbewerkingstechnieken in Düsseldorf trok niet de verwachte 30.000 bezoekers, maar moest genoegen nemen met 26.500 bezoekers. Met de investeringsbereidheid van die bezoekers zat het wel goed.

“Door de boomende conjunctuur zijn de bedrijven volbezet”, aldus directeur Wilfried Schäfer van METAV-organisator VDW. “Hierdoor was te voorzien dat ze hun medewerkers nauwelijks kunnen missen.” Schäfer wees er op dat het aandeel buitenlandse bezoekers met ongeveer 11 procent constant is gebleven. De meeste kwamen uit Nederland, Zwitserland, België en Oostenrijk.

Gerichte gesprekken
Toch spraken veel exposanten van vijf succesvolle beursdagen. “De kwaliteit van de bezoekers was hoog. We hebben ook hier onze machines kunnen verkopen”, verklaarde Reiner Hammerl, directeur sales en marketing bij Index. Andreas Lindner, directeur van de Duitse vestiging van de Spaanse producent Bimatec-Soraluce: “Wij hadden een fantastische afsluiting met een order van meer dan 1 miljoen euro van een klant die we niet zagen aankomen. Precies dat onderstreept de kwaliteit van de METAV: Een klant komt op de beurs en geeft 1 miljoen euro uit. We zijn heel tevreden.”

Dat gold voor meer exposanten. Uit hun reacties blijkt dat ze gerichte gesprekken met competente klanten op hoog niveau hebben gevoerd, deels onverwachte machineverkopen hebben gedaan en nieuwe klantengroepen hebben ontsloten.

Investeringsbeslissingen
De uitstekende conjunctuur was daarmee zoals verwacht merkbaar op de METAV. Rond een derde van de bezoekers gaf in de enquête aan dat ze investeringsplannen hebben, vooral in werktuigmachines, meettechniek, productie- en procesautomatisering en tooling. Een kwart van de bezoekers wil met nieuwe machines de productiecapaciteit uitbreiden.

Areas zijn geland
Het area-concept, dat twee jaar geleden werd geïntroduceerd en focust op de thema’s kwaliteit, additive manufacturing, gereedschappen- en matrijzenbouw en medische techniek, is volledig geland bij exposanten en bezoekers. Er was niet alleen veel interesse voor de producten die in deze area’s werden aangeboden, maar ook voor de kennis die via verschillende fora werd aangereikt.

Industrie 4.0 standaard
Een centrale rol spelen ook de Industrie 4.0 oplossingen die in het gelijknamige themapark werden gepresenteerd, maar ook op veel stands van de 560 exposanten. De VDW benutte de beurs om over haar branche-initiatief voor de ontwikkeling van een gemeenschappelijke, producentenonafhankelijke interface voor het verbinden van machines en IT-systemen te berichten. “We hebben hier nog veel werk te doen maar dit is wel waar veel aanbieders en gebruikers in kleine en middelgrote bedrijven behoefte aan hebben”, zegt  Schäfer.

De Duitse machinebouwers willen een internationale standaard, zodat het uitlezen van machinedata en het communiceren met platformen en monitoringsoftware gemakkelijker gaat. En zodat ook oudere machines kunnen worden opgenomen. Daarom is vorig jaar op de EMO het startsein gegeven voor een nieuw project. Het is een branchebreed initiatief om tot één taal voor Industrie 4.0 te komen. Zoiets als een USB aansluiting bij de PC.  De respons vanuit zowel de machinebouwers, softwareontwikkelaars als ook van de verbruikerskant is positief. Met name de kleinere machinebouwers krijgen hiermee de kans mee te doen aan de ontwikkeling van Industrie 4.0 geschikte machines, iets waar ze op eigen kracht vaak de middelen niet voor hebben. Binnenkort wil het kernteam een eerste parameterset presenteren. Als communicatietaal is gekozen voor OPC-UA, waarmee de VDW afwijkt van de Amerikaanse MTConnect standaard. Op de AMB in Stuttgart (september) wil men een eerste demo tonen.

De volgende METAV is in maart 2020.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Bezoekers Metaaldagen vooral op zoek naar automatisering

20-09 Wat dat betreft kwamen ze ruimschoots aan hun trekken. Alle bijna negentig exposanten hadden…

Oppervlaktetechniek

Innovaties op Materials+Eurofinish+Surface

06-09 Slijtagebescherming Baliq is de volgende generatie coatingfamilie van Oerlikon Balzers. Gebaseerd op de S3p-technologie…

Bedrijf en Economie

Stem op de genomineerden voor de Jong Metaal Award en Vakvrouw Metaal Award

02-09 Beide prijzen zijn een initiatief van de Nederlandse Metaaldagen. Het startschot van deze vakbeurs…

Bedrijf en Economie

METAVAK staat klaar om de metaalindustrie veilig te ontvangen

01-09 Op de beursvloer komen de zes segmenten verbinden, automatisering, verspanen, plaatbewerking, 3D-printen en oppervlakte/reiniging…

Plaatbewerking

247TailorSteel begroet herstart persoonlijk contact

30-08 De ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen mag en…

Bedrijf en Economie

Fabtech presenteert meer dan 1100 exposanten

25-08 De Fabtech is de eerste grote industriële vakbeurs in Noord-Amerika, sinds de uitbraak van…

Bedrijf en Economie

Groen licht voor beurzen in België vanaf 30 juli

14-05 Het Zomerplan maakt in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk. Wel…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X