Multidisciplinair technisch onderwijs ontplooit zich bij De Cromvoirtse en Bosch Rexroth

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en hebben grote gevolgen voor de arbeidsmarkt: oude banen verdwijnen en nieuwe banen ontstaan in rap tempo. De wereld zal hierdoor zowel maatschappelijk als economisch ingrijpend veranderen. Techniek, ICT en technische innovaties worden steeds belangrijker voor de samenleving als geheel.

“Mede daarom staat de arbeidsmarkt te springen om goed geschoold technisch personeel”, aldus Olaf Crutzen, docent Technische Bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool Academy voor Engineering & ICT. Maar hoe zorgen we voor voldoende instroom in technische opleidingen en hoe stimuleren we nieuwe doelgroepen om te kiezen voor techniek? Het zijn actuele vragen voor veel instellingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Het zijn ook vragen waarop geen pasklaar antwoord is. De te lage instroom heeft meerdere oorzaken. Eén van de factoren: het imago van (werken in de) techniek onder jongeren komt niet overeen met de realiteit van nu. Daarom werken we in Nederland al jaren hard aan een positievere beeldvorming om de vijver met technisch talent te vergroten.

Industrie verandert radicaal
Werken in de techniek is vaak veel meer ‘hightech’ dan veel jongeren denken. Neem bijvoorbeeld Smart Industry, oftewel: industrie die zich kenmerkt door flexibiliteit en snelheid in ontwikkeling van nieuwe producten en in productietechnologieën. “Door nieuwe productietechnologieën en de verdere integratie van ICT in het hele proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren, verandert de industrie radicaal”, ziet ook Ron van de Wiel, Branche Manager Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Handen ineen slaan
Om te zorgen dat de toekomstige beroepsbevolking goed voorbereid is op Smart Industry, moet het onderwijs hier op ingespeeld zijn. Onderwijs en bedrijfsleven moeten daarom intensief met elkaar samenwerken om ervoor te zorgen dat studenten zo snel mogelijk bekend raken met de technologische veranderingen in het bedrijfsleven. Ze hebben daar allebei belang bij: scholen willen dat hun leerlingen een vliegende start op de arbeidsmarkt hebben, bedrijven willen goede sollicitanten die aansluiten bij wat de markt op dat moment vraagt. Om de arbeidsmarkt optimaal te laten werken, is het dus van groot belang voor scholen én bedrijven om goed geschoolde technische vakkrachten af te leveren. Dat zagen ook De Cromvoirste en Bosch Rexroth; beide technische bedrijven die op zoek zijn naar deze ‘nieuwe’ technische medewerkers. Zij besloten de handen in één te slaan en de samenwerking met Avans Hogeschool, Academy voor Engineering & ICT aan te gaan. Het resultaat is de nieuwe minor Smart Industry & IoT.

Predictive maintenance
Dit schooljaar zijn de eerste studenten gestart met de minor, waarin gewerkt wordt aan projecten uit de praktijk. De Cromvoirtse en Bosch Rexroth werken samen in een van deze projecten. Hierbij is De Cromvoirtse praktijkcase en stelt machines beschikbaar voor onderzoek. Bosch Rexroth levert een bijdrage door het delen van kennis en het beschikbaar stellen van hardware. De studenten hebben de opdracht een monitoringssysteem ten behoeve van predictive maintenance te ontwikkelen. Het machinepark van De Cromvoirtse bestaat uit geavanceerde machines die continu in bedrijf zijn, sommige zelfs 24 uur per dag en 7 dagen per week. Stilstand van een van deze machines wil De Cromvoirtse dan ook te allen tijde vermijden: daarom opereert men nu vooral op basis van preventief onderhoud. Echter kost preventief onderhoud veel tijd, mankracht en kapitaal én garandeert het je geen of zeer gereduceerde downtime van de machines. Tijd om daar iets aan te doen, dacht ook Ronnie van den Hurk, directeur van De Cromvoirtse. “Het grote voordeel van predictive maintenance ten opzichte van preventief onderhoud, is dat het ons inzicht in data geeft waardoor wij exact weten wanneer onderhoud nodig is. Door de verzameling van deze data via sensoren weten we daarnaast precies welke onderdelen vervangen dienen te worden en hebben we ze bij de hand op het moment dat we onderhoud gaan plegen. De motor achter ons productieproces blijft zo dus gewoon doorlopen.” Van den Hurk vertelt verder: “Wij werken veel met kostbare kapitaalintensieve machines, dat maakt predictive maintenance voor ons een zeer interessant onderwerp. Gelukkig is ook onze machineleverancier Bystronic bereid een steentje bij te dragen aan dit project door het beschikbaar stellen van benodigde data.”

Factory of the Future
Om data te verzamelen is hardware nodig. De IoT Gateway van Bosch Rexroth biedt hierin de oplossing. Door de connectiviteit van de IoT Gateway software kan de machine van De Cromvoirtse op verschillende manier uitgelezen worden. De verzamelde data wordt vervolgens doorgestuurd naar een database (de Cloud) en geanalyseerd. Naast hardware, ondersteunt Bosch Rexroth door de studenten intensief te begeleiden en te voorzien van de benodigde kennis. Deze rol sluit naadloos aan bij de Factory of the Future visie van Rexroth. Om het volledige potentieel van de Factory of the Future te begrijpen, is het noodzakelijk om vanuit een geheel ander perspectief te kijken. Machines, automatiseringstoepassingen, apparatuur, communicatie, zelfs de mensen en hoe ze samenwerken, zijn onderhevig aan de veranderingen die worden geëist voor de Factory of the Future.

Multidisciplinair technisch onderwijs ontplooit zich bij De Cromvoirtse en Bosch Rexroth

Schematische weergave IoT Gateway.

Uniek multidisciplinair karakter
“Deze veranderingen hebben tot gevolg dat er steeds meer oplossingen gevonden moeten worden die boven de losse disciplines uitstijgen”, aldus Olaf Crutzen. “Dat betekent in plaats van focussen op een afzonderlijk onderdeel juist in systemen denken en dit vertalen naar een passend totaalconcept.” De minor Smart Industry & IoT is dan ook de eerste minor met een multidisciplinair karakter. Studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektronica, Mechatronica, Informatica, Technische informatica, Technische bedrijfskunde en Business- en Informatiemanagement werken grensoverschrijdend samen, waardoor zij tot nieuwe inzichten komen en in staat zijn het beste van elke discipline samen te voegen tot één gezamenlijk resultaat. De combinatie van het multidisciplinaire karakter van de minor en het focussen op ‘nieuwe’ technologie maakt deze minor Smart Industry & IoT zo sterk. Avans Hogeschool, De Cromvoirtse en Bosch Rexroth zijn ervan overtuigd op deze manier bij te dragen aan het ontplooien van de techniek van de toekomst.

Tekst: Denise van Roosmalen – Steenbakkers

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Avans Hogeschool, Academy voor Engineering & ICT, De Cromvoirtse en Bosch Rexroth.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

LVD’s eerste Ulti-Form buigcel in de Benelux gaat naar De Cromvoirtse

21-09 Met deze investering heeft De Cromvoirtse echt een knoop door gehakt. De leverancier van…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Plaatbewerking

Samen zijn we sterker

16-06 Ze doen het op hun eigen manier, maar er is ook een duidelijke overeenkomst:…

Plaatbewerking

Janwillem Verschuuren, nieuwe voorzitter NEVAT GPI

15-06 Dat netwerken gebeurt volop bij GPI. Juist daarom heeft Janwillem Verschuuren, mede-eigenaar van De…

Verspanen

Zero programming als stap richting Flexible Manufacturing

12-04 In een reeks artikelen in VerspaningsNieuws zal TNO deze kennis- en innovatielijnen ieder voor…

Plaatbewerking

Metalco BV overgenomen

16-03 Van den Hurk en Verschuuren zijn blij met deze kans, die onverwachts langskwam. Zij…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

10-02 Bijna een jaar geleden schreef ik hier al hoe wij werken aan de toekomst…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X