Veel Nederlandse bezoekers op fascinerende Euroblech

0

De digitalisering van de productieprocessen in de plaatbewerking en de voortschrijdende automatisering waren verreweg de belangrijkste thema’s op de Euroblech in Hannover. De 24e editie van deze internationale vakbeurs voor plaatbewerking trok 60.636 bezoekers, onder wie heel veel Nederlanders.

In het afsluitende persbericht van de organisatie worden de Nederlanders zelfs genoemd als de belangrijkste bezoekersgroep na de Duitsers, maar voor landen als Italië, Zweden, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Groot-Brittannië en Turkije.
De thema’s digitalisering en automatisering leven duidelijk enorm in de vaderlandse plaatwerkindustrie. “We hebben 30 procent meer vrijkaarten uitgedeeld dan voorgaande jaren“, zegt  Lieven Louagie van Prima Power. “Dat zegt veel over het belang van de Euroblech. Wil je als plaatbewerker de komende jaren gaan investeren, dan moet je hier zijn. Alle wereldspelers zijn hier aanwezig.“

Inzicht in en controle op proces
Bij al die wereldspelers stonden software, automatisering en het digitaal aan elkaar knopen van alle elementen in productieprocessen (leveranciers, klanten, medewerkers , machines, materialen etcetera) in de schijnwerpers. Vrijwel elke grote machinefabrikant had wel een speciale ruimte op zijn stand ingericht om de bezoekers juist daarover te informeren. Veel aandacht was er daarbij voor een continu, realtime inzicht in en controle op het hele proces en alle onderdelen daarvan. Allemaal met de bedoeling om efficiënt en flexibel te kunnen produceren. Want de flexibiliteit van bewerkingssystemen wint toenemend aan belang om de stijgende vraag naar steeds individueler vorm gegegeven producten af te dekken. Simulatie en innovatieve oplossingen voor nauwkeurige procescontrole voorkomen afval en zorgen voor een daling van de productiekosten.

Fascinatie
“De opperbeste stemming op de beurs werd dit jaar bepaald door de fascinatie die van technolgische innovaties uitgaat“, aldus Nicola Hamann, directeur van organisator Mack Brooks Exhibitions. “De trend naar digitale productie bij de verschillende processen in de plaatbewerking geeft de branche een technologische en conjuncturele duw in de rug.“
De eerste resultaten van de bezoekers- en exposantenonderzoeken laten zien dat zowel bezoekers als exposanten zeer tevreden waren over de Euroblech. Bezoekers prezen vooral de volledigheid en het internationale karakter van het beursaanbod. De exposanten gaven aan blij te zijn met het topgekwalificeerde en beslissingsbevoegde internationale vakpubliek. Driekwart van de de exposanten  heeft al aangekondigd ook op de volgende Euroblech weer van de partij te zijn. Die zal van 23 tot en met 27 oktober opnieuw in Hannover plaatsvinden.