Nieuw techniekprogramma streeft naar marktgericht onderwijs

Focus en Passie voor Techniek is een meerjarig programma gericht op de groeiende behoefte aan goed gekwalificeerde technische vakmensen op alle mbo-niveaus in de topsectoren. Koos de Roos, CFO van de NTS-Group heeft zijn steun toegezegd en is als ambassadeur betrokken bij dit programma. Het helpt leerlingen te kiezen voor een school met een duidelijk arbeidsmarktperspectief.

Bedrijven uit de topsectoren, zoals de NTS-Group, die meedoen met dit nieuwe techniek-programma leiden op die manier hun toekomstige medewerkers op, die maximaal aansluiten op de eisen van de toekomst. Scholen die focussen vinden zo de ideale aansluiting bij het bedrijfsleven. Een win-win situatie voor scholen, bedrijven, maar zeker ook voor studenten. “De NTS-Group is zelf al bezig om in nauwe samenwerking met vmbo-scholen opleidingsrichtingen en vakken beter te laten aansluiten op de praktijk”, aldus De Roos. “Dat is een eerste stap. Wat je vervolgens nog meer kunt doen, is een mentorbedrijf aanwijzen dat de leerling verder beroepsmatig begeleidt. Dat kan in de vorm van een stageplaats of vakantiewerk. Maar je kunt ook aan iets heel anders denken, bijvoorbeeld aan een baangarantie. Dat lijkt me belangrijk in deze tijden.”

Aantrekkingskracht en imago van het technische onderwijs staan al jaren onder druk. Het aantal leerlingen dat kiest voor een technische vervolgopleiding na het vmbo loopt substantieel terug. Het programma Focus en Passie voor Techniek gaat dat proces keren door het verbeteren van de aansluiting van het vmbo naar het mbo, het realiseren van marktgericht technisch onderwijs en door een hechte samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Docenten zullen bijvoorbeeld weer bedrijfsstages gaan volgen.

De Roos: “Het klopt dat er al eerder initiatieven zijn geweest om de instroom in het technisch onderwijs te vergroten. Maar die bestreken niet het hele scala aan technische en creatieve beroepen. Met Focus en Passie voor Techniek dus wel: alle neuzen staan de zelfde richting uit. We hebben eigenlijk altijd een tekort aan geschoold personeel. Het is denk ik een maatschappelijk probleem. En een imagoprobleem. Techniek wordt geassocieerd met blauwe stofjassen en veel lawaai. Ik kan je verzekeren dat het in de meeste bedrijven schoon en netjes is. Ik heb niet de illusie dat imago op korte termijn te kunnen veranderen. Dat is een kwestie van een lange adem. Eigenlijk moet je al beginnen op de basisschool, want daar wordt al een keuze gemaakt voor een latere opleiding. Het is sowieso belangrijk dat de scholen meedoen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Maatwerk opleidingen voor elke verspaner

07-11 Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze…

Personeel en Opleiding

Extra maatregelen OOM voor behoud en instroom bbl-leerlingen

01-04 OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking, bereidt verschillende maatregelen voor…

Personeel en Opleiding

Mobiele hub moet metaalwerkers aan het leren krijgen

15-01 De Mobiele Leerervaringshub MKB-metaal van OBM Midden Nederland heeft een subsidie gekregen van MKB!dee.…

Featured

‘We leiden echte verspaners op, geen knoppendrukkers’

08-10 Met een subsidie en een forse bijdrage van de aangesloten lidbedrijven, is het Regionaal…

Personeel en Opleiding

Vakcentrum Maakindustrie biedt praktijkonderwijs aan

03-07 ROC Midden Nederland en OBM (OpleidingsBedrijf Metaal) Midden Nederland hebben een intentieverklaring ondertekend die…

Bedrijf en Economie

Extra geld voor technisch vmbo

12-06 Alle vmbo-scholen met een technisch profiel krijgen in 2018 en 2019 extra geld om…

Personeel

Mikrocentrum opent nieuwe practicumlocatie

26-08 Mikrocentrum, het in Eindhoven gevestigde kenniscentrum voor de industrie, heeft geïnvesteerd in een nieuw…

Geen categorie

Themadag Verspanersforum bij Zuidberg Techniek

19-08 De inmiddels traditionele themadag van Stichting Verspanersforum wordt dit jaar gehouden op 15 oktober…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen