Nieuwe 3D-printer Trumpf vereenvoudigt instap in serieproductie

Trumpf heeft een nieuwe serie van haar 3D-printsysteem TruPrint 3000 geïntroduceerd. Deze machine voor middelgrote formaten produceert middels op poederbed gebaseerd lasersmelten onderdelen met een maximale diameter van 300 mm en een hoogte van 400 mm. De machine verwerkt alle lasbare materialen, zoals staal, nikkellegeringen, titanium en aluminium.

De TruPrint 3000 is op belangrijke onderdelen doorontwikkeld en daardoor nog beter aangepast aan de kwaliteitseisen, certificeringen en productieprocessen in verschillende branches. Het systeem kan uitgerust worden met een tweede laser, die de productiviteit bijna verdubbelt. “Dankzij meerdere lasers kunnen we de kosten per onderdeel duidelijk verlagen. Dat maakt het voor onze klanten eenvoudiger om in te stappen in de serieproductie”, zegt Klaus Parey, directeur Additive Manufacturing bij Trumpf. Twee lasers van 500 W belichten parallel de volledige bouwruimte van het systeem. Dat maakt de productie sneller en efficiënter, onafhankelijk van het aantal onderdelen en de geometrie daarvan. Door de optie Automatic Multilaser Alignment vindt automatisch tijdens de lopende bouwjob een controle en kalibratie van de Multilaser scanvelden op elkaar plaats. Elke laser belicht daarbij een contour. Hierdoor onderstaat geen enkele lasnaad, wat een optimale kwaliteit bij multilaser bouwdelen mogelijk maakt.

Verbeterd stromingsconcept

Trumpf heeft het stromingsconcept van de TruPrint 3000 verbeterd. Het beschermgas stroomt nu gelijkmatig van achteren naar voren door de installatie. Dat verhoogt de kwaliteit van de geprinte delen. Bovendien kan de operator het onderdeel nog in de installatie ontdoen van overtollig poeder. Voorheen moest hij het uitnemen en op een apart station de poeder verwijderen. Het machineconcept van het nieuwe systeem bereidt het printpoeder ‘inert’ voor, dus onder beschermingsgas. Daardoor ontstaan geen contaminaties in de poederkringloop. Voor gevoelige branches zoals de medicijntechniek is dat een groot voordeel.

Het systeem kan uitgerust worden met een tweede laser, die de productiviteit bijna verdubbelt.

Het systeem kan uitgerust worden met een tweede laser, die de productiviteit bijna verdubbelt.

Hogere kwaliteit

Bovendien is de nieuwe TruPrint 3000 uitgerust met zogeheten Melt Pool Monitoring. Deze functie garandeert nog tijdens het 3D printen de kwaliteit van het onderdeel. Ze controleert automatisch de procesemissies van het smeltbad. Hiertoe controleren voortdurend speciale sensoren in het optiek het smeltbad. Aansluitend vergelijkt speciale software de waarden met de data van een achterliggend referentiewerkstuk en geeft afwijkingen grafisch weer – bijvoorbeeld bij een te koud of een oververhit smeltbad. Hierdoor herkent de machineoperator de fouten en kan hij ingrijpen.

Trumpf biedt dergelijke flexibele productieoplossingen aan om de specifieke eisen van verschillende branches en onderdelen optimaal te kunnen bedienen. Met de nieuwe TruPrint 3000 kan elke procesketen exact op het productieproces van iedere klant worden ingericht. Naast de al genoemde inerte oplossing voor het verwijderen van poeder in de machine is er het wisselcilinderprincipe met externe ontpak- en ontpoederstations. Hierdoor kan de machine flexibel aangepast worden aan de behoefte van de klant en meegroeien met dienst productievolume.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Eerste 3D-geprinte drukvat van Shell gecertificeerd

17-01 Shell is het eerste bedrijf in Europa dat van een derde partij een CE-certificering…

Plaatbewerking

Trumpf verhoogt 3D-snijsnelheid

14-01 “Met BrightLine Speed ​​kunnen we de snijsnelheid tot 60 procent verhogen voor platen tot…

3D

Nieuwe methode bepaalt ‘vloeibaarheid’ van 3D-print poeders

10-01 Poeders zijn een unieke vorm van materiaal. Ze kunnen worden gecomprimeerd en wanneer ze…

3D

FPT-VIMAG pleit voor meer 3D-print kennis en introduceert informatieve infographic

05-01 Daarom introduceert FPT-VIMAG een interactieve 3D-Printing infographic om het mkb en de Nederlandse maakindustrie…

Bedrijf en Economie

Duitse bedrijven veranderen merkslogan voor #zusammengegencorona

09-12 Het idee achter de campagne is afkomstig van een Duits reclamebureau die manieren zocht…

3D

Trumpf versterkt AM-divisie

24-11 Trumpf had deze stap vorig jaar al aangekondigd. Tot dusverre heeft het bedrijf 55…

3D

Europese subsidie voor 3D-printkompas

10-11 Aan dit project werkt een consortium van verschillende bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Nederland met…

Plaatbewerking

Trumpf EdgeLine Bevel snijdt laskanten en verzinkingen

08-11 De technologie is compatibel met standaard Trumpf-lasersnijmachines en stelt gebruikers in staat om laskanten…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X