Nieuwe 3D-printer Trumpf vereenvoudigt instap in serieproductie

Trumpf heeft een nieuwe serie van haar 3D-printsysteem TruPrint 3000 geïntroduceerd. Deze machine voor middelgrote formaten produceert middels op poederbed gebaseerd lasersmelten onderdelen met een maximale diameter van 300 mm en een hoogte van 400 mm. De machine verwerkt alle lasbare materialen, zoals staal, nikkellegeringen, titanium en aluminium.

De TruPrint 3000 is op belangrijke onderdelen doorontwikkeld en daardoor nog beter aangepast aan de kwaliteitseisen, certificeringen en productieprocessen in verschillende branches. Het systeem kan uitgerust worden met een tweede laser, die de productiviteit bijna verdubbelt. “Dankzij meerdere lasers kunnen we de kosten per onderdeel duidelijk verlagen. Dat maakt het voor onze klanten eenvoudiger om in te stappen in de serieproductie”, zegt Klaus Parey, directeur Additive Manufacturing bij Trumpf. Twee lasers van 500 W belichten parallel de volledige bouwruimte van het systeem. Dat maakt de productie sneller en efficiënter, onafhankelijk van het aantal onderdelen en de geometrie daarvan. Door de optie Automatic Multilaser Alignment vindt automatisch tijdens de lopende bouwjob een controle en kalibratie van de Multilaser scanvelden op elkaar plaats. Elke laser belicht daarbij een contour. Hierdoor onderstaat geen enkele lasnaad, wat een optimale kwaliteit bij multilaser bouwdelen mogelijk maakt.

Verbeterd stromingsconcept

Trumpf heeft het stromingsconcept van de TruPrint 3000 verbeterd. Het beschermgas stroomt nu gelijkmatig van achteren naar voren door de installatie. Dat verhoogt de kwaliteit van de geprinte delen. Bovendien kan de operator het onderdeel nog in de installatie ontdoen van overtollig poeder. Voorheen moest hij het uitnemen en op een apart station de poeder verwijderen. Het machineconcept van het nieuwe systeem bereidt het printpoeder ‘inert’ voor, dus onder beschermingsgas. Daardoor ontstaan geen contaminaties in de poederkringloop. Voor gevoelige branches zoals de medicijntechniek is dat een groot voordeel.

Het systeem kan uitgerust worden met een tweede laser, die de productiviteit bijna verdubbelt.

Het systeem kan uitgerust worden met een tweede laser, die de productiviteit bijna verdubbelt.

Hogere kwaliteit

Bovendien is de nieuwe TruPrint 3000 uitgerust met zogeheten Melt Pool Monitoring. Deze functie garandeert nog tijdens het 3D printen de kwaliteit van het onderdeel. Ze controleert automatisch de procesemissies van het smeltbad. Hiertoe controleren voortdurend speciale sensoren in het optiek het smeltbad. Aansluitend vergelijkt speciale software de waarden met de data van een achterliggend referentiewerkstuk en geeft afwijkingen grafisch weer – bijvoorbeeld bij een te koud of een oververhit smeltbad. Hierdoor herkent de machineoperator de fouten en kan hij ingrijpen.

Trumpf biedt dergelijke flexibele productieoplossingen aan om de specifieke eisen van verschillende branches en onderdelen optimaal te kunnen bedienen. Met de nieuwe TruPrint 3000 kan elke procesketen exact op het productieproces van iedere klant worden ingericht. Naast de al genoemde inerte oplossing voor het verwijderen van poeder in de machine is er het wisselcilinderprincipe met externe ontpak- en ontpoederstations. Hierdoor kan de machine flexibel aangepast worden aan de behoefte van de klant en meegroeien met dienst productievolume.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

AM Solutions belicht Additive Manufacturing in zesdelige liveserie

22-05 AM Solutions, onderdeel van de Rösler Group belicht deze en andere interessante vragen in…

3D

Index breidt activiteiten uit met instap 3D-printers

17-05 Deze participatie geeft One Click Metal extra knowhow en kapitaal om het groeitraject voor…

3D

Layertec start levering Formlabs Fuse 1 SLS printer

05-05 Formlabs heeft de Fuse 1 SLS printer enkele bijzondere features gegeven. Zo beschikt hij…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Bedrijf en Economie

Trumpf investeert in recycling van batterijen

17-04 Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen,…

3D

MX3D kan ‘lasrobot’ 3D- metaalprinter uitrollen

14-04 Ook wordt met het geld ingezet op de doorontwikkeling van de ‘MetalXL’, een software…

3D

Safran en SLM Solutions 3D-printen onderdeel voor landingsgestel

08-04 Vanwege de strenge eisen van dit onderdeel, dat een van de onderdelen van het…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X