Nieuwe 3D-printer Trumpf vereenvoudigt instap in serieproductie

Trumpf heeft een nieuwe serie van haar 3D-printsysteem TruPrint 3000 geïntroduceerd. Deze machine voor middelgrote formaten produceert middels op poederbed gebaseerd lasersmelten onderdelen met een maximale diameter van 300 mm en een hoogte van 400 mm. De machine verwerkt alle lasbare materialen, zoals staal, nikkellegeringen, titanium en aluminium.

De TruPrint 3000 is op belangrijke onderdelen doorontwikkeld en daardoor nog beter aangepast aan de kwaliteitseisen, certificeringen en productieprocessen in verschillende branches. Het systeem kan uitgerust worden met een tweede laser, die de productiviteit bijna verdubbelt. “Dankzij meerdere lasers kunnen we de kosten per onderdeel duidelijk verlagen. Dat maakt het voor onze klanten eenvoudiger om in te stappen in de serieproductie”, zegt Klaus Parey, directeur Additive Manufacturing bij Trumpf. Twee lasers van 500 W belichten parallel de volledige bouwruimte van het systeem. Dat maakt de productie sneller en efficiënter, onafhankelijk van het aantal onderdelen en de geometrie daarvan. Door de optie Automatic Multilaser Alignment vindt automatisch tijdens de lopende bouwjob een controle en kalibratie van de Multilaser scanvelden op elkaar plaats. Elke laser belicht daarbij een contour. Hierdoor onderstaat geen enkele lasnaad, wat een optimale kwaliteit bij multilaser bouwdelen mogelijk maakt.

Verbeterd stromingsconcept

Trumpf heeft het stromingsconcept van de TruPrint 3000 verbeterd. Het beschermgas stroomt nu gelijkmatig van achteren naar voren door de installatie. Dat verhoogt de kwaliteit van de geprinte delen. Bovendien kan de operator het onderdeel nog in de installatie ontdoen van overtollig poeder. Voorheen moest hij het uitnemen en op een apart station de poeder verwijderen. Het machineconcept van het nieuwe systeem bereidt het printpoeder ‘inert’ voor, dus onder beschermingsgas. Daardoor ontstaan geen contaminaties in de poederkringloop. Voor gevoelige branches zoals de medicijntechniek is dat een groot voordeel.

Het systeem kan uitgerust worden met een tweede laser, die de productiviteit bijna verdubbelt.

Het systeem kan uitgerust worden met een tweede laser, die de productiviteit bijna verdubbelt.

Hogere kwaliteit

Bovendien is de nieuwe TruPrint 3000 uitgerust met zogeheten Melt Pool Monitoring. Deze functie garandeert nog tijdens het 3D printen de kwaliteit van het onderdeel. Ze controleert automatisch de procesemissies van het smeltbad. Hiertoe controleren voortdurend speciale sensoren in het optiek het smeltbad. Aansluitend vergelijkt speciale software de waarden met de data van een achterliggend referentiewerkstuk en geeft afwijkingen grafisch weer – bijvoorbeeld bij een te koud of een oververhit smeltbad. Hierdoor herkent de machineoperator de fouten en kan hij ingrijpen.

Trumpf biedt dergelijke flexibele productieoplossingen aan om de specifieke eisen van verschillende branches en onderdelen optimaal te kunnen bedienen. Met de nieuwe TruPrint 3000 kan elke procesketen exact op het productieproces van iedere klant worden ingericht. Naast de al genoemde inerte oplossing voor het verwijderen van poeder in de machine is er het wisselcilinderprincipe met externe ontpak- en ontpoederstations. Hierdoor kan de machine flexibel aangepast worden aan de behoefte van de klant en meegroeien met dienst productievolume.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Beter snijden met quantumcomputer

18-04 In het QUASIM-project wil Tobias Stollenwerk van het onderzoekscentrum Jülich (in de buurt van…

Plaatbewerking

Duurzaamheid aanjager voor nieuwe ideeën bij Trumpf

13-04 Eigenlijk zit duurzaamheid in het DNA van Trumpf. Het bedrijf viert dit jaar het…

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

Plaatbewerking

Trumpf smart factories voor drie VDL-bedrijven

27-03 Hiermee is de samenwerking tussen beide concerns, die al meer dan 40 jaar bestaat,…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

Plaatbewerking

Duurzaamheid troef op huisshow Trumpf

23-03 Het hightechbedrijf presenteerde diverse technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast toonde Trumpf…

Plaatbewerking

Nieuwe kantpers Trumpf voor XXL-onderdelen

08-03 Met een inbouwhoogte van 880 mm en een slag van 700 mm kunnen medewerkers…

Automatisering

Trumpf versterkt softwareontwikkeling

22-02 “Deze overname is een belangrijke stap voor Trumpf om zijn marktleiderschap voor digitaal genetwerkte…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021