Nieuwe CNC-interface Fanuc

0

Fanuc presenteert op de TechniShow onder meer een nieuwe Human Machine Interface (iHMI), zowel hardware als software, voor de bediening en het beheer van CNC-machines. Met zijn moderne en intuïtieve design appelleert deze interface aan een nieuwe generatie gebruikers.

Het nieuwe design met een vlak, platter scherm, innovatieve toetsen en intuïtieve icoontjes is het eerste wat opvalt aan de nieuwe iHMI. Het design komt tegemoet aan de wensen van machinebouwers en gebruikers om machines te bedienen op een intuïtieve manier, zoals we dat gewoon zijn bij tablets, smartphones en andere toestellen.

Gebruiksvriendelijker
Operators die ervaring hebben met besturingen van Fanuc kunnen snel hun vertrouwde schermen terugvinden. De navigatie tussen alle schermen en de bediening ervan verloopt intuïtiever en gebruiksvriendelijker.
De nieuwe lay-out van de iHMI nodigt ook uit om meer gebruik te maken van de beschikbare functies voor het optimaliseren van de processen, wat de productiviteit ten goede moet komen.
Ook de vernieuwde hardware draagt daar toe bij. Veel functies die voorheen in de CNC-besturing zelf zaten, worden nu in de iHMI uitgevoerd waardoor er in de machinebesturing capaciteit vrijkomt om de prestatie verder op te drijven.

Drie fases in de productie
De functies van de CNC-besturing zijn in de nieuwe iHMI opgedeeld in drie groepen die elk een andere fase in het productieproces vertegenwoordigen. Onder Planning vindt men de tool manager en functies als cycle time estimation en de link naar CAD/CAM. Het gedeelte Machining is waar de CNC-bewerkingen geprogrammeerd en uitgevoerd worden en waar ook een eventuele robot bediend kan worden. Ook collision avoidance, een functie die direct te maken heeft met de bewerkingen op de machine, is hier terug te vinden. De derde fase heet Improvement en bevat tal van functies voor het beheer en het optimaliseren van de machine en de processen, onder andere Data Logger en Servo Viewer. Zo is er een uitgebreide maintenance manager die toelaat om tot honderd verschillende componenten van een machine te bewaken en advies te geven inzake preventief onderhoud. De ingebouwde data logger maakt het mogelijk om gegevens van verschillende machines via MT-Link i samen te brengen en vanop afstand te raadplegen en te analyseren. Tot slot bevat de iHMI onder Utility een aantal functies om documenten zoals handleidingen op het scherm van de machine te raadplegen.

Seamless Concept
Bij de ontwikkeling van de nieuwe HMI heeft Fanuc vastgehouden aan haar seamless concept waardoor de besturing qua afmetingen en connectoren perfect inwisselbaar is met bestaande sturingen en interfaces. De nieuwe HMI wordt in eerste instantie beschikbaar gesteld voor de CNC-besturingen 30i-B, 31i-B en 32i-B.

Fanuc Benelux, standnummer 11 C008