Nitroheat levert beter spuitwerk dankzij stikstof

0

Na een testperiode van enkele maanden bij verschillende klanten heeft MSH Equipment uit Zwaagdijk Oost onlangs de Nitroheat gelanceerd. Deze machine voor het spuiten van verf werkt met stikstof, waardoor volgens de producent de resultaten van de conventionele manier van spuiten (met perslucht) in alle opzichten worden verpulverd.

De Nitroheat wordt aangesloten op het bestaande persluchtsysteem. Via een membraan wordt stikstof gescheiden van de andere elementen, waardoor de uitstroom bestaat uit pure stikstofmoleculen. Het voordeel van stikstof is dat het bewegingloos is, terwijl perslucht vol wervelingen zit. Hierdoor is de transportefficiëntie van de lak met stikstof beter en is er minder overspray. Zodoende wordt een besparing van 15 tot 35 procent op (dure) lak gerealiseerd.
Door het gebruik van het verwarmingselement van de Nitroheat en een verwarmde slang, wordt tevens de droogtijd van de verf met zo’n 20% tot 30% verlaagd. Daarnaast zorgt de verwarmde stikstof voor een mooier spuitresultaat en is het zogenaamde sinaasappeleffect verleden tijd.

Geen grote verbouwing nodig
Doordat de Nitroheat aangesloten wordt op het bestaande persluchtsysteem is er geen grote aanpassing nodig van de spuitcabine. Op de verfspuiten hoeven geen aanpassingen te worden gedaan. Daarnaast kunnen er drie spuiters tegelijk gebruik maken van de Nitroheat, waardoor niet voor elke spuitcabine een aparte Nitroheat nodig is.

Uitvoerig getest
De Nitroheat is door vier bedrijven uitvoerig getest. Hierdoor is het systeem getest met verschillende soorten verf en combinaties van aantal cabines.
Autoschade Roos in Alkmaar gebruikt de Nitroheat in één cabine en werkt met BASF; Schadenet Beverkoog in Alkmaar gebruikt de Nitroheat in drie cabines en werkt met Metallak; Schadenet Waterland en Marcova meubelspuiterij gebruiken de Nitroheat in drie cabines en werken met Nitroheat; Autoschade AAS Bosman en Kalis Strijen gebruiken de Nitroheat in één droogcabine en werken met Dupont.

Website MSH Equipment