Nog elke dag feest bij Brienen

Andries Brienen draait al 40 jaar en het is voor hem nog elke dag een feest om aan een draaibank te staan. Het feest is nog iets groter geworden sinds hij met zijn bedrijf Metaaldraaierij Brienen is verhuisd naar een nieuw bedrijfspand in Nederhemert. Daar hebben hij en zijn medewerkers vijf keer zo veel ruimte.

Zoals zo veel metaalondernemers is ook Andries Brienen met zijn eigen bedrijf begonnen op een eenvoudige draaibank in de schuur achter zijn huis; in zijn eigen tijd naast een reguliere baan bij een machinefabriek. Dat hield hij 7 jaar vol en toen werd het zo druk dat hij maar helemaal voor zich zelf verder ging. De eerste medewerker kwam in dienst toen een belangrijke klant, waarvoor hij onderdelen voor computers produceerde, liet weten wat meer zekerheid wel op prijs te stellen. Nu bestaat de ploeg van Metaaldraaierij Brienen uit vijf personen, onder wie Andries’ jongste zoon Rémon, opgeleid als verspaningstechnoloog en specialist in CNC-draaiwerk.

Visie verwezenlijken
Door de groeiende omzet zat Brienen al enige tijd wat krap behuisd, maar eind vorig jaar deed zich de kans voor om op hetzelfde industrieterrein in Nederhemert het prachtige pand van een voormalig lasbedrijf te kopen. Andries Brienen: “Mijn zoon doet nu mee, hij heeft dezelfde liefde voor het vak als ik en wil verder met dit bedrijf. Dan moet je ook vooruit kunnen om je visie te verwezenlijken.”

Vakmanschap
Die visie is bij Brienen wel duidelijk. Vader en zoon willen verder groeien in vakmanschap en in technologie, in nog geavanceerdere machines. Ze zitten niet te wachten op grote uitbesteders met eentonig werk. “Wij willen dingen maken die er niet zijn. Kleine series en prototypes van onderdelen voor racemotoren, bergingsauto’s, de offshore industrie en heimachines, waarvoor veel vakmanschap nodig is. Op vakmanschap moet je als klein clubje zoals wij je winst halen.”
Vakmanschap heeft Andries Brienen genoeg. Hij heeft in al die jaren een schat aan kennis en ervaring op het gebied van draaien opgedaan. Hij heeft eigenlijk altijd gedraaid op machines van wat nu DMG Mori is. “We zijn ooit begonnen met Gildemeister, dat is toch wel het neusje van de zalm. Het is gewoon een genot om op deze machines te draaien.”

Frezen
Metaaldraaierij Brienen doet ook aan frezen, al zal dat altijd in dienst staan van het draaien. Hiervoor wordt gewerkt met Feeler machines, geleverd door Jan-Nico Kisters van Kisters Machines en Machine Care, die sinds kort gezamenlijk opereren onder de naam Techno-Center Vessem. Brienen en Kisters kennen elkaar al 20 jaar. De eerste Feeler freesbank die Kisters leverde had een slag van 800 mm, de tweede van 1000 mm. En tegelijk met het betrekken van het nieuwe pand in april is daar de derde Feeler geplaatst: een verticaal bewerkingscentrum Feeler VMP 50A met een bereik van 1.300 mm. “We hebben uitstekende ervaringen met Feeler”, zegt Andries Brienen. “Ook een van onze draaibanken is van dat merk. De machines zijn betrouwbaar, we hebben vrijwel nooit storingen. Ze zijn gebruikersvriendelijk, er is makkelijk mee te werken. Verder is de prijs-kwaliteit verhouding gewoon goed. Waarom zouden we een ander merk nemen dat veel duurder is?”
Met de nieuwe machine is Brienen er flink op vooruit gegaan. Naast de grotere slag is ook de bewerkingshoogte groter. “Dat betekent minder vaak omspannen. We kunnen nu bijvoorbeeld in één keer een onderdeel voor een bergingswagen maken. Dat hangen we in de kraan, klemmen het vast op de machine we kunnen bewerken.”

De nieuwe Feeler wordt bediend door Ad van Hezik, specialist CNC frezen. Hij programmeert met VectorCAM, geleverd door CNC-CAM Support & Training dat ook onder de paraplu van Techno-Center Vessem valt. Van Hezik is onlangs begonnen met een opleiding om nog meer uit de programmeersoftware en de machine te halen. Volgens blended learning, dat wil zeggen grotendeels in zijn eigen tijd en in zijn eigen tempo; deels via e-learning en deels via face-to-face contact met de docent. Andries Brienen stimuleert dat alleen maar. “Je moet uitdagingen hebben, zo wordt je vakmanschap steeds groter en zo kom je als medewerker én als bedrijf op een steeds hoger niveau.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Taiwan voorziet mondiale maakindustrie van smart machines

02-11 Taiwan, in omvang de vijfde exporteur van gereedschapsmachines ter wereld, heeft Industrie 4.0 al…

Verspanen

HTM servicepartner van Kisters voor Feeler machines

30-08 HTM Nederland in Hengelo is de servicepartner geworden van Kisters Machines voor de Feeler…

Bedrijf en Economie

Taiwanese werktuigmachinebouw gaat sky-high met intelligente machines

26-06 De werktuigmachineproducenten in Taiwan bulken van de ambities. ‘Met intelligente machines gaan we sky-high’,…

Featured

‘Feeler geeft veel waar voor z’n geld’

26-01 Het is al 10 jaar geleden dat Erik van Rooy van Adra Metaalbewerking in…

Featured

Techno-Center Vessem vaart nieuwe koers

20-06 Na een samenwerking van vele jaren binnen Techno-Center, zijn Kisters Machines en Machine Care…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV