Noviteiten voor flexibele lasrobotisering

Lasrobotintegrator Valk Welding  presenteert een aantal noviteiten, waaronder het Arc-Eye lasnaadvolgsysteem, een lasrobotcel in een E-vormige frame opzet en het Active Wire lasproces voor toepassing in dunne plaat.

Valk Welding engineert en installeert lasrobotsystemen op basis van Panasonic booglasrobots, voor een flexibele lasproductie van complexe producten in kleine series. Het bedrijf in Alblasserdam ontwikkelt voortdurend  oplossingen om zowel de efficiency van het lasproces als de kwaliteit van de lasnaad te verbeteren.

Arc-Eye lasersensor
Met de Arc-Eye lasersensor heeft Valk Welding een innovatieve oplossing ontwikkeld om lasnaden met de hoogste nauwkeurigheid te volgen. Lasersensoren zijn de enige systemen die lasnaden tijdens het lasproces realtime kunnen volgen, worden niet gestoord door laslicht en kunnen daardoor in de nabijheid van de lastoorts worden gemonteerd. De Arc-Eye maakt met één enkele scan een reflectiearm 3D beeld van de lasnaad, zonder nadelige beïnvloeding van reflecties. Toegepast op Panasonic lasrobots, bepaalt de Arc-Eye sensor zelf, in plaats van de robotbesturing, het traject van de lasrobot. De Arc-Eye lasersensor levert daardoor een exacte offset en is daarmee het nauwkeurigste lasnaadvolgsysteem op dit moment. Valk Welding zal de hoog nauwkeurige werking aan de hand van verschillende typen lasnaad demonstreren.

Ruimtebesparende E-frame opstelling
Valk Welding ontwikkelde als één van de eerste lasrobotintegrators een concept waarbij robot en opspantafels op een vast H-vormig frame voorgemonteerd bij de klant wordt geplaatst. Een lasrobotinstallatie op zo’n zelfdragende (torsievaste) stabiele staalconstructie kan makkelijk worden verplaatst, zonder dat kalibratie noodzakelijk is. Tijdens Schweissen und Schneiden presenteert Valk Welding een nieuw concept in een E-vormige frame opstelling, waarbij een lasrobot op langsgeleiding twee naast elkaar gelegen werkstations bedient. Ten opzichte van een systeem met een voordraaitafel of een H-frame opstelling is het benutte vloeroppervlak circa 30% kleiner. Bovendien kan bij een langsverplaatsing de lasrobot altijd in de beste laspositie ten opzichte van het werkstuk worden geprogrammeerd, waardoor een optimale laskwaliteit wordt verkregen.

Dunwandig RVS lassen
Specifiek voor het robotlassen van dunwandige materialen, waaronder RVS en verzinkt staal, heeft Panasonic het Active Wire lasproces ontwikkeld, een softwarematige functionaliteit die het mogelijk maakt dunwandige materialen sneller en zonder spatvorming in MIG te lassen. Daarbij maakt de lasdraad tijdens het lassen terugtrekkende bewegingen in een hoge frequentie. Op deze manier wordt een zeer stabiele druppelovergang zonder spatvorming en met veel minder warmte-inbreng bereikt. Valk Welding zal de toepassing van Active Wire demonstreren in een compacte cel waarin dunwandige RVS producten worden gelast.

Storingsvrij draadtransport
De Wire dispensing systemen van Wire Wizard zorgen voor een storingsvrij draadtransport van vat naar lasrobot. Toepassing leidt in de praktijk tot productieverhoging en verlaging van onderhoudskosten. Valk Welding past deze systemen daarom veelvuldig toe in de door haar geleverde lasrobotinstallaties. Inmiddels is ook een aantal grote autofabrikanten de voordelen van dit systeem niet ontgaan. Het complete Wire Wizard programma zal daarom ook niet op de Valk Welding stand ontbreken.

Valk Welding
Hal 3, stand H111

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Overtuigende Schweissen & Schneiden

19-09 Vijf dagen stond in Messe Essen alles in het teken van innovaties, investeringen, netwerken…

Verbinden

Foutloos en efficiënt lassen kinderspel met Fronius WeldCube Navigator

06-09 WeldCube Navigator brengt twee belangrijke functionaliteiten in één softwarepakket samen: de sequencer begeleidt de…

Verbinden

Cloos presenteert las-, handling- en slijplijn in één

30-08 Door innovatieve lastechnologie te combineren met upstream en downstream productieprocessen, kunnen gebruikers gaten in…

Verbinden

Valk Welding zet mega lasrobotsysteem te koop op S&S

28-08 Als beurs highlight biedt de lasrobotintegrator uit Alblasserdam deze installatie vanaf heden te koop…

Plaatbewerking

Meer dan 800 exposanten op Schweissen & Schneiden

25-08 Onder hen bevinden zich marktleiders als Lincoln, ESAB, MicroStep, Abicor Binzel, EWM, Fronius, Messer…

Verbinden

Schweissen & Schneiden goed voor 2 miljard aan orders

02-10 Tijdens de vakbeurs Schweissen & Schneiden in Düsseldorf is vorige week voor 2 miljard…

Verbinden

Lasverkleuring in 1 stap weggewerkt

30-08 De nieuwe F-lijn van Cibo is een alternatief voor de chemische beitsbehandeling van RVS…

Verbinden

Vakbeurs voor las-, snij- en coatingtechniek eenmalig in Düsseldorf

30-08 Eens in de 4 jaar komt de internationale vakwereld van het verbinden, scheiden en…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV