Ondernemers verwachten weer te kunnen groeien

Het bedrijfsleven lijkt weer positief tegen de toekomst aan te kijken en verwacht de komende jaren weer te kunnen groeien. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Visie op groei’ van UniPartners, uitgevoerd in opdracht van Syntens Innovatiecentrum. Het onderzoek betreft een inventarisatie naar de visie op groei onder technologische bedrijven in de regio Twente.

Maar liefst 86% van de ondervraagde ondernemers verwacht in de komende vijf jaar te zullen groeien. Dit zijn vooral de grotere bedrijven. De groei zal vooral worden gerealiseerd door het aanboren van nieuwe markten richting het buitenland. Daarnaast zien ondernemers kansen in innovatie en het op de markt brengen van nieuwe producten of services.

Van de ondervraagde ondernemers is 58% in de afgelopen vijf jaar gegroeid. Opvallend is dat de grote groei vooral voorkomt bij grote bedrijven, terwijl de middelgrote bedrijven voornamelijk niet zijn gegroeid. De grootste oorzaak hiervan heeft vooral te maken met de marktomstandigheden en de crisis. Bedrijven die wel zijn gegroeid, zijn voornamelijk in omzet en aantal werknemers gegroeid. Bedrijven groeien vooral door innovatie, door het netwerk van de ondernemer in te zetten, door het aanboren van nieuwe markten en door te focussen op juist bestaande of nieuwe klanten. Kleine en jonge bedrijven groeiden vooral met behulp van hun netwerk.

Uitdagingen
De grootste uitdagingen tijdens de groeiperiode van een bedrijf zijn de medewerkers. Het werven van goed opgeleid technisch personeel is in eigen land erg lastig en bedrijven zeggen vaak naar het buitenland te moeten uitwijken. Andere veel voorkomende uitdagingen zijn de overheid met haar steeds veranderende, beperkende regels, de internationalisering en het gebrek aan financiële middelen (zowel eigen als vreemd vermogen, verstrekt door banken).

Verwachtingen
Kleine bedrijven verwachten het minst van autonome groei. Zij verwachten vooral door internationale stappen te kunnen (blijven) groeien. Middelgrote bedrijven zijn het meest sceptisch over het einde van de crisis. Slechts vijf procent van deze bedrijven denkt dat er snel een einde komt aan de crisis, waardoor zij kunnen gaan groeien. Grote bedrijven zien hun heil vooral in het buitenland en verwachten te groeien door middel van het aanboren van nieuwe internationale markten. Mocht de mogelijkheid zich voordoen dan verwachten zij ook nieuwe nationale markten te kunnen bedienen.

De ondersteuning van (overheids)diensten die bedrijven denken nodig te hebben tijdens hun groei ligt vooral op het gebied van het uitbreiden van kennis, netwerk en financiële ondersteuning.

Succesvolle voorbeelden
Voorbeelden van succesvolle innovaties en groei zijn er volop. Syntens heeft er een aantal uit de sectoren HTSM, Water, Energie en Chemie gebundeld in de uitgave ‘Innovatietoppers’.
Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Maakindustrie kan in mei weer fysiek samenkomen op MIX Noordoost

31-01 “Corona heeft alle beursagenda’s behoorlijk op z’n kop gegooid, ook die van de maakindustrie.…

Bedrijf en Economie

‘Er is maar één weg uit de crisis: innovatie’

15-06 Uit onderzoek van FME blijkt dat in het derde kwartaal van dit jaar ondernemers…

Personeel en Opleiding

Kinkelder pionier in sociale vernieuwing

17-03 Provincie Gelderland heeft er twee nieuwe sociale innovatie BOOST pioniers bij. Gedeputeerde Peter Kerris…

Toeleveren

Melkrobot Lely in de race voor Europese uitvindersprijs

17-06 Alexander van der Lely, CEO, en Karel van den Berg, Director Innovations, van Lely…

Bedrijf en Economie

‘WBSO-regeling heeft aantoonbaar effect op innovatief bedrijfsleven’

24-04 De innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert aantoonbaar het aantal…

Bedrijf en Economie

MIT Zuid weer open

22-03 Ook in 2019 kunnen MKB’ers in Zuid-Nederland voor hun innovatieproject in aanmerking komen voor…

Bedrijf en Economie

Scania en Isala gaan samenwerken

16-01 Een opmerkelijke samenwerking tussen twee grote werkgevers in de regio Zwolle. Truckfabrikant Scania en…

Personeel en Opleiding

Johan Boessenkool Prijs bestaat alweer bijna een halve eeuw

06-07 Op woensdag 4 juli werd voor de 49e keer de Johan Boessenkool Prijs uitgereikt.…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?