Ongekende ordergroei Duitse werktuigmachinefabrikanten

0

De Duitse producenten van werktuigmachines hebben hun orderintake in het eerste kwartaal van dit jaar met maar liefst 22 procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Branchevereniging VDW heeft op basis van deze cijfers de prognose voor de productiegroei in 2018 verhoogd van 5 naar 7 procent.

“De uitstekende ontwikkeling van vorig jaar zet zich naadloos door”, zegt Wilfried Schäfer, directeur van de VDW (Verein  Deutscher Werkzeugmaschinenfabrikanten). Vooral de bestellingen uit eigen land stegen explosief: met 39 procent. Dat is ruim dubbel zoveel als de buitenlandse orders, die met 15 procent toenamen. De verspanende en plaatbewerkende machines droegen in dezelfde mate bij aan de groei. De productiecapaciteiten bij de machinefabrikanten waren voor 93,4 procent bezet.
Nieuw productierecord

De VDW verwacht dat de productie in 2018 nogmaals met 7 procent stijgt. De hoogconjunctuur in vrijwel alle gebruikersindustrieën die door de Duitse werktuigmachine-industrie worden bediend, stuwden de productie en de orderintake vorig jaar al op tot recordhoogte. Met een plus van 7 procent produceerden de fabrikanten vorig jaar voor meer dan 16 miljard euro aan werktuigmachines. “Gelet op de forse ordertoename in 2017, die zich door zal zetten, zien we ook in 2018 potentieel voor een grotere productietoename dan we in februari nog voorspelden”, aldus Schäfer. “We rekenen nu op 7 procent groei in plaats van 5 procent.”

Breed fundament
De branche gaat er vanuit dat de wereldeconomie een goede omgeving voor investeringen in de industrie biedt. De groeiende vraag rust op een breed fundament,  zowel in technologische zin als qua ontwikkelingen in de markten. Hoge benutting van de productiecapaciteiten maakt uitbreidings- en vervangingsinvesteringen noodzakelijk. “Wanneer de bottlenecks in de productie bij het personeel en de toeleveringen niet al te ernstig worden, moet onze ambitieuze doelstelling goed te doen zijn”, aldus de VDW-directeur.