Ongewenst magnetisme in productieproces is kostbaar

Op de beurs Maintenance Next (9-11 april in Rotterdam Ahoy) geeft Goudsmit Magnetics uit Waalre een demonstratie van een demagnetiseerproces. De gevolgen van ongewenst magnetisme kunnen zeer kostbaar zijn. Vervuilende spanen of klevende stansdelen in een matrijs zijn ongewenst; zij leggen de productie stil en kosten tijd en geld. Het niet kunnen lassen van een oliepijpleiding kan hele industrieën stilleggen.

Voor dit probleem wordt regelmatig de hulp van een demagnetiseerspecialist ingeroepen die dit ter plekke oplost. Dit gebeurt vaak met een door Goudsmit ontworpen mobiel demagnetiseersysteem, bestaande uit een mobiele besturingsunit en 100 tot maximaal 200 meter speciale kabel, gewikkeld op een verrijdbare trolley. Dit is de oplossing om remanent magnetisme te laten verdwijnen of te neutraliseren. De kabel wordt als een spoel om buizen of machine gewikkeld, waarna de ingeschakelde laagfrequente stroom uit de besturingskast voor het demagnetiseerproces zorgt. Dergelijke problemen komen voor in diverse industrieën waaronder de offshore, chemische industrie, scheepsbouw, vervoer (treinrails) en metaalindustrie.

Demagnetiseertunnel
In productiebedrijven, zoals plaatverwerkende bedrijven, maakt langdurig gebruik snijstempels magnetisch. Snijkanten worden onnodig zwaar belast doordat spanen blijven kleven. Regelmatig demagnetiseren verlengt de standtijd van stempels. Wanneer dit regelmatig voorkomt, is het zelf aanschaffen van een demagnetiseerunit rendabel. Dit kan bijvoorbeeld een demagnetiseertunnel of -tafel zijn. Beiden zijn leverbaar in combinatie met een bandtransportsysteem of – aangedreven – rollenbaan. In bovengenoemd geval zou een demagnetiseertunnel of -tafel in de revisiewerkplaats een oplossing zijn. Demagnetiseertunnels – laag- of hoogfrequent – zijn ook direct inzetbaar in productielijnen zoals bij de productie van spijkers en schroeven, productie van rails of in de productie van zaagbladen. Maar ook bij het produceren van stalen buizen of voor het aanbrengen van isolatie op buizen. Een andere toepassing is een demagnetiseertunnel voor een ultrasoon of water gebaseerd reinigingsproces. In een continu proces gaan dergelijke tunnels op efficiënte wijze ongewenst remanent magnetisme te lijf.

Demagnetiseren op locatie
Voor incidentele gevallen biedt Goudsmit een demagnetiseer-service aan in Waalre. Of op locatie in productieomgevingen of on-site bij een klant. Hiervoor is een mobiele demagnetiseerunit ontworpen die inzetbaar is bij het on- en offshore aan elkaar lassen of repareren van buizen en pijpleidingen. Of het demagnetiseren van producten en machinedelen die lastig te transporteren of niet demontabel zijn. Demagnetiseerspecialisten van Gousmit heffen ongewenst magnetisme op in zowel binnen- als buitenland.

Ongewenst (rest)magnetisme
Ongewenst magnetisme kan ontstaan door een aantal oorzaken, bijvoorbeeld door het magnetisch heffen van platen of pijpen. Maar ook tijdens het testen van materiaal op scheurtjes of na een mechanische bewerking, zoals bijvoorbeeld, frezen, boren of slijpen. Hierdoor blijft er restmagnetisme in een product achter, waardoor nauwkeurig en gecertificeerd lassen niet mogelijk is. Kortom: ongewenst restmagnetisme kost tijd, geld en vermindert de kwaliteit van eindproducten. Goudsmit demagnetiseersystemen verwijderen ongewenst (rest)magnetisme, of reduceren dit tot een onschadelijke waarde.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat- en Buisbewerking

13-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Werkplaatstechniek

Mobiele platenscheider voorkomt productiestops

26-10 Dit scheiden voorkomt het gelijktijdig oppakken van twee platen tegelijk, wat voor een verstoring…

Plaatbewerking

Creatief meedenken

22-08 De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

MetaalNieuws – Thema Plaat- en Buisbewerking

01-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen