Open huis in nieuwe pand Mamach Machinehandel

0

Mamach Machinehandel houdt op 10, 11 en 12 april open huis in het nieuwe bedrijfspand in Zevenbergen. Directeur/eigenaar Ton Matena heeft op een steenworp afstand van het bestaande onderkomen een nieuw pand laten bouwen met een vloeroppervlak van 2400 vierkante meter en een kantoorgedeelte van twee lagen.

Matena was aanvankelijk van plan om het oude pand van de hand te doen en compleet te verhuizen, maar daar ziet hij toch maar van af. “We hebben alle ruimte hard nodig omdat onze voorraad enorm is gegroeid. En voorraad is alles in de machinehandel, want als je wat hebt, kun je ook wat verkopen.”

Mamach Machinehandel is door Ton Matena samen met zijn vader opgericht en sinds 1984 operationeel. Ton heeft het bedrijf in 2000 volledig overgenomen, maar er niet altijd gewerkt. Elf jaar lang was hij in dienst van Yamazaki Mazak, waar hij begon als junior verkoper, maar razendsnel opklom tot sales manager. “Ik ben Mazak heel dankbaar”, blikt Matena terug op die periode. “Alles wat ik nu weet, heb ik daar geleerd en ik heb er een groot netwerk op kunnen bouwen.”

Gebruikte CNC-machines
Bij Mazak heeft Matena natuurlijk vooral veel geleerd van verspanende CNC-machines. En juist dat is nu al jaren de grote kracht van Mamach Machinehandel, waar Matena zelf verantwoordelijk is voor de in- en verkoop en Maurice Lamens – al 20 jaar in dienst – voor de service. Kort nadat er een einde was gekomen aan zijn Mazak-periode, is Matena in 2006 met Mamach verhuisd van Papendrecht naar Zevenbergen. “Ongeveer tegelijkertijd zijn we ook gestopt met de handel in gebruikte conventionele machines. We zijn ons helemaal gaan specialiseren in CNC-gestuurde verspanende machines en sindsdien is alles in een stroomversnelling gekomen. Niet normaal gewoon.”
Matena wijt het succes aan een combinatie van factoren: “We hebben een leuke club mensen, knowhow van de markt en een onweerstaanbare drang om te scoren. De machinehandel is een fantastische sport.”

Wereldwijde markt
Mamach concentreert zich op sterke merknamen als Mazak, Mori-Seiki, Hitachi-Seiki, Matsuura, Okuma, Gildemeister, Johnford, TOS, Maho en Deckel. Daarmee opereert het bedrijf op de wereldwijde markt, waarbij de machines in Europa worden ingekocht en wereldwijd worden verkocht. Een goed netwerk is daarbij essentieel. Matena heeft dat in de loop der jaren zorgvuldig opgebouwd. Hij heeft uitstekende contacten met collega-handelaren, onder andere via de Europese branche-organisatie EAMTM, waar Matena voorzitter is van Benelux sectie. Ook neemt hij deel aan internationale beurzen en natuurlijk maakt hij volop gebruik van internet. “Zo word je een wereldspeler. Dat biedt grote mogelijkheden, maar ook wereldwijde concurrentie. We onderscheiden ons door elke verkochte machine onder stroom te laten zien en door de machines technisch/mechanisch helemaal na te kijken en onderdelen daar waar nodig te vervangen. Alle machines die hier weg gaan worden grondig gereinigd en voorzien van een ‘Mamach keurmerk’. Dan weten wij zeker dat die machine goed is.”

Door deze manier van werken gaat het Mamach voor de wind. “We komen na wat we beloven en onze klanten krijgen wat ze verwachten. We gaan echt voor klantrelaties. We willen een klant niet één machine verkopen, maar ook een tweede of een derde. Daar gaat het om. Als dat lukt, betekent het dat je het als organisatie goed hebt gedaan. Dan durven klanten zelfs ongezien een machine bij je te kopen.”

Open huis
Matena verwacht tijdens het open huis heel wat buitenlandse klanten en collega-handelaren, maar ook Nederlandse klanten en collega’s. “Nu we 30 jaar bestaan en de nieuwbouw klaar is, willen we heel graag laten zien wat we hier doen en hoe we werken. In ons oude pand hadden we de zaakjes als goed voor elkaar, maar in het nieuwe pand is het allemaal nog beter. We hebben vloerverwarming, een luchtbehandelingsinstallatie, een grote washoek en een speciale werkhoek. De werkomstandigheden zijn hier ideaal.”

Bezoekers van het open huis kunnen niet alleen het nieuwe pand en de voorraad van circa tachtig gebruikte CNC-machines bekijken. Ook toont Mamach nieuwe conventionele machines van ToRen, en worden de Heimatec gereedschappen voor CNC draaibanken en bewerkingscentra gedemonstreerd. Tevens kunnen bezoekers kennis maken met Streamware hogedrukpompen voor verspanende machines en kits voor verhoging van de koelinstallatie op machines. Tevens zijn experts van One CNC aanwezig om informatie te geven over CADCAM en communicatiesystemen.

De openingstijden van het open huis zijn donderdag 10 en 11 april van 10.00 tot 18.00 uur en zaterdag 12 april van 10.00 tot 16.00 uur.