Opleiden flexkrachten voor metaalsector slaat aan

Steeds meer flexkrachten gaan aan het werk in de metaalsector na het afronden van een bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg). Dat is het resultaat van een samenwerking van de opleidingsfondsen in de metalektro en de metaalbewerking met het opleidingsfonds van de uitzendbranche (STOOF).

285 leerling flexkrachten namen in de periode juli 2012 tot oktober 2014 deel aan een tweejarig project van de opleidingsfondsen A+O Metalektro, OOM en STOOF. Hierbij konden flexkrachten een reguliere bbl-opleiding in de metaal volgen. Dat was een verdubbeling in vergelijking met een vorige pilot en beter dan de landelijke trend die laat zien dat het aantal bbl-leerlingen in opleidingen in de metaalproductie licht is gedaald. Niet alleen jongeren genoten de opleiding ook oudere flexkrachten kregen de gelegenheid een bbl-traject te volgen.

Meer kansen op de arbeidsmarkt
Van de 75 leerlingen die het project inmiddels hebben afgerond, heeft bijna 60% het diploma gehaald. Eveneens 60% werkt nog in de techniek en voor het merendeel in het leerbedrijf waar ze de opleiding hebben gevolgd. Een derde deel van de uitgestroomde leerling-flexkrachten gaat door met een volgend leertraject.
Het project voldoet ook aan de verwachtingen van de leerling-flexkrachten. De belangrijkste reden waarom zij de opleiding zijn gaan volgen is omdat ze er een goede gelegenheid in zien om werk te vinden en om in de metaal aan de slag te gaan. Het vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. Driekwart van de leerlingen die nu nog in opleiding zijn, willen na afloop graag een baan in het metaalbedrijf. De leerling-flexkrachten zijn in meerderheid positief over hun leerbedrijf en hun leerwerkplek. Ruim driekwart van de leerling-flexkrachten zegt dat ze voldoende gelegenheid krijgen om het vak onder de knie te krijgen en nieuwe dingen leren. Een derde van de leerlingen heeft aangegeven dat zij nooit voor de metaal hadden gekozen als zij niet in dit project hadden deelgenomen. Niet omdat ze niet wilden, maar omdat ze er nooit aan gedacht zouden hebben.

Extra opleidingscapaciteit
Het grootste deel van de metaalbedrijven neemt de leerling-flexkracht na afloop van de opleiding in dienst. De bedrijven zijn dan ook veelal tevreden over de leerlingen. Veel metaalbedrijven hebben extra opleidingscapaciteit gecreëerd voor leerling-flexkrachten aanvullend op de reguliere opleidingscapaciteit. Ook de flexorganisaties geven aan dat de opleiding een goede investering is en dat de leerlingen goede perspectieven op een baan hebben. De metaalbedrijven geven aan ontzorgd te worden in de begeleiding, de contacten met scholen, de administratie en de werving en selectie van de juiste leerlingen.

Voordelen
Uit onderzoek naar het project blijkt dat er veel voordelen zijn voor zowel de flexkracht, de uitzendorganisatie als het erkende leerbedrijf. Dit betreft intensievere begeleiding, kostenbesparing bij werving en selectie, goede motivatie en langdurige plaatsingen waardoor de leerling-flexkracht beter in staat is zijn opleiding af te ronden. Daarnaast vallen leerlingen niet tussen wal en schip wanneer ze niet bij het bedrijf passen of hun opleiding niet kunnen afmaken bij het bedrijf, dan worden ze direct doorgeplaatst. Ook presteren de leerlingen binnen het project beter, hun cijfers liggen 1 tot 1,5 punt hoger dan van de reguliere bbl-leerlingen.

De flexorganisaties die in dit project hebben geparticipeerd zijn: Connect, DIT Bouw en Techniek, DMJob, Maintec, Olympia, Otter-Westelaken, PDZ, Randstad, Start People, SWA, Tempo-Team en Werk en Vakmanschap.

Lees hier het onderzoeksrapport.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

STODT start BBL4 opleiding Verspaningstechnoloog ook in Deurne

10-06 Vanaf september start STODT in het Techniekcentrum|Brainport in Deurne met de BBL4 opleiding Verspaningstechnoloog.…

Personeel

STODT opent tweede opleidingscentrum in Best

07-08 STODT Toekomsttechniek, aanbieder van technische opleidingen voor de maakindustrie, heeft in het Noord-Brabantse Best…

Personeel en Opleiding

Gezocht: technisch talent met ambitie

24-09 Een belangrijke mededeling voor bedrijven die talent met ambitie in huis hebben: de inschrijving…

Personeel

Jan van Lier beste praktijkopleider in metaalbewerking

07-09 Jan van Lier van Eurosteel in Venlo is gekozen tot Beste Praktijkopleider in de…

Personeel

Nederlands techniektalent toont excellent vakmanschap

17-08 Onderscheiden met diverse medailles voor excellent vakmanschap, keren de zestien jeugdige technici die hebben…

Personeel

WorldSkills in São Paulo van start

10-08 Zestien jonge vakmensen uit de metaal, elektro-, installatie en koudetechniek verdedigen deze week de…

Uncategorized

São Paulo kleurt oranje

09-07 Zestien jonge vakmensen uit de metaal, elektro-, installatie en koudetechniek verdedigen volgende maand de…

Geen categorie

Hoog niveau bij diploma-uitreiking STODT

08-07 Begin juli vond in Hengelo de halfjaarlijkse diploma-uitreiking plaats voor de BBL-opleidingen (BeroepsBegeleidende Leerweg)…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV