Overspannen staalmarkt gevaar voor herstel en groei maakindustrie

In reactie op het besluit van de Europese Commissie om de importheffingen voor staal met drie jaar te verlengen, roept Koninklijke Metaalunie de politiek op importquota in relatie tot het Europese anti-dumpingbeleid verder te verruimen dan de 3% die de Europese Commissie nu voorstelt. Ook vindt Metaalunie dat de Europese staalindustrie haar verantwoordelijkheid moet nemen door de productie van staal versneld op te voeren.

Een opslaghal voor rollen staal op de site van Tata Steel in IJmuiden. (Foto: Tata Steel)

“Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘anti-dumping’ beleid. Het is van belang de Europese staalmarkt concurrerend te houden ten opzichte van ‘goedkope’ landen als China en India”, zegt Fried Kaanen, voorzitter Metaalunie. “Maar de verlenging van de importmaatregelen versterkt de negatieve effecten van de huidige overspannen staalmarkt enorm: nog hoger oplopende prijzen en een enorm tekort aan staalproducten. De huidige marktomstandigheden zetten herstel en groei van maakbedrijven sterk onder druk.”

Materialen niet verkrijgbaar

De Nederlandse economie heeft steeds minder last van de pandemie nu alle cijfers de goede kant op gaan. Kaanen: “We zien ook in de maakindustrie de omzet aantrekken en richting oude niveaus bewegen. Maar meer omzet betekent niet dat alles goed gaat: materiaalprijzen zijn enorm gestegen, maar misschien nog wel vervelender is dat diverse metalen simpelweg niet verkrijgbaar zijn. Dit leidt tot grote problemen in de productieketen.”
Veel MKB-maakbedrijven staan volgens Kaanen onder grote spanning omdat de winstgevendheid sterk onder druk staat en levertijden langer worden. “Het materiaalprobleem heeft een aantal oorzaken. Geopolitieke spanning, verstoring van de ketens door de pandemie, maar ook het Europese anti-dumpingbeleid op staalgebied. Met betrekking tot dat laatste: Europa zet haar beleid de komende drie jaar door. Dit overheidsingrijpen beïnvloedt de prijsvorming en de handelsstromen van metaal op dit moment echter disproportioneel”, aldus Kaanen.

Noodkreet richting kabinet

Metaalunie beseft uiteraard dat de ontstane (geopolitieke) situatie niet eenvoudig op te lossen is. De situatie is echter zo nijpend dat Metaalunie de situatie heeft aangekaart bij het demissionaire kabinet. Het zou volgens de branchevereniging zeer wenselijk zijn als het Nederlandse kabinet haar invloed in Brussel aanwendt om: te pleiten voor een verdere verruiming van de importquota dan de voorgenomen 3%, zodat er meer evenwicht in de prijsvorming komt; de Europese staalindustrie aan te sporen haar verantwoordelijkheid nadrukkelijker te nemen, geen slaatje te slaan uit de huidige situatie en juist nu samen sterk te staan als gezamenlijke industrieketen.

Metaalunie benadrukt dat juist de staalproducenten op dit moment veel voordeel hebben van de anti-dumpingmaatregelen. “Zij zijn echter door dit voordeel wel ‘schatplichtig’ om juist de Europese maakindustrie van voldoende materiaal te voorzien, tegen fatsoenlijke prijzen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Lely en Miele geven inzicht in hun circulaire route

26-02 Voor toeleveranciers is het natuurlijk uitermate interessant om te weten hoe hun klanten, de…

Materialen

Stijging staalprijzen onwaarschijnlijk

19-02 Als redenen hiervoor noemt het StaalJournaal de dreiging van mogelijk meer en naar alle…

Bedrijf en Economie

Minder spanning op arbeidsmarkt in MKB-maakindustrie

18-01 Bij de MKB-maakbedrijven die aan deze barometer hebben deelgenomen werken gemiddeld 21 medewerkers, 92%…

Materialen

Staalprijzen verder in de lift?

17-01 De vraag naar staal in Europa is nog altijd zwak. Enigszins opmerkelijk is volgens…

Bedrijf en Economie

Zakendoen in Duitsland: Hoe doe je dat?

15-01 Koninklijke Metaalunie organiseert in samenwerking met haar Duitse partner Niederlanden Nachrichten een inspiratiebijeenkomst waar…

Materialen

Staalprijzen: houdt de stijgende trend aan?

20-12 Het StaalJournaal constateert in haar laatste editie van dit jaar dat de EU-staalproducenten een…

Personeel en Opleiding

Voorbereiding cao-onderhandelingen in volle gang

27-11 Koninklijke Metaalunie houdt deze maand voor haar leden een reeks bijeenkomsten over cao-onderwerpen. Na…

Materialen

Staalprijzen op keerpunt

20-11 Dit jaar heeft China, ‘s werelds grootste staalproducent, een afname in haar productie laten…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?