Overspannen staalmarkt gevaar voor herstel en groei maakindustrie

In reactie op het besluit van de Europese Commissie om de importheffingen voor staal met drie jaar te verlengen, roept Koninklijke Metaalunie de politiek op importquota in relatie tot het Europese anti-dumpingbeleid verder te verruimen dan de 3% die de Europese Commissie nu voorstelt. Ook vindt Metaalunie dat de Europese staalindustrie haar verantwoordelijkheid moet nemen door de productie van staal versneld op te voeren.

Een opslaghal voor rollen staal op de site van Tata Steel in IJmuiden. (Foto: Tata Steel)

“Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘anti-dumping’ beleid. Het is van belang de Europese staalmarkt concurrerend te houden ten opzichte van ‘goedkope’ landen als China en India”, zegt Fried Kaanen, voorzitter Metaalunie. “Maar de verlenging van de importmaatregelen versterkt de negatieve effecten van de huidige overspannen staalmarkt enorm: nog hoger oplopende prijzen en een enorm tekort aan staalproducten. De huidige marktomstandigheden zetten herstel en groei van maakbedrijven sterk onder druk.”

Materialen niet verkrijgbaar

De Nederlandse economie heeft steeds minder last van de pandemie nu alle cijfers de goede kant op gaan. Kaanen: “We zien ook in de maakindustrie de omzet aantrekken en richting oude niveaus bewegen. Maar meer omzet betekent niet dat alles goed gaat: materiaalprijzen zijn enorm gestegen, maar misschien nog wel vervelender is dat diverse metalen simpelweg niet verkrijgbaar zijn. Dit leidt tot grote problemen in de productieketen.”
Veel MKB-maakbedrijven staan volgens Kaanen onder grote spanning omdat de winstgevendheid sterk onder druk staat en levertijden langer worden. “Het materiaalprobleem heeft een aantal oorzaken. Geopolitieke spanning, verstoring van de ketens door de pandemie, maar ook het Europese anti-dumpingbeleid op staalgebied. Met betrekking tot dat laatste: Europa zet haar beleid de komende drie jaar door. Dit overheidsingrijpen beïnvloedt de prijsvorming en de handelsstromen van metaal op dit moment echter disproportioneel”, aldus Kaanen.

Noodkreet richting kabinet

Metaalunie beseft uiteraard dat de ontstane (geopolitieke) situatie niet eenvoudig op te lossen is. De situatie is echter zo nijpend dat Metaalunie de situatie heeft aangekaart bij het demissionaire kabinet. Het zou volgens de branchevereniging zeer wenselijk zijn als het Nederlandse kabinet haar invloed in Brussel aanwendt om: te pleiten voor een verdere verruiming van de importquota dan de voorgenomen 3%, zodat er meer evenwicht in de prijsvorming komt; de Europese staalindustrie aan te sporen haar verantwoordelijkheid nadrukkelijker te nemen, geen slaatje te slaan uit de huidige situatie en juist nu samen sterk te staan als gezamenlijke industrieketen.

Metaalunie benadrukt dat juist de staalproducenten op dit moment veel voordeel hebben van de anti-dumpingmaatregelen. “Zij zijn echter door dit voordeel wel ‘schatplichtig’ om juist de Europese maakindustrie van voldoende materiaal te voorzien, tegen fatsoenlijke prijzen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Speciaal staal voor Palenhuis kunstproject

20-10 Buizen en kokerprofielen gemaakt uit deze staalsoort krijgen na verloop van tijd een dichte…

Plaatbewerking

Testlab specifiek voor plaatmateriaal

19-10 Voorheen lieten Laura Metaal en haar klanten hun staal testen bij externe labs. Dat…

MetavakNieuws

Slim leren, slim produceren en slim verdienen

01-10 Het is voor het eerst dat de vakbeurs METAVAK de handen ineen slaat met…

Bedrijf en Economie

Metaalunie begroet verduurzamingsinvesteringen kabinet

22-09 Veel nieuw beleid en daaraan gekoppelde uitgaven worden helaas overgelaten aan een nieuw kabinet.…

Materialen

Meningen lopen uiteen over ontwikkeling staalprijzen

20-09 De importhoeveelheden zijn volgens de september-editie van het StaalJournaal zelfs zoveel toegenomen dat er…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Materialen

SSAB levert eerste fossielvrije staal aan Volvo

30-08 SSAB Oxelösund rolde in juli het eerste staal dat is geproduceerd met de zogeheten…

Personeel en Opleiding

Metaalunie-voorzitter vreest moeizaam cao-traject met looneis van 5%

26-08 Vooral dat loon zal volgens Kaanen een heikel punt vormen. “Het wordt moeilijker dan…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X