Pantatec Ultimate ontvet straalmiddel

0

De toevoeging van Pantatec Ultimate zorgt voor ontvetting van metallisch straalmiddel en voor de verbetering van het straalresultaat in straalinstallaties. Productie gerelateerde vetten en oliën worden effectief en grondig van het straalmiddel, de straalinstallatie en – het belangrijkste – van het straalproduct verwijderd en gebonden. De daardoor ontstane delen, bestaande uit vetten, oliën en Ultimate, worden daarna uit het straalproces verwijderd. Tegenwoordig moet op een poedercoating 15 tot 20 jaar garantie worden afgegeven. De zekerheid van een goede vetvrije ondergrond is dan van belang. Pantatec Ultimate maakt daar verschil.

Ultimate kan eenvoudig direct aan het straalmiddel worden toegevoegd. Het vermengt zich tijdens het straalproces continu met het straalmiddel en heeft meteen zijn uitwerking. Korte tijd na de eerste toevoeging is duidelijk zichtbaar, dat het straalmiddel zuiverder en ‘vloeibaarder’ is. De gestraalde oppervlakken zijn weer metaalachtiger en schoner. Het fijne stof dat tijdens het straalproces vrijkomt, kleeft niet meer aan het olie- en vetlaagje dat zich normaal gesproken op het straalmiddel en het werkstuk bevindt. De zeef kan het straalmiddel weer effectief en gericht reinigen en de filters vervuilen niet meer door stof, verkleefd met olie en vet. Zo kunnen metaaloppervlakken praktisch zonder de gewoonlijke voorreiniging (wassen, drogen) worden gestraald respectievelijk zonder reiniging achteraf direct met geschikte lak- en poedersystemen worden gecoat. Het gestraalde en afgewerkte metaaloppervlak blijft de gewenste kenmerken behouden. Vaak optredende donkere verkleuringen, zoals bij gietdelen, worden zo vermeden. Tijdens het shotpeenen behoudt het straalmiddel de benodigde eigenschappen, onafhankelijk van ongecontroleerd aanwezige oliën en vetten.

Automatische dosering
Om een zo optimaal mogelijk straalproces te realiseren heeft Pantatec voor de toevoeging van Ultimate een automatisch doseerapparaat ontwikkeld, de Injecto. Het reinigingspoeder wordt door een pneumatisch injectiesysteem in de gewenste hoeveelheid rechtstreeks aan het straalmiddel toegevoegd.
Het doseerapparaat wordt verbonden met de aansturing van de straalinstallatie, waardoor alleen Ultimate wordt toegevoegd als de installatie actief is. Bij werpstraalinstallaties wordt gebruik gemaakt van het afsluitsignaal van de toegang, terwijl bij het vrijstralen het zekerheidssignaal van de straalcabinedeuren de dosering aanstuurt. De gewenste hoeveelheid Ultimate kan eenvoudig via het bedieningspaneel van het doseerapparaat met stappen van 25 ml worden ingesteld in een hoeveelheid van 0 tot 10 liter per uur. Voor het werpstralen is circa 0,5 tot 1 liter per turbine per straaluur nodig; voor het vrijstralen circa 0,05 tot 0,1 liter per straalnozzle. Door de inhoudssignalering wordt de operator tijdig attent gemaakt op de toevoeging van een nieuwe zak Ultimate (50 liter). Dit kan handmatig door het leegschudden van een zak in de voorraadtank of automatisch met behulp van een aanzuigsysteem, waarbij de zakken met Ultimate op de werkvloer kunnen blijven staan.

Aanzuigsysteem
Het aanzuigsysteem bestaat uit een aanzuig- en filterkop die op de voorraadtank wordt vastgezet. Dit systeem is ook achteraf te installeren. Deze krachtige zuig- en filtereenheid bevat een automatische filterreiniging en maakt het mogelijk om binnen enkele minuten een volledige zak Ultimate vanaf de werkvloer tot een hoogte van 10 meter in een voorraadtank te transporteren. Het transport gebeurt met een zuigslang, die een zuigmondstuk met dubbele pijp heeft voor het legen van de zak. De zuigslang wordt in de direct nabijheid van de straalinstallatie geïnstalleerd.
De Injecto kan eenvoudig op elke nieuwe en bestaande straalinstallatie worden geplaatst.

Magistor op Surface
Magistor, de straalspecialist uit Rijssen, brengt Pantatec in Nederland en België op de markt.
Tijdens de Surface demonstreren zij de werking ervan. Zij praten de bezoeker dan meteen bij over de andere straalmiddelen en –producten in hun assortiment. Daarbinnen vormen Vulkan met Chronital (RVS Steelshot) en Grittal (RVS Steelgrit), Metalltechnik Schmidt met Ferrosad (Low Carbon Steelshot) en Krampe Harex met geknipt verenstaaldraad een sterk trio, aangevuld met de glasparels van Swarco. Ook leveren zij High Carbon Steelshot & Steelgrit, Magibrasive, Gietijzergrit, Magistraal Straalkorund, Magistraal Notenschalen, Granaatzand, Aluminium Granulaat en Keramische Parels.
Met de MTS-300 reinigt men de werkvloer en wordt de veiligheid rondom de straalinstallatie vergroot. Deze magnetische vloerreiniger, bedacht en gemaakt door MetallTechnik Schmidt, neemt met een magneetplaat de bruikbare metallische straalmiddeldelen op en scheidt deze van stof, zand en ander vuil. Deze kunnen daarna opnieuw worden toegevoegd aan het straalproces.

Magistor straal- en verspaningstechniek,
Surface 2014 standnummer 220