Pre-Owned Bystronic laser blijkt uitstekende investering

Zwitserse nauwkeurigheid (en kwaliteit) heeft Herman de Vries altijd al kunnen bekoren. Na drie kantbanken van Bystronic heeft hij voor zijn bedrijf De Vries Interieur Metaal (DVI Metaal) in Gorredijk daarom nu geïnvesteerd in een lasersnijmachine van de Zwitserse machinefabrikant. Het is een Bystronic Pre-Owned machine. “We hebben gekozen voor een gebruikte machine omdat een laser toch een flinke investering is en we niet helemaal zeker wisten wat we er mee zouden gaan snijden.”

Anne-Roos Woolderink van Bystronic Benelux feliciteert Herman de Vries met zijn lasersnijmachine.

Achteraf gezien is het een uitstekende investering geweest. Een van de redenen om een laser aan te schaffen was namelijk het binnenhalen van meer kantwerk. En dat is gelukt. De BySprint Fiber 4020 met 6 kW vermogen is nu een half jaar operationeel en in die periode heeft De Vries Interieur Metaal er al meer dan 100 ton materiaal mee gesneden. Het gros van de lasergesneden onderdelen is verder bewerkt op een van de kantbanken. “Misschien had een nieuwe laser ook wel uit gekund”, constateert Herman de Vries dan ook lachend.

Maar dat is maar gekkigheid. Hij is heel blij met zijn nieuwe aanwinst. De laser is door Bystronic helemaal nagekeken en gereed gemaakt voor De Vries en draait als een tierelier. “Ik wilde gewoon een goede machine. Die hebben we gekregen. En omdat het een gebruikte machine is, kunnen we voor een lager bedrag snijden.”

Rode draad is dun plaatwerk

De Vries is in 1999 met zijn bedrijf gestart. Sindsdien is het geleidelijk aan gegroeid. Zoals de naam al zegt, is De Vries Interieur Metaal begonnen met het toeleveren van metalen producten aan de interieurbouw en de standbouw. Dat doet het bedrijf nog steeds. Maar ook wordt er inmiddels gewerkt voor klanten in de apparatenbouw en de bouw en voor kunstenaars. De rode draad is wel het dunne plaatwerk, zowel staal, RVS, aluminium als bijvoorbeeld ook messing. “We zitten niet in het grove constructiewerk”, benadrukt De Vries.
Een kracht van zijn bedrijf is dat het niet alleen kan produceren, maar ook meedenkt over de maakbaarheid van producten. Vaak levert een klant een schetsje aan, dat De Vries dan in Inventor 3D uitwerkt in een maakbaar model. Een andere kracht is dat de lijntjes met de tien medewerkers kort zijn, waardoor er snel kan worden gewerkt.

Bystronic kantbanken

De relatie met Bystronic bestaat al vele jaren. Die is begonnen met de aanschaf van een Xact kantbank met een bereik van 4 meter. Toen deze een succes bleek, volgde een Xcite80 met hydraulische klemming om snel te kunnen wisselen en nog weer later een Xpert 150 met 6-assige aanslag. Zo staan er nu drie kantbanken op een rij in de werkplaats in Gorredijk, waarmee De Vries gevarieerd kantwerk aan kan: breed, heel snel en heel nauwkeurig.
Na deze mooie ontwikkeling bij het kanten wilde Herman de Vries een volgende stap maken om zijn bestaande klanten meer te kunnen bieden en nieuwe klanten aan te trekken. Snijden deden zijn medewerkers met een waterstraalsnijmachine. Dat was ooit een uitstekende keuze omdat er in de interieurbouw niet alleen diverse metaalsoorten maar ook veel andere materialen worden verwerkt. Zo bezien was de waterjet ideaal. Qua kostprijs van de snijdelen kon dit snijproces bovendien een heel eind meekomen met de CO2-lasers. Dat werd anders met de komst van de fiberlasers, die veel sneller snijden en een aanzienlijk hoger energierendement hebben.

Snijbereik van 4×2 meter

Daarom achtte De Vries de tijd rijp om een fiberlaser aan te schaffen. De keuze viel op een machine van Bystronic. Deze sloot softwarematig mooi aan bij de kantbanken en de Vries is goed te spreken over de kwaliteit en de service van Bystronic. Daarbij is het hebben van één aanspreekpunt ook fijn. Een machine met een snijbereik van 4×2 meter was een bewuste keuze. “3×1,5 meter is doorsnee”, zegt De Vries. “Wat een ander daarop net niet kan snijden, kunnen wij op onze machine wel. Vaak krijg je dan de rest van het werk van zo’n klant ook. En met een groter formaat kun je ook beter nesten, waardoor er minder materiaalverlies is.”

Samen groeien

De BySprint Fiber 4020 bij De Vries Interieur Metaal is een standalone machine. Hij is voorbereid op automatisering. Wellicht komt dat er ergens in de toekomst van. Of misschien wordt de machine wel zo’n succes, dat De Vries overstapt naar een nieuwe lasersnijmachine. “Het is allemaal mogelijk”, zegt area sales manager Anne-Roos Woolderink van Bystronic Benelux. “Bystronic gaat voor langdurige partnerschappen met de klanten. We willen samen met hen groeien.”

Zij ziet de Pre-Owned machines als een belangrijke aanvulling van het assortiment dat Bystronic biedt. “Ze verlagen de drempel om met lasersnijden te beginnen. Bystronic wordt vaak gezien als een kwaliteitsmerk voor de hogere marktsegmenten, maar met onze Pre-Owned machines kunnen wij voor ieder metaalverwerkend bedrijf wat betekenen: goede kwaliteitsmachines voor een aantrekkelijke prijs, met de zelfde service en software als bij nieuwe machines. Ook zo kunnen we samen groeien.”

Volgens Anne-Roos komen er steeds meer Pre-Owned fiberlasers beschikbaar. Vooral nu loonsnijders die 24/7 zo veel mogelijk snijdelen willen produceren voor steeds hogere vermogens kiezen. Dit betekent dat er vanuit het wereldwijde netwerk van Bystronic veel machines beschikbaar komen. Dit zijn allemaal machines die de Zwitserse machinebouwer zelf heeft onderhouden en geserviced en dus door en door kent. Het zijn aantrekkelijke machines voor bedrijven zoals De Vries Interieur Metaal, die willen beginnen met lasersnijden.

Open huis Bystronic Pre-Owned

Bystronic houdt op donderdag 16 maart Open Huis in de vestiging van Bystronic Pre-Owned in Heteren. Herman de Vries zal tijdens deze dag vertellen over zijn ervaringen met zijn Pre-Owned fiberlaser. Verder is er een programma waarin tal van aspecten aan bod komen: hoe draagt Pre-Owned bij aan de duurzaamheiddoelstellingen van Bystronic, waarom is investeren in zo’n machine aantrekkelijk en hoe werkt de afdeling Pre-Owned van Bystronic. Ook zullen de mogelijkheden van een stikstofgenerator met een Pre-Owned machine worden behandeld. En natuurlijk is er een rondleiding.

Er zijn tijdens dit open huis twee sessies: een ochtendsessie van 9.00-12.00 uur en een middagsessie van 14.00 tot 17.00 uur. Aanmelden kan hier.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Mooie demowerkstukken op Open huis Hermle

28-03 Tijdens het evenement zal de machinebouwer een aantal interessante demowerkstukken bewerken, waaronder een VW…

Verspanen

Vijftien drie- en vijfassige bewerkingscentra op Open Huis Hedelius

30-01 Tot de hoogtepunten op het Open Huis van Hedelius behoort de uitbreiding van de…

Verspanen

Open huis DMG Mori in teken van zeven wereldprimeurs

23-01 Onder de draaibanken zal de nieuwe CTX 350 als primeur worden voorgesteld. DMG Mori…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Plaatbewerking

INNO-Metaal maakt buigcapaciteit toekomstbestending

18-12 INNO-Metaal maakt plaatwerk-, las- en laserlasproducten voor de medische industrie, voedingsmiddelenindustrie, machinebouw en elektrotechnische…

Verspanen

Promas levert maatwerk-automatisering bij De Boer

08-11 Het open huis van Promas, dat ruim 200 bezoekers trok, stond in het teken…

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Plaatbewerking

Nieuwste Bystronic software bestuurt hele plaatwerkbedrijf

10-10 Bystronic had besloten dit jaar niet deel te nemen aan de zomereditie van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen