Promatt zet Techni-Show bezoekers aan het denken

0

Soms moet je mensen aan het denken zetten. Daarom had Promatt de verticale bandzaagmachine LPS 60T van Behringer een prominente plek gegeven op haar stand op de Techni-Show. Want waar iedereen vooral bekend is met horizontale bandzaagmachines, daar is een verticale bandzaag handig voor hogere, grotere werkstukken en complexe vormen.

“Je kunt hier in principe alles tot en met een hoogte van 600 mm mee zagen”, zegt Marco Toebes van Promatt, importeur van de zaagmachines van Behringer, over de universele platen- en blokkenzaagmachine LPS 60T. “Ook samengestelde werkstukken. Met deze machine kun je lange zaagsneden maken en stroken zagen, maar ook inkorten.”
De LPS 60T beschikt over een verplaatsbare tafel voor maximale toegankelijkheid (en beladen buiten de machine) en heeft een hoog draagvermogen voor zware werkstukken. Hij is uitgerust met een zware zaagbrug, wat nodig is voor de stabiliteit van het zaagproces. “Hierdoor kan de machine heel nauwkeurig ook lastig materiaal zagen”, aldus Toebes.

Lange standtijd
De machine heeft een zware aandrijving van 5.5 kW en is daarmee ook geschikt voor HM zaagbanden. De servogestuurde zaagvoeding zorgt voor optimale controle en een lange standtijd van de zaag. Duplex spaanborstels zorgen voor een perfecte reiniging van de spaanholtes. En dankzij de speciale ophanging van de tafel kan de zaagwissel zonder gereedschap plaatsvinden.

In de aanval
Promatt had de verticale zaagmachine een plek gegeven naast de HBE Dynamic, een lijn horizontale bandzaagautomaten, die zich onderscheidt op het gebied van onder andere energie-efficiëntie, hoog prestatieniveau en modulaire opbouw. Toebes: “Mensen komen naar de Techni-Show om ideeën op te doen. Dan zeg ik: geef ze dan ook ideeën! Want dan gaat men nadenken over andere oplossingen.”
Toebes heeft het idee dat metaalbewerkers hiervoor openstaan, nu het thema efficiency steeds belangrijker wordt. “Het besef dat de kosten per zaagsnede zo laag mogelijk moeten zijn, dringt steeds beter door. Dat moet ook, want anders raken we in Nederland achterop. De Techni-Show heeft mij in dat opzicht optimistisch gestemd. We hebben de lastige tijden achter ons gelaten en gaan weer in de aanval. Dat is de sfeer die je hier in Utrecht proefde. Men wil weer, het vertrouwen is terug.”